Vijf toekomstige smartphone features die wij graag zouden zien

  De smartphone wordt steeds krachtiger en prominenter in ons leven. We maken de tofste kiekjes met meerdere lenzen op toestellen, meten onze fitheid, gamen erop los en checken series op inmiddels op een dubbel display. Wat willen we nog meer? Wij weten het wel, dus hier zetten wij de vijf smartphone ontwikkelingen die we graag zouden zien op een rijtje.

  5. Oled of hololed?

  De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van het scherm van de smartphone niet stil gestaan. Van knopjes gingen we naar een touch screen en de resolutie van het scherm werd langzaam opgekrikt naar 4K. Daarbij gingen we van een LCD-scherm, naar een LED en uiteindelijk naar een Super AMOLED display. Al onze content komt hierdoor haarscherp door tegenwoordig.

  Alleen alles op onze toestellen is nog steeds zo plat als een dubbeltje. Althans, als we geen 3d bril dragen. Hoe tof zou het zijn als dat straks vermelden tijd is en we alles driedimensionaal kunnen zien met een holografisch scherm? Het is een feature die de manier waarop we onze toestellen gebruiken flink zou veranderen. Deze ontwikkeling is bovendien al een tijdje bezig.

  Er wordt door verschillende bedrijven al aan '3D-' displays gewerkt en er is zelfs al een toestel dat een soort van driedimensionale weergave heeft. De RED Hydrogen One geeft door een speciale weergave diepte aan het scherm wat je enigszins kunt vergelijken met het kijkdooseffect van de Nintendo 3DS. Hoe lang het nog duurt voordat we daadwerkelijk onze films en series uit onze schermen zien springen is nog even afwachten, maar twee dingen zijn zeker. Het zou ongekend tof zijn en zodra dit er is zal er ook naar de batterijduur gekeken moeten worden of onze smartphone moeten vier keer per dag opgeladen worden.

  4. Tegelijkertijd opladen en fit worden

  De accu van een telefoon is een knelpunt waar veel mensen tegenaan lopen. Toestellen worden steeds uitgebreider en dat gaat ten koste van de accuduur. Waar toestellen vroeger een aantal dagen meegingen voordat ze aan het infuus moesten, is dat nu één of twee dagen. Het is een logisch gevolg dat er gekeken wordt naar manieren om je niet ineens halverwege de dag zonder stroom te laten zitten. Zo hebben we tegenwoordig powerbanks bij ons, kunnen we draadloos opladen en zelfs stroom uitwisselen tussen telefoons.

  Toch is het opladen van een telefoon niet altijd even makkelijk. Als je in de sportschool staat of op de fiets zit bijvoorbeeld. Juist op die momenten zou het handig zijn als we onze telefoon op zouden kunnen laden. Bijvoorbeeld als er een soort dynamo in een smartphone geplaatst wordt die door beweging energie opwekt. Op die manier zou je je telefoon op kunnen laden, terwijl je op de loopband staat of buiten een rondje aan het joggen bent. Bovendien zou het vast veel meer mensen stimuleren om meer te bewegen. Opladen door beweging is geen ondenkbare smartphone ontwikkeling en het is er zeker een die wij graag zouden zien.

  3. Stretchen maar!

  Met de komst van het dubbele display bij de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X is er weer een stap gezet op het gebied van innovatie van smartphones. Het opvouwbare scherm opent misschien wel de weg naar meer mogelijkheden. Een oprolbaar scherm bijvoorbeeld, al is dat wat ver gegrepen. Een volgende stap zou wat ons betreft een wat kleinere dan dat zijn, namelijk een 'flexibel' display dat in segmenten te vouwen is of zelfs op te rekken is.

  Hoe tof zou het zijn als je je scherm kunt 'oprekken' als je een video gaat bekijken en deze weer terug in zijn oorspronkelijke vorm kunt laten gaan als je klaar bent? Hiermee zou de smartphone de tablet overbodig maken en nog veel meer mogelijkheden bieden dan vandaag de dag. Waarschijnlijk is het een optie die nog jaren op zich laat wachten of zelfs helemaal nooit komt, maar desondanks zouden wij dit graag zien!

  2. Schermreparatie

  Iedereen heeft het wel eens gehad. Je loopt over straat met je telefoon en ineens stort het apparaat richting de grond. Het gevolg is vaak een dikke barst of een kras in je display. Dat kan verholpen worden door het display te vervangen, maar het wordt al snel een kostbare zaak. Maar wat nou als het display zichzelf kon repareren?

  Het is een smartphone feature die misschien niet eens zo heel ver in de toekomst ligt. Waar onze schermen tegenwoordig namelijk nogal eens stuk gaan, is er al een materiaal bedacht wat 'zichzelf' weer krasvrij kan maken. Het materiaal, dat al in 2017 bedacht werd, bestaat uit polymeer en ionisch zout en kan zichzelf uitrekken. Natuurlijk zal het enorme barsten niet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, maar als je scherm lichte krassen heeft kunnen die dus verdwijnen met dit soort schermen.

  Volgens een van de uitvinders van het materiaal, Chao Wang, kan het misschien zelfs al volgend jaar gebruikt worden voor telefoonschermen. Wie weet wacht er wel een krasvrije toekomst op ons. Wat een dergelijk display zal gaan kosten is vooralsnog onbekend.

  1. Smartphones voor altijd in je zak

  De laatste smartphone feature die we graag zouden willen zien is een wel hele futuristische. We zagen het al wel eens voorbij komen op tv in series als Black Mirror en films als Total Recall, maar hoe tof zou het zijn als we onze smartphone altijd in onze zak zouden kunnen houden? Dat kan als hij 'ingebouwd' is in verschillende apparaten.

  We zien tegenwoordig al smartphone opties waardoor je telefoon met een headset, een AR- of VR-bril en een smartwatch samenwerkt, maar wat nou als je al die dingen én meer combineert? Als je bijvoorbeeld een SIM-kaart module hebt die slechts voor de verbinding en je nummer zorgt, terwijl je een armband hebt met een projecteerbaar toetsenbord erin om te bellen. Daarbij een headset en een paar lenzen die als een soort AR-display fungeren en klaar is Kees. Het klinkt mooi, maar zal niet in de nabije toekomst voorbij komen verwachten we.

  Smartphone features die we graag willen zien zijn nog ver weg

  De meeste van deze smartphone features zullen voorlopig in ieder geval niet voorbij komen. Sommige dingen misschien zelfs helemaal niet. Welke smartphone features zou jij graag zien? Vertel het ons in de reacties hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.