FIFA 20 VOLTA is de kern van FIFA Street en meer [interview op gamescom]

  Trap je liever een balletje op het veld of ben je toch meer een fan van de ouderwetse kooi op de stenen? Dankzij FIFA 20 VOLTA kun je voor beide mogelijkheden kiezen. Tijdens gamescom spraken we EA over VOLTA en wat we nou eigenlijk kunnen verwachten van de nieuwe modi.

  Toen in juni bekend werd gemaakt dat EA met grote vernieuwing zou komen naar FIFA 20 was men met reden sceptisch. Hoe erg kun je daadwerkelijk vernieuwen in het trappen van een balletje. De aankondig was FIFA 20 Volta, een gemoderniseerde versie van FIFA Street, die standaard in de nieuwste editie van FIFA zit. Wij spraken Matthew Turner, Narrative Creative Director voor FIFA 20 en Thomas Caleffi, producent van FIFA 20 over FIFA 20 Volta en de nieuwe gameplayveranderingen die in het nieuwste telg op ons te wachten staan.

  De modi van Volta

  Laten we beginnen bij FIFA 20 VOLTA, waarin we weer de straat op gaan. Dat kan volgens Turner op een aantal verschillende manieren. Zo heb je 3v3, 3v3 rush, wat geen keepers betekent, 4v4 (rush), 5v5 en Futsal. Dat laatste klinkt al een beetje alsof je in de zaal gaat voetballen en dat is het ook, want Futsal is straatvoetbal op het hoogste niveau.

  "Fans vragen al lange tijd om de terugkeer van FIFA Street en wij wilden iets bouwen dat de kern van FIFA Street terugbracht, maar ook dat het zijn eigen ervaring zou worden."

  Bij die modi blijft het alleen niet volgens Turner. "Dan hebben ook nog verschillende velden, waarbij je bijvoorbeeld kleinere doelen en geen keepers hebt. Er is echt een grote variatie die spelers kunnen ervaren in de wereld van VOLTA." Die variatie is gebaseerd op de manieren waarop straatvoetbal over de hele wereld gespeeld wordt, laat Turner weten en dat is dan ook de gedachte achter al die verschillende matchtypes.

  VOLTA Coins

  Volta brengt naast een nieuwe modus ook nog wat anders met zich mee, namelijk VOLTA Coins. Turner legt uit: "Je kunt VOLTA Coins verdienen door uitdagingen te volbrengen en toernooien te winnen. Die kun je gebruiken voor nieuwe voorwerpen." In dat opzicht lijkt de nieuwe munteenheid wel een beetje op de munten die je in FIFA Ultimate Team (FUT) ziet.

  Je zou dan ook denken dat de munten, net als de munt in FUT, door middel van microtransacties te koop is. Gelukkig is niets minder waar volgens Turner. "Er is geen manier om echt geld (je hardverdiende euro’s, red) uit te geven aan VOLTA Coins." Alle VOLTA Coins die je verdient, komen dus door middel van het spelen van FIFA 20 VOLTA en dat is een goed vooruitzicht om te hebben.

  Een nieuw gevoel

  Naast FIFA 20 VOLTA is er natuurlijk ook nog gewoon de standaard 11v11 modus. Die gaat in het nieuwste telg wel een beetje anders aanvoelen dan je gewend bent. De game voelt wat slomer aan, maar dat kan Caleffi wel verklaren: "We wilden de gameplay niet per se slomer maken, maar juist de speler wat meer tijd geven aan de bal, voor zowel de aanvaller als de verdediger. Op die manier kunnen we de 1v1 situaties beter simuleren."

  Hij gebruikt Mbappé als voorbeeld. Wanneer hij over de vleugel rent en een verdediger zijn pad kruist ontstaat waarschijnlijk één van de meest enerverende momenten van die wedstrijd. "Om dat goed te doen, moesten we meer tijd en ruimte geven aan alle spelers in de game, dus we hebben het positioneringssysteem vernieuwd," legt Caleffi uit.

  "Het is nu niet meer zo dat iedereen altijd zomaar ergens heen rent, zoals je in FIFA 19 zag."

  Volgens Caleffi hebben spelers meer een doel in FIFA 20 en proberen ze beter hun plek te behouden om de formatie te behouden. Dit moet voor een betere ervaring zorgen in de momentopnames die er tijdens het spel toe doen. "Het is daardoor authentieker aan competitievoetbal," zegt Caleffi

  Vrije trappen en penalty's op de schop

  Naast de bekende gameplay gaat er nog een ander onderdeel op de schop. Niet alleen voelt de game wat trager, maar ook worden vrije trappen en penalty's onder handen genomen. Daar is volgens Caleffi een reden voor: "We hebben de afgelopen jaren veel feedback gekregen als het op vrije trappen en penalty’s aankomt."

  Daarom is er dan ook een nieuw miksysteem ontwikkeld, wat niet bepaald realistisch is volgens Caleffi, maar wel een stuk handiger voor een game. "Je bepaalt nu daadwerkelijk waar de bal naartoe vliegt bij het nemen van een strafschop of vrije trap." Daar bleef het alleen niet bij, want de makers wilden het systeem ook diepgang geven. "Dat is hoe we bij de spin zijn gekomen die je toe kunt voegen aan een trap bij een vrije bal," begint Caleffi. "Je kunt de spin alle kanten op laten gaan. Daarmee brengen we toch weer een stapje diepgang naar de vrije trappen."

  FIFA 20 VOLTA komt net als de game al snel!

  Die nieuwe vrije trappen kun je net als FIFA 20 VOLTA al over enkele weken ervaren. FIFA 20 komt op 27 september uit op de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch. Alleen zal die laatste versie een Legacy Editie zijn die helaas geen FIFA 20 VOLTA bevat.

  FIFA 20

  Verkijgbaar vanaf 27 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.