Waarom spoilers er voor zorgen dat je een film of serie toffer vindt

Article
vrijdag, 04 mei 2018 om 17:23
xgn google image
Als een film in de bioscoop verschijnt is het zaak om deze snel mogelijk te bekijken. Bij populaire films word je anders op social media al doodgegooid met spoilers. Bah, zonde! Of mogelijk toch niet? Wij vertellen over het voordeel van spoilers.
Laten we maar direct de clue van dit artikel spoilen: spoilers hebben voordelen. Nou dit eruit is, kunnen we verder met dit artikel waarom spoilers je ervaring niet hoeven te verpesten.

Hetzelfde verhaal een tweede keer

Dat spoilers een aanslag plegen op je ervaring wordt al enigszins onderuit gehaald door onze gewoonte om sommige verhalen en films tot in de eeuwigheid te blijven volgen en opnieuw te bekijken. Het meest bekende voorbeeld is nog wel Romeo en Juliet. Iedereen weet hoe het verhaal van de twee geliefden verloopt en vrij veel mensen weten dat (spoiler!) beiden in acte 5 doodgaan. Toch blijft dit herkauwde liefdesverhaal voor velen boeien.
Ook in de meer mainstream films zien we dat het niet uitmaakt hoe vaak je een film ziet. Neem als voorbeeld Infinity War en Black Panther van Marvel, want sommige mensen (zelfs hier op de redactie!) hebben Infinity War sinds deze in de bioscoop draait al minimaal twee keer gezien. Er zijn mensen die ook Black Panther vaker zijn gaan bekijken. Desalniettemin blijft het, ondanks dat het einde al compleet voor je is weggeven, interessant om telkens weer nieuwe dingen te ontdekken die je de eerste keer over het hoofd zag.
Heb je Marvels The Avenger Infinity War nog niet gezien, dan willen we even voor je spoilen dat Batman doodgaat. Grapje, want Batman is natuurlijk DC. Maar echte spoilers vind je wel in onze artikel waarin we het vette einde van Infinity War bespreken. Alhoewel je via dit artikel zelf het voordeel van spoilers kunt ervaren, lezen blijft natuurlijk op eigen risico!
130831

Boekverfilming zijn één grote spoiler

Het opnieuw beleven van verhalen is ook van kracht bij boekverfilmingen. Ook hierin zien we het voordeel van spoilers terug, ondanks dat als je het boek kent, je de grote lijnen van zo een film al kent. Het kennen van de inhoud hoeft je niet te weerhouden te gaan kijken.
Als voorbeeld nemen we de magische wereld van Harry Potter. Deze wereld is de laatste jaren acht films rijker geworden, als we Fantastic Beast even buiten beschouwing laten. Fans van de boeken zaten op het puntje van hun stoel om te zien hoe Harry Potter op het witte doek zou worden vertaald. En zelfs al wisten lezers allang huiself Dobby een ontzettend tragische dood zou gaan sterven, fans wilden het in de bios meemaken.
Voor de liefhebbers, de scene waarin Dobby sterft wordt bovenaan dit artikel gespoiled. Waarschijnlijk heb je de scene allang gezien, zo niet: ervaar het voordeel van spoilers.
Ook bij recente thrillerfilms als The Girl On The Train, waarin je wilt uitvinden wie de moordenaar is, weet je na het lezen van het boek allang wie deze misdadige daad op zijn geweten heeft. Desalniettemin wordt het dan juist interessant op welke manieren de film afwijkt van het boek en op welke manier de makers van zo een film dan de moord uiteindelijk in scene weten te brengen. Ondanks dat je de spoiler hebt gehoord, is het plaatje dat je hebt bij die spoiler vaak niet gelijk aan hoe het dan uiteindelijk echt in beeld is gebracht.
130832

We volgen verhalen niet voor het einde

We volgen verhalen niet per se om te weten hoe dit verhaal eindigt, want als dit het geval was kun jij jezelf een heleboel tijd besparen. In het geval van een DVD of Bluray hoef je enkel naar het einde van de film te spoelen en je ervaring zou dan alweer afgelopen zijn. Is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, want de ervaring zit meer in het volgen van uiteindelijk de complete verhaallijn en hoe personages in deze verhaallijnen hun eigen plaats hebben.
Er zijn bepaalde verhalen die zelfs beginnen aan het einde. Neem bijvoorbeeld Memento van Christopher Nolan, waarin het verhaal eigenlijk in omgekeerde volgorde wordt verteld. Je stapt hier aan het einde van het verhaal in en het verhaal spoelt zich als het ware telkens terug door telkens scenes te tonen die voorafgingen aan de vorige scene.
Als je doel was geweest om het einde van een verhaal te weten te komen, had je deze film na mogelijk al de eerste 5 minuten af kunnen sluiten in plaats de film af te kijken en vervolgens met een ruim 8,5 op IMDB beoordeeld te zien worden. En stiekem is hier ook een belangrijk deel van de film gespoiled, want het is aan de kijker om zelf te achterhalen dat de scenes in omgekeerde volgorde zijn gezet. Toch is het hier het voordeel van spoilers, dat je met deze kennis al vanaf het begin meer handvaten hebt om de film te kunnen begrijpen.
130833

Op zoek gaan naar dat moment

Stel je eens voor dat er een grote talentenshow op de televisie is, die jij met veel plezier volgt. Je hebt een echte favoriet en hoort dat die niet doorgaat naar de finale, nog voordat je de aflevering hebt gezien. Nu kun je dit zien als een spoiler om sacherijnig van te worden, of als een spoiler waardoor je ontzettend nieuwsgierig wordt waarom je favoriet dan eruit is gegaan. Je wilt zijn optreden zelf meemaken of je favoriet terecht moest vertrekken.
Misschien herken je dit ook wel tijdens het lezen van dit artikel. De eerste zin was niet voor niets: ´laten we maar direct de clue van dit artikel spoilen: spoilers hebben voordelen´ Hopelijk heeft het namelijk je geprikkeld om op zoek te gaan naar argumenten die deze stelling onderbouwen. Doordat je op zoek gaat ben je ergens bij betrokken. De volgende keer dat je dus een film kijkt en weet dat er iemand doodgaat, let er dan eens goed op of het je niet uitnodigt om te zien hoe die dood dan door de makers in scene is gezet.
Bij filmtrailers kun je dit teasende moment ook ervaren. Alhoewel een filmtrailer al delen van de film weggeeft, geven ze nooit het complete plaatje weg en zijn ze er op gebouwd om je nieuwsgierig te maken naar meer. Je wilt weten waarom er gebeurt wat er gebeurt. De nieuwe trailer van Ant Man and the Wasp kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je erg enthousiast wordt voor deze nieuwe Marvel-film.
130834

Dit is waarom spoilers er voor zorgen dat je een film of serie toffer vindt

Er is ook een wetenschappelijke onderbouwing, want de Universiteit van California heeft onderzoek gedaan naar het voordeel van spoilers. In dit onderzoek kwam naar voren dat spoilers vaak een positieve werking hebben op hoe je iets ervaart. Het zorgt ervoor dat je de verhalen beter gaat respecteren om hoe ze zijn en je juist veel meer betrokken raakt doordat je zo een spoiler voor je neus gehouden krijgt.
In eerste instantie hielden de onderzoekers een enquete of mensen vonden dat spoilers de ervaring verpesten. Uit die enquete kwam een vrij duidelijk antwoord naar voren: ja, spoilers zijn een aanslag op je ervaring. Toen de onderzoekers echter andere onderzoeksmethodes gebruikten bleek al snel het tegendeel: ze bleken alles veel meer te waarderen.
Zij lieten een groep lezers een paar kortverhalen lezen. Een deel van de mensen die werden onderzocht wisten hoe het verhaal zou eindigen voordat ze eraan begonnen, een ander deel wist dit niet. Na het lezen moesten de mensen die werden onderzocht een beoordeling geven. De beoordelingen bij de mensen die werden gespoiled waren positiever dan de keren dat dat de mensen niet wisten hoe het verhaal uiteindelijk zou eindigen.
Soms zijn spoilers wel vervelend, want als je echt alles al hebt gezien en echt niks nieuws meer valt te ontdekken, dan is het natuurlijk einde verhaal. Maar je moet wel een pro spoiler zijn als je zelf de allerkleinste details van een boek, film of game weet te spoilen. Dus als je dan weet dat ´Batman doodgaat in The Avengers´, is dat niet het einde van de wereld.
Geloof jij in het voordeel van spoilers, of schrikken ze jou heel hard af?