Virtual reality brillen - de mogelijkheden voor games

Article
donderdag, 19 juni 2014 om 22:00
xgn google image
Virtual reality brillen zijn volop in ontwikkeling. Project Morpheus, van Sony, komt voor de PlayStation 4 en je kunt lekker tuinieren in FarmVille met Oculust Rift van Oculus VR. Daarnaast waagt Samsung zich ook op de markt met haar Gear VR.
Ieder groot elektronicabedrijf lijkt zijn ogen te richten op Virtual Reality-gaming. Project Morpheus, Oculust Rift en de Gear VR zijn volop in ontwikkeling, zodat zij de harten van de gamers kunnen veroveren. Uiteraard waagde Nintendo eind vorige eeuw met haar Virtual Boy al een poging tot een nieuwe manier van gaming, maar dat werd jammer genoeg een grote flop.
Het tij is ondertussen gekeerd en de technologie een stuk verder gevorderd. Het nieuwe gamen maakt mogelijk binnenkort zijn intrede en vanaf dan kun je je helemaal in de digitale wereld begeven. Stap uit de realiteit en ervaar hoe je in een shooter uit elke hoek een vijand kan verwachten.
XGN maakt een overzicht van de drie virtual reality brillen die in de maak zijn, zodat jij weer helemaal up-to-date bent over de laatste ontwikkelingen.

Gear Virtual Reality bril van Samsung

Gisteren kwam het bericht binnen dat Samsung patent heeft aangevraagd voor de naam Gear VR. Volgens Übergizmo gaat het hier om de virtual reality bril van Samsung wegens de afkorting VR. Die staat waarschijnlijk voor Virtual Reality, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Voorlopig moeten wij het dus helaas doen met enkele geruchten over de bril van het Zuid-Koreaanse bedrijf.
Volgens die geruchten wil Samsung de virtual reality bril gebruiken voor zijn eigen Android smartphones en tablets. Het bedrijf werkt daarbij samen met Oculus VR en het apparaat draait daarentegen op Tizen en niet op Android. Een logische keuze, omdat de andere draagbare apparaten van Samsung ook op Tizen werken.
De release schijnt gepland te staan voor september dit jaar, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De Gear VR bril kost namelijk veel meer tijd om te ontwikkelen en een prototype moet nog het levenslicht zien.

Oculust Rift van Oculus VR

De Oculust Rift zag als eerste van de drie het levenslicht. Al in 2012 begon de ontwikkeling van het apparaat door Oculus VR. In maart 2014 kwam Mark Zuckerberg voorbij met zijn voorraad dollars en kocht het bedrijf voor een kleine twee miljard dollar en een stapeltje Facebook aandelen.
Meteen stroomt het internet vol met opmerkingen, zoals dat wij voortaan levensecht Candy Crush kunnen spelen. Anderen schuwen weer terug omdat privacy in het geding komt. Welke games we kunnen verwachten voor de bril, is nog niet duidelijk. Er zijn slechts enkele demo-spellen uitgebracht, maar er zit niet veel spectaculairs tussen.
De Oculust Rift komt naar alle waarschijnlijkheid aan het einde van 2014 uit of aan het begin van volgend jaar. Tegen die tijd zien we hoe groot de invloed van Facebook is op de virtual reality bril.

Project Morpheus van Sony

Veel gamers kijken het meest uit naar de virtual reality bril van Sony. Het betreft hier nog niet een definitieve naam, maar slechts een codenaam. De headset is speciaal ontwikkeld voor de PlayStation 4 en enkele spellen hebben extra functies als je met op Project Morpheus zit te spelen.
Spellen zoals EVE: Valkyrie, Project Cars en Among the Sleep ondersteunen de virtual reality bril van Sony. In de toekomst hoopt het bedrijf nog meer spellen te introduceren. Wie weet kun je later de boel beter verkennen in Assassin's Creed: Unity of je woonkamer aan gort knallen door Battlefield Hardline thuis op de bank te spelen met de headset.
Het is nog even afwachten wat Project Morpheus ons brengt. Momenteel bezit Sony al enkele prototypes van het toestel en de release staat gepland voor het einde van dit jaar.