De vijf beste nieuwe series op Netflix

Article
dinsdag, 08 september 2015 om 12:55
xgn google image
Vandaag begint op Netflix de nieuwste serie van de Amerikaanse streamingdienst; Narcos. Naast deze serie heeft Netflix de laatste tijd weer flink wat series toegevoegd, en wij hebben de vijf beste nieuwe series op Netflix voor je uitgezocht. Let op: het betreft hier niet de originele releasedatum, maar wanneer de serie op Netflix is toegevoegd.

5. Sleepy Hollow

Sleepy Hollow is een, zoals je misschien al van de naam af kon leiden, een horrorserie, met een opmerkelijk hoofdpersonage. De Brit Ichabod Crane wordt wakker in het Sleepy Hollow van 2013, terwijl hij gestorven is in een gevecht op dezelfde plaats in 1781. Niet heel verrassend zorgt dat voor nogal een cultuurschok.
Tegelijkertijd met Crane is echter ook de beruchte Headless Horseman – uit het korte verhaal The Legend of Sleepy Hollow – wakker geworden. De twee heren hebben namelijk in 1781 elkaar gedood en zijn door het lot aan elkaar verbonden. De ontwaking van de Headless Horseman betekent echter ook het begin van de Apocalypse, en Crane moet samen met politieagent Abbie Mills dat zien te voorkomen.
De serie blinkt vooral uit in de mix van humor en horror die het biedt, met tevens mooie knipogen naar het originele verhaal. Vooral de cultuurschok van Crane zorgt voor prachtige momenten, zo gooit hij bijvoorbeeld zijn moderne pistool weg na één schot te hebben afgevuurd – omdat hij een ouderwets flintlock pistool gewend is. Momenteel staat alleen het eerste seizoen van Sleepy Hollow op Netflix, maar het tweede seizoen is al uitgezonden op TV en het derde seizoen begint bijna.

4. Bloodline

Netflix brengt steeds meer eigen series uit en ook Bloodline valt onder de vlag van het Amerikaanse streamingbedrijf. In de serie volgen we het turbulente leven van de Rayburne-familie – een op het eerste gezicht perfecte Amerikaanse familie. Niet alles is echter zonneschijn in Florida voor de Rayburnes en daar komen ze snel achter.
De problemen beginnen wanneer het zwarte schaap van de familie, oudste zoon Danny (Ben Mendelsohn), terugkeert naar Florida voor het saffieren huwelijksjubileum van zijn ouders. Danny is namelijk met een reden het zwarte schaap en heeft problemen met criminele figuren. Het komt vooral aan op tweede zoon en lokale sheriff John (Kyle Chandler) op die problemen op te lossen.
Bloodline is een bloedstollende thriller en gaat veel dieper dan het op het eerste gezicht doet vermoeden. Vooral de sterke acteerprestaties van de familie en de vele geheimen zorgen ervoor dat Bloodline een ijzersterke serie is geworden. Netflix dacht daar hetzelfde over en komt met een tweede seizoen, dat gepland staat voor 2016.

3. Sense8

Net zoals Bloodline is ook Sense8 een zogeheten ‘Netflix Original’ en kwam gelijk flink in de schijnwerpers terecht. De grote reden daarvoor was het tweetal dat verantwoordelijk is voor de serie; namelijk Lana – voorheen Larry – en Andy Wachowski, bekend van onder andere The Matrix, V for Vendetta en Cloud Atlas.
Zoals we van de Wachowskis gewend zijn is Sense8 een vrij lastige serie om te doorgronden, maar waarbij de puzzelstukjes langzaam op hun plaats vallen naarmate de serie vordert. In Sense8 volgen we namelijk acht zogeheten ‘Sensates’. Deze mensen staan mentaal en emotioneel met elkaar in verbinding en zijn in staat elkaars eigenschappen te gebruiken. We volgen de groep vanaf hun ‘geboorte’ en zien hoe ze stukje bij beetje in contact met elkaar raken, terwijl ze ondertussen opgejaagd worden door een mysterieuze organisatie.
Sense8 is vrij langzaam aan het begin van de serie en is daardoor lastig om in te stappen, maar zodra de serie op gang komt, dan loopt het ook als een trein. De Wachowskis tonen vooral weer hun specialiteit in indrukwekkende gevechtscenes en complexe verhalen. Onlangs is bekendgemaakt dat ook Sense8 zich op mag maken voor een tweede seizoen, wanneer die komt is alleen nog niet bekend.

2. Wet Hot American Summer: First Day of Camp

Grote kans dat Wet Hot American Summer een belletje doet rinkelen, en dat kan goed kloppen. In 2001 kwam namelijk een film uit met die naam en een cast waarbij je tegenwoordig U tegen zegt. De film lanceerde voor veel acteurs hun carrière – waaronder Paul Rudd, Bradley Cooper en Elizabeth Banks -, ondanks dat de film een flop was. In de jaren daarna is de film echter uitgegroeid tot een cultfilm en ook Netflix heeft dat gemerkt.
De streamingdienst begon daarom met het maken van Wet Hot American Summer: First Day of Camp; een acht-delige prequel op de film, inclusief de volledige originele cast! In de satirische serie zien we daardoor, naast eerder genoemden, bijvoorbeeld Amy Poehler (Parks & Recreations), H. Jon Benjamin (Archer) en Jason Schwartzman (The Grand Budapest Hotel) rondhuppelen in het zomerkamp.
Net zoals de film draait de serie vooral om bizarre humor dat niet voor iedereen is weggelegd, maar liefhebbers van ongegeneerde humor kunnen hun ei goed kwijt bij Wet Hot American Summer. De kans is echter groot dat we geen vervolg gaan zien, enerzijds door het verhaal – het is immers een prequel op de film – en anderzijds door de kalenders van de acteurs, zo moest Bradley Cooper al zijn scènes in één dag opnemen en ook de rest van de cast is behoorlijk druk bezig.

1. Peaky Blinders

Peaky Blinders is niet zoals velen in deze lijst een Netflix Original, maar een serie van de British Broadcasting Company, beter bekend als de BBC. Het Britse instituut maakt vaak series met korte seizoenen, maar die je wel laten smachten om meer, zoals Sherlock, Luther en nu ook Peaky Blinders.
In deze serie volgen we Thomas Shelby (Cillian Murphy) en de rest van zijn familie in het Birmingham van 1919. De familie staan in de arbeidersstad beter bekend als de Peaky Blinders, een bende die berucht is om de scheermesjes die ze hebben verstopt in hun petten en als dodelijke – of op z’n minst zeer pijnlijke – wapens gelden. Nadat de intelligente en charmante Thomas per ongeluk wapens steelt van het Britse leger, krijgt hij de doorharde Majoor Chester Campbell (Sam Neill) achter zich aan.
Peaky Blinders blinkt uit in vrijwel elk departement. De serie ademt sfeer met een zeer accurate aankleding, setting en tijdsbeeld, zo komt in vrijwel elk gesprek de Eerste Wereldoorlog wel naar voren, die net is afgelopen. Ook de cast is fenomenaal, met Cillian Murphy die voor het eerst een rol als badass op zich neemt en Sam Neill is eveneens geweldig als de zeer brute Campbell. Maar ook de rest van de cast speelt hun rollen zeer goed, zoals de naïeve Arthur (Paul Anderson), slimme Polly (Helen McRory) en verleidelijke Grace (Annabelle Wallis).
Het zou overigens een misdaad zijn om niet de soundtrack te benoemen, want de collectie rauwe, harde nummers van onder andere Nick Cave en The Raconteurs passen perfect bij de zwarte rookwolken van Birmingham. Op Netflix staat momenteel alleen het eerste seizoen, het tweede seizoen – met Tom Hardy – is al uitgezonden op TV en kreeg van Rox een overtuigende 9,0. Later dit jaar staat ook het derde seizoen van Peaky Blinders gepland, maar een precieze releasedatum is helaas nog niet bekend.