Voorbereiden op Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain doe je zo!

  Hoewel Kojima in het vijfde deel van Metal Gear Solid meer de nadruk legt op gameplay dan het verhalende element dat in de vorige Metal Gear Solid delen wel een grote rol speelde, is het toch handig als je een beetje bekend bent met het Metal Gear Solid universum. Voorbereiden op Metal Gear Solid 5 begint hier!

  Metal Gear Solid 3 Snake Eater

  Voordat we beginnen met het behandelen van het chronologisch eerste deel van de serie, Metal Gear Solid 3 Snake Eater, speelde er op de achtergrond een verhaal dat in Metal Gear Solid 3 wordt verteld. Na de Eerste Wereldoorlog in 1918 ontstond The Philosophers, een groep van de meest machtige en rijke mensen ter wereld die op de achtergrond opereerde.

  Deze groep zamelde geld in om haar doelen te verwezenlijken. Dit geld werd later bekend als The Philosophers Legacy, een som geld van ruim 100 miljard dollar. Dit geld kwam jaren later in handen van een generaal van het Rode Leger. Zijn zoon Volgin besloot het geld van The Philosophers te gebruiken om nucleaire wapens te ontwikkelen in Rusland, zo rond het jaar 1963.

  De VS kreeg lucht van de plannen van Volgin en besloot om hier een stokje voor te steken. In hetzelfde jaar wordt Naked Snake (Big Boss), een soldaat van de elite-eenheid FOX op missie gestuurd in Sovjet territorium. Hij moet een Russische wetenschapper genaamd Sokolov evacueren. Dit doet hij om zo de ontwikkeling van het geheime wapen, de Shagohod, in feite de eerste Metal Gear machine, te stoppen.

  Naked Snake weet Sokolov te redden, maar wordt vervolgens geconfronteerd met het feit dat zijn voormalige mentor The Boss is overgelopen naar de Sovjet-Unie en dus naar Volgin, de Russische kolonel die de Shagohod liet ontwikkelen voor de Sovjet-Unie. Volgin vuurt een Amerikaanse nucleaire bom die The Boss had meegenomen op het onderzoekslab waar Sokolov verbleef, waardoor de VS de schuld kreeg van deze nucleaire aanval.

  Snake, die ternauwernood aan de dood ontsnapte, moet zijn naam zuiveren, de Shagohod vernietigen en The Boss vermoorden. Deze operatie kreeg de naam Snake Eater.

  Tijdens deze missie, onder begeleiding van Zero, moest Naked Snake het in zijn eentje opnemen tegen onder andere de Cobra’s, de elite-eenheid van The Boss evenals vele Russische soldaten. Volgin besloot rond deze tijd echter de Shagohod voor eigen doeleinden te gaan gebruiken en keerde zich zo tegen de Sovjet-Unie. In Metal Gear Solid 3 Snake Eater kom je als speler ook voor het eerst in aanraking met (Revolver) Ocelot, die vrijwel in alle Metal Gear Solid games een hoofdrol speelt.

  Na het verslaan van de Cobra-eenheid, Volgin en de Shagohod en zijn voormalige mentor The Boss heeft Naked Snake zijn eigen naam en die van de VS gezuiverd. Het feit dat Snake zijn mentor The Boss heeft vermoord, levert hem de bijnaam Big Boss op, omdat hij superieur is aan The Boss, de beste soldaat die de VS ooit heeft gehad.

  De dood van The Boss laat Snake echter achter met een trauma waar hij nooit meer overheen zou komen omdat achteraf blijkt dat The Boss nooit overgelopen was naar de Sovjet-Unie en min of meer gestorven was voor haar vaderland maar de rest van de wereld dit nooit te weten mocht komen.

  Metal Gear Solid Portable Ops

  In dit deel van Metal Gear Solid, dat zich 7 jaar na Snake Eater afspeelt, defect de FOX-eenheid van Major Zero van de VS om zo de opvolger van de Shagohod te bouwen: Metal Gear. Om de FOX-eenheid en Metal Gear te stoppen, richt Big Boss samen met Roy Campbell de FOXHOUND-eenheid op.

  Na het verslaan van FOX en de vernietiging van Metal Gear krijgt Major Zero echter de The Philosophers Legacy in handen en richt hij de opvolgers van The Philosophers op, The Patriots, die vanaf dat moment de eigenlijke macht in de VS in handen krijgen en het land min of meer besturen vanuit de schaduwen.

  Zero gebruikt ook het DNA van Big Boss nadat deze ernstig gewond raakte voor een nieuw project genaamd Les enfants terrible. Het project had als doel klonen te maken van het DNA van Big Boss, zodat er supersoldaten konden worden gemaakt. Deze soldaten werden Solid Snake, Liquid Snake en Solidus Snake, die in latere delen van Metal Gear Solid rollen spelen. Nadat Big Boss te horen kreeg dat Zero zijn DNA gebruikte om klonen te maken, werd hij woest en besloot hij een eigen militaire organisatie op te richten, de Militaires Sans Frontières (MSF).

  Metal Gear Solid Peace Walker

  Vier jaar na Portable Ops heeft Big Boss al een redelijk grote groep volgelingen om zich heen verzameld in MSF, onder wie Kazuhira Miller die dient als zijn rechterhand. Vladimir Zardonov, een lid van de Russische KGB en Paz, een 16-jarig meisje roepen de hulp van MSF in om de ontwikkeling van Peace Walker, een nieuwe soort Metal Gear die in Costa Rica wordt gebouwd, te stoppen.

  Hoewel Big Boss in eerste instantie twijfelt, besluit hij de missie te accepteren nadat hij de stem van The Boss lijkt te horen op opnames uit het gebied. Omdat Big Boss nog steeds niet kan accepteren dat The Boss dood is door zijn toedoen, besluit op onderzoek uit te gaan. Tijdens zijn missie ontmoet hij ook de jonge revolutionair Chico.

  Ondertussen bouwt de MSF onder leiding van Huey Emmerich een eigen Metal Gear genaamd ZEKE, om zo hun eigen positie op de wereld te versterken. Uiteindelijk blijkt Paz te werken voor Zero, die een stokje wil steken voor de ontwikkeling van MSF als organisatie en probeert Paz met Metal Gear ZEKE de basis van MSF te vernietigen. Paz wordt gestopt en MSF is voorlopig veilig.

  Metal Gear Solid 5 Ground Zeroes

  Enkele maanden na de gebeurtenissen van Peace Walker infiltreert Big Boss in Ground Zeroes een militaire basis op Cuba om Paz en Chico van Peace Walker te bevrijden voor ondervraging. Dit lukt hem, maar op hetzelfde moment wordt de basis van MSF aangevallen door de XOF-eenheid van Zero, die zijn komst voordeed als een inspectie van de VN naar nucleaire wapens en technologie.

  Big Boss weet Kazuhira Miller nog te redden tijdens de aanval van XOF, maar Paz blijkt bommen te hebben bevestigd in haar lichaam en net op het moment dat ze uit de helikopter wil springen ontploffen de bommen, met als gevolg dat Big Boss in een coma terecht komt van negen jaar, waaruit hij ontwaakt in het begin van Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain.

  Overkoepelende context in Metal Gear Solid

  De overkoepelende context van de Metal Gear Solid serie heeft betrekking tot de visie van The Boss over soldaten. The Boss had namelijk als visie dat in een ideale wereld soldaten gewoon soldaten konden zijn zonder dat ze hoeven te vechten voor een staat of ideaal. Zowel Big Boss als Zero interpreteren deze visie op hun eigen manier.

  Big Boss wil een organisatie oprichten waarin soldaten constant kunnen vechten, vandaar dat Big Boss de MSF organisatie oprichtte. Zero had echter het idee dat om soldaten te kunnen laten zijn wie ze willen zijn er complete controle moest zijn, vandaar dat Zero The Patriots oprichtte, zodat hij alle touwtjes in handen kon houden zodat soldaten slechts hoefden te vechten wanneer dat nodig was.

  Ironisch genoeg wilde The Boss juist dat de wereld gewoon met rust gelaten moest worden in plaats van dat iemand actief probeert de wereld te veranderen, wat later in andere Metal Gear Solid games blijkt.

  Klaar voor Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain

  Deze achtergrond informatie is handig om paraat te hebben voordat je begint aan Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain om zo het meeste uit je speelervaring te halen. Desondanks valt het aan te raden om toch de genoemde delen door te spelen, omdat het in deze beknopte beschrijving onmogelijk is alle materie 100% over te dragen.

  Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

  Verkijgbaar vanaf 1 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.