7 dingen die je moet weten over Super Mario Maker features

Article
dinsdag, 08 september 2015 om 13:06
xgn google image
Zoals we in onze Super Mario Maker review al zeiden, is het niet gemakkelijk om een level te maken dat andere gamers ook daadwerkelijk willen spelen. Met deze 7 Super Mario Maker features onderscheidt je jouw level van de rest.

Stapel vijanden op elkaar

Een van de Super Mario Maker features die je waarschijnlijk nog nooit gezien hebt, is dat je een torentje kunt maken van verschillende vijanden. Deze feature klinkt in eerste instantie helemaal niet zo interessant, maar het opent de deur voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Sluit je level bijvoorbeeld af met een boss battle tegen een Koopa-toren, waarbij je een groen schild moet gebruiken om ze een voor een uit te schakelen.
Het opstapelen van bad guys gaat heel gemakkelijk, maar let wel goed op wat je wel en niet kunt stapelen. Zolang je de vuistregel aanhoudt dat alle vijanden/monsters te stapelen zijn en dat aanvult met Bullet Bill Blasters en kanonnen, zit je goed.
77892

Vraagtekenblokken met een twist

Als de Mario-games je iets geleerd hebben, dan is het wel dat je alle vraagtekenblokjes altijd even aan moet tikken. Wie weet zit er net die ene power up in die je zo hard nodig had, of misschien een extra leven. Met een van de nieuwe Super Mario Maker features kun je deze basiskennis tegen je spelers keren. Plaats bijvoorbeeld eens een valstrik in die onschuldige gele vierkantjes.
Laat er voor de verandering een Goomba uit springen, of verstop iets anders onverwachts in je levels. De levels die wij gespeeld hebben die dit soort verrassingen bevatten, zijn ons zonder twijfel het langst bijgebleven, dus reken er maar op dat dit ook het geval is als jij hetzelfde trucje uithaalt.
Je stopt een power up of vijand gemakkelijk in een vraagtekenblokje door met de stylus het juiste voorwerp te selecteren en die naar het blokje te slepen. Weer een van de handige Super Mario Maker features die het speelplezier absoluut zal vergroten.
77893

Mario-vijanden krijgen een upgrade

Een van de andere leuke Super Mario Maker features is dat je tegenstanders van Mario tot enorme proporties uit te vergroten. Verras je spelers met een reusachtige Goomba op een plek waar ze het totaal niet verwachten. Dit doe je door de vijand in kwestie een paddenstoel te geven, die hetzelfde effect op hen blijkt te hebben als op Mario.
Naast paddenstoelen kun je Mario’s tegenstanders ook uitrusten met andere upgrades. Denk bijvoorbeeld aan vleugels, zodat je Goomba’s en Koopa’s laat vliegen. Dat kennen Mario-veteranen natuurlijk al langer, maar nu dit bij alle Mario-monsters kan, maakt dit de mogelijkheden weer wat leuker.
Vergeet overigens niet dat je door de nieuwe Super Mario Maker features ook vijanden die normaal gesproken niet in de originele Mario game zaten, er wel gewoon zelf in kunt stoppen. Boos uit de eerste Super Mario Bros. bijvoorbeeld. Probeer ze ook eens te schudden terwijl je ze vast hebt voor verrassende alternatieve versies.
77894

Sound Frog

De gloednieuwe Sound Frog is een van de Super Mario Maker features die een leuke draai aan je level kan geven. Door dit beestje te selecteren kun je geluidseffecten tekenen in het grid van je creatie, zodat je bijvoorbeeld vuurpijltjes af laat gaan als Mario over een groene pijp heen loopt.
Dat is slechts het begin, want deze Sound Frog heeft veel meer noten op zijn zang. Combineer het bijvoorbeeld met een vraagtekenblok om muntjes eruit te laten springen samen met confetti, of maak een indrukwekkende lasershow op de achtergrond. Het wordt pas echt leuk als je zelf een geluidseffect opneemt, en dit in je level inbouwt.
77895

Uitgebreide levels, maar overdrijf niet

Door de vele nieuwe Super Mario Maker features is een veelgemaakte fout (waar wij ons ook schuldig aan maakten) dat je als beginnend levelmaker zoveel mogelijk dingen in een level probeert te stoppen, in de hoop dat er genoeg tussen zit wat je spelers leuk vinden.
Omdat jij alles blokje voor blokje erin hebt gezet, is het heel duidelijk wat er allemaal op je scherm staat, maar voor iemand die je level voor het eerst ziet is het een chaotische bende waar met geen mogelijkheid doorheen te komen is.
Kies er dus voor om een of twee ideeën in een level te stoppen, en je daar volledig op te focussen. Bouw het kleine idee dat je had helemaal uit en laat het zo goed mogelijk tot zijn recht komen, en je zult merken dat je level een stuk leuker is om te spelen als je ook echt weet wat er van je verwacht wordt.
77896

Uitgebreide tutorial

Mario Maker heeft een uitgebreide tutorial, die meerdere dagen in beslag neemt en alle Super Mario Maker features doorneemt. Neem hier rustig de tijd voor, want de game leert je op deze manier de fijne kneepjes van het vak. Zoals we ook in onze Super Mario Maker review al zeiden, word je niet bedolven onder een berg aan teksten en informatie, maar kom je spelenderwijs achter de mogelijkheden.
Kijk overigens niet gek op als je in het begin nog niet alle opties hebt. Omdat Super Mario Maker ervoor kiest om alles mondjesmaat uit te leggen, zullen de opties langzaam maar zeker uitgerold worden. Fanatiek blijven spelen, dus!
77897

Levels van andere spelers zelf bewerken

Als je naar de populairste levels van andere spelers kijkt, kom je al snel de meest krankzinnige levels tegen waar ongetwijfeld uren en uren werk in gestopt zijn. Laat je echter niet ontmoedigen, want ook gemakkelijke levels kunnen heel vermakelijk zijn.
Daarnaast heeft Nintendo het mogelijk gemaakt om ieder level te kopiëren, zodat je zelf deze complexe levels kan bewerken. Niet voor plagiaat natuurlijk, maar zodat je precies kunt zien hoe deze levels in elkaar zitten. Pak bijvoorbeeld eens een van je favoriete levels en begin met het toevoegen van je eigen ideeën. Voor je het weet heb je zo je eigen creatie in elkaar geknutseld.
Hopelijk helpen deze 7 Super Mario Maker features bij het maken van jouw unieke levels. Veel succes en plezier, en vergeet jouw ideeën en levels niet te delen in de comments!