Update- Xbox Series X vs PS5: 5 redenen om de Xbox Series X/S te kopen

  Sony en Microsoft hebben gaming naar een nieuw niveau getild met de Xbox Series X/S en de PlayStation 5. De consoles zijn uit en brengen een lekkere upgrade, maar welke moet je nou in huis halen? Wij geven je vijf redenen waarom je de Xbox Series X in huis moet halen.

  Update - De 5 redenen om de Xbox Series X/S in huis te halen

  Microsoft en Sony hebben de next-gen ingeluid met hun nieuwe console die onlangs uitgekomen zijn. Wij maakten dit bericht eerder al voor je zodat je voor de release nog een keuze zou kunnen maken tussen de Xbox Series X/S en de PS5, maar hebben dit nu geactualiseerd zodat alles hieronder up te date is. Weet je nog niet welke keuze je gaat maken als de consoles straks weer voorradig zijn? Lees dan het oorspronkelijke bericht hieronder

  Oorspronklelijke bericht:

  Cross-gen support en backwards compatibility

  Als je een nieuwe console in huis wil halen, dan komt één vraag vaak naar boven: kan ik al die oude games op de nieuwe console ook spelen? Voor zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X is het antwoord daarop redelijk duidelijk: het kan in de meeste gevallen gewoon. Op op de PS5 alle PS4 games spelen, op een handjevol games na. Op de Xbox Series X/S kun je alle games spelen van de Xbox One, maar ook alle games van de Xbox 360 en Xbox. De enige uitzondering is een handjevol games voor Kinect, want die wordt niet meer ondersteund.

  Op de Xbox Series X is er dan ook de grootste backwards compatibility ooit aanwezig. Vanaf dag één kun je gewoon doorspelen waar je was in welke Xbox game dan ook. Hou jij ervan om die oude games nog eens uit het stof te trekken? Dan is de Xbox Series X de console voor jou.

  Smart Delivery

  De nieuwe consoles zijn er dan wel al, maar er staan nog talloze releases gepland voor de PS4 en Xbox One. Deze games wil je ongetwijfeld graag spelen, maar hoe zit dat dan als je aan de slag gaat met de next-gen consoles? In beide gevallen is er goed nieuws: je kunt gewoon de games kopen die je wil en in negen van de tien gevallen is er een gratis upgrade voor de next-gen versie zodra je overstapt. Sony heeft wel aangegeven dat dit aan de uitgever zelf is en dat betekent dat niet iedereen per se een upgrade hoeft te geven.

  Microsoft is hier wat strikter in, want releases die de komende jaren op Xbox One en Xbox Series X uitkomen zullen een gratis upgrade moeten bieden voor gamers. Als je dus niet op dag één voor de Xbox Series X gaat kun je later bij een overstap direct genieten van de games die je intussen gekocht hebt. Via Smart Delivery zal je de game dan direct op je nieuwe console krijgen, zodat je meteen weer kunt genieten van je bestaande avontuur. Bovendien zullen je save-games ook blijven bestaan!

  Let wel, ga je voor de Series S en heb je je game op een schijfje gekocht? Dan ontstaat er mogelijk een probleem, want een schijfje kun je niet kwijt in de kleine broer van de Series X. Gezien de disc je aankoopbewijs is, zal ook Smart Delivery dan geen uitkomst zijn. Games zul je dus de komende tijd digitaal moeten aanschaffen als je voor deze optie wil gaan.

  De nieuwste games meteen in Xbox Game Pass

  Microsoft en Sony hebben allebei een abonnement waardoor je toegang krijgt tot een enorme bibliotheek aan games. Bij Sony is dit PlayStation Now en bij Microsoft is het Xbox Game Pass. Die laatste biedt een aantal voordelen die Sony niet heeft. Game Pass laat je namelijk de nieuwste releases direct spelen zonder dat je de game koopt. Tijdens de Xbox Games Showcase pakte Microsoft flink uit met Game Pass.

  Alle aankondigingen van Halo Infinite tot de nieuwe Fable komen namelijk direct naar Xbox Game Pass. Je hoeft dus niet eens de nieuwe games meer aan te schaffen of onnodig doosjes in de kast te zetten, maar kunt gewoon meteen beginnen met spelen! Sterker nog, Xbox Game Pass is onlangs uitgebreid met het aanbod van EA Play. Dat betekent nog meer games 'voor niks' spelen! Als de games de Xbox Game Pass bibliotheek verlaten kun je ze alleen niet meer spelen, tenzij je ze koopt. Vaak blijven games een hele tijd in de catalogus staan, dus dit levert niet per se zorgen op. Bovendien kun je ze daarna vaak voor een prikkie aanschaffen.

  Microsoft heeft daarnaast Xbox Game Pass uitgebracht voor Android en iOS apparaten. Op die manier kan je ook via Android smartphones en iPhones of iPads meteen genieten van de nieuwste Xbox games. Althans, als je telefoon ze aankan, want anders zul je uit moeten wijken naar xCloud, de gamestreamingdienst van Microsoft die je op PC of laptop laat spelen.

  Meer opslagruimte

  Sony heeft de PlayStation 5 in twee varianten uitgebracht, waarbij je telkens een snelle SSD van 825GB aan boord krijgt. Van dat geheugen gaat het besturingssysteem nog af, waarna je slechts met ruim 600GB aan de slag kunt. Microsoft heeft het met de Xbox Series X anders aangepakt. Die console komt namelijk met een snelle SSD van 1TB aan boord, wat voor een klein deel gebruikt wordt door het besturingssysteem. Uiteindelijk blijft er bij die console een stuk meer geheugen overblijft om je games op kwijt te kunnen.

  Dit voordeel is wel beperkt tot de Series X, want de Series S heeft weer een kleinere SSD van 512GB aan boord. Hoewel deze console een stuk goedkoper is dan zijn grote broer, is de schijfruimte na aftrek van het besturingssysteem beperkt tot ruim 300GB, terwijl alles bij deze console digitaal gaat. Je grijpt hierdoor al snel naar het volgende en laatste voordeel van de Xbox Series X/S.

  Uitbreidbaar geheugen met een speciale SSD

  Het laatste voordeel van de Xbox Series X ten opzichte van de PS5 is dat je je geen zorgen hoeft te maken om het geheugen als je de console eenmaal aangeschaft hebt. De PS5 en Xbox Series X komen standaard al met een flink geheugen van respectievelijk 825 GB en 1 TB, maar dat gaat uiteindelijk wel vol zitten. Denk aan de games die je moet installeren, downloadbare content en de vele updates die je gaat krijgen.

  Natuurlijk kan je straks een externe SSD aanschaffen voor de Xbox Series X (bij Sony is het gebruik van een externe SSD wat lastiger), maar dan heb je niet het voordeel dat de Seagate Storage Expansion Card for Xbox Series X met zich meebrengt. Deze speciale uitbreidingskaart maakt namelijk gebruik van de Velocity Architecture van de Xbox Series X en zorgt er zo voor dat je alle voordelen van de console optimaal benut. Dat betekent games zonder lange laadtijden, zelfs als je ze op het externe geheugen opslaat.

  Dit artikel is op 6 januari 2021 bijgewerkt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.