Volg live de GP van China zonder Viaplay op deze manier

Article
zaterdag, 20 april 2024 om 8:00
f1 gp china 2019f1669191597
Dit weekend is na vijf jaar eindelijk weer tijd voor de GP van China. En op deze manier kan je gratis de race kijken, zonder te betalen voor Viaplay.
Lange tijd is de GP van China een vaste prik geweest op de Formule 1-kalender. Het coronavirus heeft daar alleen een lange tijd roet in het eten gegooid. Eerst werd de Grand Prix namelijk geannuleerd wegens besmettingsgevaar en in de jaren erna ging er ook steeds een streep door de kalender. Later vanwege de strenge maatregelen tegen het coronavirus in het land, waardoor het qua planning niet mogelijk was om de GP van China te organiseren.
Maar na vijf jaar is de Grand Prix weer terug in Shanghai. Sindsdien is er veel veranderd in de Formule 1. Zo zijn er een aantal nieuwe gezichten bijgekomen die nog nooit op het Shanghai International Circuit hebben gereden, heeft Lewis Hamilton twee extra kampioenschappen gewonnen en Max Verstappen zelfs drie. Sterker nog, na de laatste GP van China stond de Nederlander op slechts vijf overwinningen in zijn hele F1-carrière.
Ondanks dat meerdere coureurs nog nooit op het circuit hebben gereden en het voor de rest ook niet meer een bekende baan is, hebben Liberty Media en de FIA ervoor gekozen om het raceweekend in Shanghai te bombarderen tot een sprintweekend. Dat betekent dat er maar één vrije training is geweest om de baan te leren kennen op vrijdag.
Voor het sprintweekend is de volgorde nu wel aangepast ten opzichte van vorig jaar. Vanochtend is namelijk eerst de sprintrace georganiseerd, voordat het tijd is voor de kwalificatie. Omdat parc fermé pas van start gaat vanaf de kwalificatie, kunnen teams nog de afstelling van de auto veranderen tussen de twee sessies.
Of die extra tijd genoeg is om de resultaten tussen de sprintrace en de daadwerkelijke Grand Prix te laten veranderen, daar zullen we zondag achter komen.

Gratis de GP van China kijken

Om alles live te volgen in Shanghai, heb je een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Dat zijn de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 weer anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie - tot in ieder geval het einde van dit seizoen - in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En in andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent met een server en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in China volgen.