Vijf politieke games - Kabinet Rutte III in de jungle

Article
zondag, 15 oktober 2017 om 14:03
xgn google image
Hoera, er is eindelijk een regeerakkoord! Het heeft even geduurd, maar kabinet Rutte III gaat er komen. Daarom is het tijd om vijf politieke games op een rijtje te zetten. Zou ons kabinet het uithouden in het politieke steekspel van deze games?
We hebben in deze lijst dus gekozen voor games waar een politiek laagje aan toegevoegd is, geen games die zich zo goed als volledig focussen op politiek. Games als Democracy zijn dus uitgesloten van deze lijst over politieke games!

Far Cry 4

We starten het lijstje van politieke games met Far Cry 4. De dictator in Far Cry 4, Pagan Min, lijkt met zijn paarse pak en Geert Wilders-achtige haar- en haarkleur in de verste verte nog niet op onze eigen minister-president Mark Rutte. Maar iets anders hebben ze wel gemeen: een passie voor het bedrijven van politiek. De een doet het wel op een iets andere manier dan de ander, maar politiek is politiek!
In Far Cry 4 speel jij als Ajay Ghale, iemand die zich aansluit bij een groep rebellen die tegen het regime van Pagan Min strijden. En strijden doen ze niet zoals in Nederland met woorden, maar met kogels. Een aardig politiek laagje dus, dat weer wordt versterkt door het moeten kiezen van een kant. De groepen rebellen groeien namelijk steeds meer uit elkaar.
Een leuk politiek aspect in de Far Cry games is het verwijderen van propagandaposters. Deze posters hangen overal in Kyrat, de wereld waar jij als Ajay Ghale door het leven gaat. Aan jou de taak om de rebellen te helpen en deze posters van de muren te verwijden.
Hoe zou kabinet Rutte III het doen in de wondere wereld van Kyrat? Zouden ze de ontembare jungles in bedwang kunnen houden?
119632

Kamergotchi

Oké, we hebben een beetje gelogen. Deze 'game' is namelijk wel volledig gefocust op politiek, maar we beloven dat dit de enige keer is dat we liegen in dit lijstje! De Kamergotchi app was te downloaden en te spelen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen en is uitgebracht door het populaire televisieprogramma Zondag met Lubach.
Met de Kamergotchi app kreeg jij willekeurig een eigen virtuele lijsttrekker toegewezen. Deze game werkte precies hetzelfde als de zo bekende Tamagotchi, het spel waarbij je jouw diertje in leven moest zien te houden door hem goed te verzorgen.
Tamagotchi dus, alleen dan met de lijsttrekkers! Zo kon je ervoor kiezen om de lijsttrekker te laten sterven of te laten leven. Een grotere invloed op de politiek kreeg de Nederlandse burger nog nooit.
De Kamergotchi is helaas niet meer te downloaden en te spelen, maar de statistieken bekijken is misschien nog wel leuker dan het spel zelf spelen. Bekijk voor de statistieken de video hierboven!
119637

Shadow of Mordor/Shadow of War

Huh? Een game uit het The Lord of the Rings universum, hoe kan dat nou een politieke laag bevatten? Nou dat zullen we je eens vertellen, in deze games zitten namelijk politieke elementen van de bovenste plank.
Het Nemesis-systeem zorgt ervoor dat de ork-kapiteins steeds een hogere rang in het kartel van Mordor kunnen verkrijgen. De orks kunnen dus promoveren in rang en dit doen ze door andere orks te verslaan, een politiek steekspel waarbij het in de rug steken van je vrienden centraal staat. Politiek zoals het vanouds bedreven werd, maar dan in de krotten van Mordor. Heerlijk.
Met het uitkomen van Shadow of War deze week is het Nemesis-systeem alleen maar verbeterd en dit keer speel jij met Talion een nog grotere rol in deze pikorde van de orks. Wil je meer weten over hoe alles precies werkt, check dan deze vijf Shadow of War video's.
119638

Wolfenstein-serie

Een gameserie die zich afspeelt in een toekomst waar de Duitsers de tweede wereldoorlog hebben gewonnen. Hoe politiekgerelateerd wil je het hebben? Aan jou dan ook de taak om deze supergeavanceerde Duitsers terug te schieten naar waar ze vandaan komen.
In Wolfenstein vliegen de hakenkruizen en nazi-uitingen je om de oren, maar dit is dan ook de charme van de spellen. De charme? Ja! Want jij mag samen met je team deze Duitsers, op z'n zachtst gezegd, een schop onder de kont geven.
Een pikante game is het dus wel, maar je weet in ieder geval dat je aan de goede kant staat.
119649

BioShock Infinite

Tot slot dan in dit lijstje politieke games: BioSchock Infinite. Waar de eerste twee BioShock games onder water plaatsvinden, neemt het derde deel plaats in de lucht. De stad Columbia zweeft tussen de wolken en zit vol met politieke, religieuze en geweldadige controverse. Het spel gaat voor sommigen zelfs zo ver dat ze weigeren het te spelen.
De stad Columbia zit vol met dingen waar de huidige wereld en politiek ook mee te maken heeft. Zo is populisme in de zwevende stad nog populairder dan in onze eigen wereld. Ook racisme is allesbehalve uitgesloten in je reis door Columbia.
De grondlegger van Columbia, Zachary Hale Comstock, wordt door veel mensen vergeleken met de Amerikaanse president Donald Trump, geen misselijke vergelijking, maar waarom? Trump en Comstock hebben zo goed als een identiek verhaal. Beiden willen hun land, in dit geval stad dan, weer groot zien en de zwakste mensen eruit werken. Make Columbia great again?
Nu gaat dit in BioShock natuurlijk allemaal een stapje verder en sneller dan in het echte leven, maar de gelijkenis is voor veel mensen doeltreffend.

Politieke games - welke nog meer?

Welke politieke games missen we nog in dit lijstje? Laat het ons hieronder weten in de reacties!