Waar game jij het liefst op: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Switch, iets anders?

Article
zaterdag, 10 juli 2021 om 17:00
xbox vs ps5f1596704708
Er is zoveel keuze: Xbox, PlayStation, Switch, PC, mobiel en wat al niet meer? En hoewel alle apparaten prima naast elkaar kunnen bestaan heeft iemand vaak toch wel een voorkeur. Daarom vroegen we de redactie: waar game jij het liefst op?

Chris

Als bezitter van een Playstation 4/5, Xbox Series S, Vita, diverse retro-handhelds en Switch heb ik keuze genoeg. Toch merk ik dat ik meestal teruggrijp naar mijn PlayStation controller. Niet dat de Series S me niet bevalt, maar eenmaal gewend aan de positie van de joysticks zoals die op de Dualshock/dualsense zitten, kan ik maar niet wennen aan de Xbox controller met de hooggeplaatste linker joystick. Heel persoonlijk, maar de controller is wél het eerste contact tussen jou en je console, en daarmee mede-bepalend! Daarom geef ik stiekem ook nog steeds de voorkeur aan mijn stokoude Vita boven de Switch, die joycons zijn verre van robuust en aan de console gekoppeld blijft het een beetje wankel voelen, terwijl ik mijn Vita met een gerust hart van me af gooi. De Vita is gewoon de Nokia onder de handhelds, onverwoestbaar!

Ralph

Als gelukkige bezitter van een PlayStation 5, PlayStation 4 en Nintendo Switch heb ik genoeg opties om op te gamen, maar toch ben ik het meeste achter mijn trouwe gaming PC te vinden. Ik vind gamen met een muis en toetsenbord nog steeds de fijnste besturing voor de meeste games - en anders kan ik altijd nog een controller in een handomdraai aansluiten. Met de RTX 3080 kan ik bovendien alle games op maximale settings spelen en met een framerate waar je U tegen zegt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de enorme bibliotheek aan titels die op PC te vinden zijn!
rsz xbox201f1620805167

Rox

Ik ben alles behalve een PC-gamer. En als het dan gaat om de consoles en handhelds dan staat de Xbox ver, ver, ver bovenaan. Ik vind die console het fijnst, de contoller het lekkerst, de gamepass om van te genieten. En ik ben simpelweg verknocht aan mij gamerscore en de achievements. Al moet ik zeggen dat ik niet zo heel veel meer game tegenwoordig. Ik pak liever een goed boek uit de kast. Maar er was een tijd dat ik elke dag die score moest opkrikken en 67 games per jaar uitspeelde. Toch merk ik dat als ik even tijd heb, vaak teruggrijp naar de Xbox Series X – al vind ik het design verschrikkelijk.
Daarnaast ben ik erg blij met de Switch en zit ik nu toch de dubben om die met OLED scherm te halen. Ook heb ik de Switch Joy-con controllers gekocht. Dat je denkt: wat boeit het? Tja, niets. En toch vind ik het leuk. Vroeger sleepte ik veel mijn Xbox mee onderweg, op vakantie, het vliegtuig in etc. Ik merk dat het steeds vaker is: de Switch in de tas. Het is zo makkelijk. En ik ben echt dol op de Yoshi, Mario, Donkey Kong, Kirtby en Toad games! Heb ik dan een haatrelatie met de PlayStation? Nee hoor helemaal niet. De God of War serie was sinds de PlayStation 2 mijn favoriete serie en vergeet niet dat dat Yakuza de laatste paar jaar is. Maar wat ik merk is dat ik vooral de exclusives erop speel en verder uitwijk naar de Xbox en Switch. Al heb nu net gisteren Returnal besteld. Maar ik moet wel zeggen: ik kan maar niet wennen aan die PS5-controller. Veel te groot.

Roy

Eigenlijk al sinds de PlayStation 2 zijn dat voor mij de consoles van Sony geweest. Dat zal met de nieuwe generatie waarschijnlijk zo blijven, waar ik als het goed is met een weekje ook eindelijk eentje van binnen heb! Heb bovendien bewust met een waslijst aan games gewacht om ze al dan niet met de PS5 upgrade te kunnen spelen. Speel nu nog bijna dagelijks in de vrije avonduurtjes vanaf de bank op mijn oude basis PS4…
Toch overweeg ik voor het eerst om ook een Xbox (Series X) erbij te halen, of een game pc te bouwen. Microsoft doet het op veel vlakken wel érg goed. Voor nu dus nog Sony, maar wie weet moeten ze straks mijn aandacht delen :)
playstationf1625154278

Theo

Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit waarop ik speel. Het hangt er voor mij vooral van af wat voor game het is, dus singleplayer of multiplayer.Ik speel namelijk vooral online multiplayer games via de PlayStation 4 of PS5. Zo heb ik onlangs nog de laatste missies van World War Z gespeeld op de PS4 en ben ik aan de slag gegaan met Godfall op de PS5, allemaal online.
Verder speel ik op de Nintendo Switch over het algemeen singleplayer games. Ik heb net de laatste hand gelegd aan Hyrule Warriors en ben nu in afwachting van de release van de nieuwe Zelda remake begonnen aan Cadence of Hyrule-Crypt of the Necrodancer. Verder ben ik de laatste tijd vooral te vinden op de Xbox Series X, waar echt een oceaan aan keuze is via Xbox Game Pass, maar daar hou ik me nu niet eens zo heel veel mee bezig. Wat ik dan speel? Sky Force Reloaded! Gewoon lekker intens knallen en levels keer op keer beter proberen te spelen!

Marcus

Ik speel eigenlijk vrijwel altijd op de Switch. Dat is gedeeltelijk omdat ik groot liefhebber ben van verschillende Nintendo games (en omdat andere games die in mijn straatje passen er ook meestal op verschijnen), maar ook omdat mijn andere opties (retro buiten beschouwing gelaten) wat beperkt zijn. Mijn PC komt niet zo lekker uit de verf wat betreft de systeemvereisten van de meeste nieuwe games (en als ik heel eerlijk ben vind ik de PC sowieso niet altijd even prettig in het gebruik). PlayStation en Xbox zijn er hier nooit ingekomen omdat de games die ze aanboden met niet zo konden boeien. Nou moet ik wel zeggen dat daar in de laatste paar jaar van de PS4/Xbox One generatie eindelijk een beetje verandering in kwam, dus de aanschaf van één van de nieuwe consoles is niet ondenkbaar. Maar ja, dan wordt de vraag ineens 'welke moet het worden?' en 'kun je ze überhaupt krijgen?'.
nintendo switch pro oledf1625636360

Gino

Als ik game, speel ik vrijwel altijd op de Nintendo Switch. Ik vind deze console simpelweg heerlijk om op te spelen, vooral als handheld. De games die aangeboden worden op de Switch spreken mij meestal vaker aan dan degenen die worden aangeboden op bijvoorbeeld de PlayStation en Xbox. Een aantal van mijn meest favoriete games zijn ook alleen te spelen op de Switch (Mario Kart 8, Breath of the Wild, Animal Crossing: New Horizons), waardoor de keuze op welke console ik wil spelen dus ook makkelijk te maken is. Vaak vind ik het leuk om een relaxte game te spelen. Dit soort spellen worden dan ook het meest aangeboden op de Switch.