Deze veranderingen willen we zien in FIFA 21!

  FIFA 20 is op Metacritic inmiddels de slechtst beoordeelde FIFA game ooit. Dat is niet zonder reden, want de game heeft nogal wat problemen. Voor FIFA 21 zullen dus echt flinke veranderingen gemaakt moeten worden om succesvol te zijn.

  Het is bijna lastig om te bedenken waar als eerste veranderingen door moeten worden gevoerd in FIFA 21. Online is er namelijk al heel veel gezegd over de problemen van FIFA 20, maar iedereen kijkt er natuurlijk vanuit zijn eigen perspectief naar waar de prioriteit ligt. Wij proberen zoveel mogelijk op een rijtje te zetten. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk: EA Sports zal echt zijn best moeten doen om deze veranderingen door te voeren in FIFA 21, want anders kan het nog wel eens op een drama uitlopen.

  Carrière

  Dat FIFA fans al jaren ontevreden zijn over deze gamemodus is niet echt stilletjes aan ons voorbij gegaan. De gamemodus verandert ieder jaar nauwelijks en dus zet een groot gedeelte van de spelers EA Sports onder druk om veranderingen door te voeren in FIFA 21. Afgezien van het gebrek aan nieuwe functies, was het dit jaar ook nog eens zo dat de Carrière-modus propvol zat met bugs en glitches die de game onspeelbaar maakten aan vlak na de lancering.

  Dit leidde wederom tot veel frustraties in de community. Ze voelen zich in de steek gelaten door EA Sports en de fans verwijten de ontwikkelaars dat ze alleen maar oog hebben voor de Ultimate Team gamemodus, waar de uitgever veel geld mee verdient. In augustus komt EA Sports met meer informatie over FIFA 21 en hopelijk gaan ze dan ook aankondigen dat ze flinke veranderingen gaan doorvoeren in de Carrière-modus. Eigenlijk zullen ze wel moeten, want een heel groot gedeelte speelt FIFA nog steeds voor deze gamemodus. Als ze niks doen zou het EA dus flink wat klanten kunnen kosten en die lopen misschien wel over naar de grote concurrent: PES.

  Pro Clubs

  Nog een gamemodus die eigenlijk crimineel weinig aandacht heeft gekregen over de jaren van EA Sports. De gamemodus is een lievelingetje van de community omdat het heel dicht bij daadwerkelijk voetbal komt. Iedereen speelt in Pro Clubs op zijn eigen positie en een goed lopend team kan heel ver komen. Door fans wordt het vaak omschreven als het meest onderschatte onderdeel van FIFA. Vooral vanwege de hoge funfactor door het spelen met al je vrienden krijgt de gamemodus veel lof.

  De fans van Pro Clubs hebben net als de Carrière-modus spelers de afgelopen jaren moeten toekijken hoe er nauwelijks iets veranderde in hun favoriete gamemodus, terwijl Ultimate Team ieder jaar weer drastisch verandert. De maat was al helemaal vol toen Volta werd toegevoegd en daar geen Pro Clubs functie bij zat. Veel fans zagen dit als een teken dat EA Sports niet veel om hun favoriete modus gaf en nu hopen ze dat FIFA 21 flink wat veranderingen aan de Pro Clubs gamemodus zal bevatten. Anders zal ook deze groep de game waarschijnlijk niet aanschaffen.

  Gameplay

  Over de veranderingen die doorgevoerd zouden moeten worden in de gameplay van FIFA 21 zou je een compleet boek kunnen schrijven. Eigenlijk hoef je maar een korte blik op het officiële forum of op Reddit te werpen en je ziet gelijk heel veel fans die klagen over verschillende zaken. Spelers die voelen alsof ze vastzitten in drijfzand, vertraagde reacties als je op een knop drukt, scripting, momentum, slechte aanvallende AI, te sterke verdedigende AI en een grote selectie aan bugs en glitches. Het is slechts een kleine greep uit de dingen waar spelers over klagen.

  Het balanceren van een voetbalgame zal niet makkelijk zijn, maar de manier waarop de balans nu ligt is volledig scheef. Extreem defensief countervoetbal wordt beloond terwijl aanvallend spel afgestraft lijkt te worden. Voor spelers van FIFA die ook voetballiefhebbers zijn is dit een grote frustratie, want zij willen het liefst spelen zoals hun favoriete teams. Het kan ook wel, maar effectief is het niet en dat stoort fans vooral. Daarom is dit misschien ook wel het grootste punt waar EA Sports veranderingen door moet voeren. Als FIFA 21 qua gameplay hetzelfde is als de afgelopen delen, dan gaat het zeker gevolgen hebben vanuit de community.

  Volta

  Hier kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn. FIFA 20 introduceerde Volta, een gamemodus die veel fans toch wel interessant vonden. De gamemodus kreeg vooral veel aandacht omdat het een reïncarnatie zou moeten zijn van het nog steeds populaire FIFA Street. Dat bleek het ook wel een beetje te zijn, maar de gamemodus was vooral een gimmick. Het hield je een paar uur bezig en verder deed je er eigenlijk niks meer mee. Het was leuk om op de bank te spelen met vrienden, maar verder dan dat ging het niet echt.

  Voor veel fans was het dan ook een teleurstelling. Ook de verhaalmodus die eraan vastzat wist mensen niet echt heel enthousiast te maken. Wat zijn dan de veranderingen die we willen zien in FIFA 21? Maak de gamemodus diepgaander. Zorg dat je meer kan met de gamemodus, maak het leuker, verbind er een beter, meeslepend verhaal aan. Voeg een Pro Clubs mode toe zodat je met je vrienden een straatvoetbalteam kan maken. Het zou de gamemodus gelijk veel aantrekkelijker maken dan wat het nu is.

  Ultimate Team

  Net als bij gameplay zou je hier een hele essay aan kunnen wijden, maar wat de meeste mensen dwarszit is het pay-to-win aspect wat in de gamemodus zit. Aan het begin van iedere FIFA moeten professionele spelers geld uitgeven aan packs om zo snel mogelijk een competitief team te kunnen bouwen. Voor veel spelers is de maat nu vol. Ze willen dat Ultimate Team verandert naar een gamemodus waar je daadwerkelijk beloond wordt voor het spelen van de game, in plaats van simpelweg er zoveel mogelijk geld in te pompen - iets waar EA natuurlijk maar al te blij mee is.

  Of het gaat veranderen is nog maar even de vraag. EA Sports verdient namelijk best wel goed aan de Ultimate Team gamemode. Toch lijken overheden nu meer bewust te worden van lootboxes en met name FIFA ligt onder de loep. De game is namelijk immens populair onder jongeren en overheden willen niet dat die op jonge leeftijd aangemoedigd worden tot gokken. In België zijn FIFA Points al verboden en nu lijkt het erop dat Engeland ook daadwerkelijk gaat ingrijpen dankzij een petitie.

  Wat is de kans op deze FIFA 21 veranderingen?

  Het is nog maar even de vraag of EA Sports daadwerkelijk al deze veranderingen gaat doorvoeren in FIFA 21. In augustus zullen we het weten. Grote gedeeltes van de community zijn in ieder geval heel sceptisch en vertrouwen EA niet meer. Ieder jaar belooft de ontwikkelaar namelijk weer dingen die ze niet altijd, of maar half, waarmaken. De frustratie zit dan ook heel diep bij de fans van FIFA. Als FIFA 21 weer wordt zoals de vorige edities, dan gaat EA Sports het zeker merken in de kritiek die ze zullen ontvangen.

  Dit artikel is bijgewerkt op 18 augustus 2020.

  FIFA 21

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.