True Detective Recap seizoen 1 - Wat er allemaal gebeurde

Article
zaterdag, 25 juli 2015 om 12:00
xgn google image
HBO kwam vorig jaar met de duistere nieuwe serie True Detective, een nieuw concept waarin ieder seizoen een andere cast te zien is. Inmiddels is het tweede seizoen begonnen, een goed moment dus om terug te blikken op het fantastische samenspel van Matthew McConaughey en Woody Harrelson in deel 1. Dit artikel zal uiteraard spoilers bevatten, dus wees gewaarschuwd!
Wanneer detectives Rustin 'Rust' Cohle (Matthew McConaughey) en Martin Hart (Woody Harrelson) in 1995 op de plaats van een misdrijf arriveren, treffen zij het lichaam van de voormalige prostituee Dora Kelly Lange aan.
Het slachtoffer is neergezet in een 'biddende' positie, met een blinddoek om haar ogen, gewei op haar hoofd en een symbool op haar rug. Verder wordt er een constructie van takjes gevonden. Cohle is er al vrij snel van overtuigd dat dit niet het eerste slachtoffer is van de moordenaar, waar zijn partner Hart skeptisch op reageert.
Het onderzoek van de detectives brengt ze bij een oudere zaak van vijf jaar eerder waarbij een meisje onder de naam Marie Fontenot vermist is geraakt. Vervolgens wordt er ook een melding gevonden van een meisje dat beweerde dat zij in het bos achtervolgd is geweest door een 'green-eared spaghetti monster'.
Een groot gedeelte van de kracht van True Detective ligt in het feit dat de serie tussen 1995 en 2012 schakelt. In de beelden van 2012 krijgen we te zien hoe Cohle en Hart worden uitgehoord over de zaak die zich in 1995 afspeelde. Tijdens deze uithoringen komen we erachter dat de twee partners al sinds 2002 niet meer met elkaar gesproken hebben wegens een ruzie. Ook wordt duidelijk dat de moordenaar is 1995 opgepakt is. Beide detectives krijgen echter een foto te zien, waarop het levenloze lichaam van een vrouw te zien is waarop dezelfde rituelen zijn uitgevoerd als het eerdere slachtoffer.
Een ander sterk punt aan True Detective is het grote contrast tussen Cohle en zijn partner Hart. Waar Cohle een ware nihilist is, is Hart een religieus man. Cohle is op z'n zachtst gezegd excentriek te noemen en woont in een huis met weinig meubels en een matras op de grond. Hij is verlaten door zijn vrouw nadat hun dochtertje is omgekomen door een ongeluk. Verder is zijn verleden gevuld met drank- en drugsgebruik.
Hart woont samen met zijn vrouw en dochters en ziet zichzelf als een man met moraliteit. Het blijkt echter al snel zo te zijn dat hij zeker geen perfecte huisvader is. Naast zijn ernstige drankproblemen, is hij met regelmaat ontrouw aan zijn echtgenote. Hij gaat namelijk vreemd met Lisa Tragnetti, tot grote ergernis van Cohle.
Terwijl Cohle en Hart hun onderzoek voortzetten, wordt er door dominee Billy Lee Tuttle flink aangedrongen om een speciale eenheid in te zetten. Wanneer Cohle drugs koopt van een prostituee, brengt dit hen bij een wagenkamp vol weggelopen meisjes. Hier vinden de detectives het dagboek van het slachtoffer Dora Kelly Lange. Dit dagboek wijst de twee naar een afgebrande kerk waar Lange met regelmaat kwam. Hier treffen zij een verontrustende schildering aan van een vrouw met een gewei.
We komen er in de beelden van 2012 achter dat Hart en zijn vrouw inmiddels gescheiden zijn. Cohle blijft op zijn plaats in het verhoor benadrukken dat zijn dochter is overleden in een auto-ongeluk, waardoor zijn huwelijk in verval raakte en zijn drugsverslaving begon.
Verder komen we erachter dat Cohle in het verleden een meth-verslaafde heeft vermoord die deze drug in zijn eigen baby geïnjecteerd had. Om aan zijn straf te ontkomen, werd hij vervolgens ingezet als een dubbelagent binnen drugsorganisaties. Dit deed hij vier jaar tot hij gehospitaliseerd werd in een psychiatrische inrichting, nadat hij gewond raakte bij een schietpartij met het een drugskartel. Toen hij om een nieuwe baan vroeg, werd hij de partner van Hart.
Cohle en Hart komen erachter dat de afgebrande kerk het eigendom was van priester Joel Theriot. Hij vertelt hen dat Dora Lange regelmatig gezien werd met een lange man, wiens gezicht vol zat met littekens. Met deze nieuwe aanwijzing besluiten de twee op zoek te gaan naar deze man.
Cohle besluit het bureau niet meer te verlaten en steekt al zijn tijd in het doorzoeken van het archief, op zoek naar moordzaken die overeenkomsten vertonen met de zaak van Lange. Hij ontdekt de zaak van Rianne Olivier, die inderdaad erg sterk op de zaak van Lange lijkt. De detectives brengen een bezoekje aan de grootvader van Olivier. Hij vertelt hun dat Olivier op een religieuze school zat die in het bezit was van dominee Tuttle. Ze rende weg van huis met haar vriend Reggie Ledoux; een drugsdealer, meermalig zedendelinquent en voormalig celgenoot van Charlie Lange.
In 1995 ondervragen de detectives Charlie Lange over zijn voormalige celgenoot Ledoux. Lange vertelt hij enkele foto's van Dora aan Ledoux heeft laten zien en geeft aan dat Tyrone Weems de compagnon van Ledoux is. Ook vertelt hij dat Ledoux hem heeft verteld over groepen bestaande uit rijke mannen die samenkomen om vrouwen en kinderen op te offeren uit naam van de duivel.
Hart weet Weems op een rave te vinden en dwingt hem de naam te noemen van een motorbende uit Oost-Texas, waar Ledoux tegenwoordig crystal meth voor maakt. Dit blijken de Iron Crusaders te zijn, waar Cohle eerder mee gewerkt heeft toen hij als undercover agent te werk ging. Cohle neemt tijdelijk verlof om de motorbende te kunnen infiltreren. Hij geeft hierbij aan dat hij zijn vader moet bezoeken die op het sterfbed ligt.
Ondertussen krijgt de vrouw van Hart te horen dat hij haar bedriegt en wanneer hij thuiskomt, ziet hij dat zijn familie weg is en dat zijn spullen ingepakt zijn. Hart bezoekt zijn vrouw op haar werk en probeert met haar te praten, maar de beveiliging steekt hier een stokje voor en Cohle haalt hem op.
Cohle gaat naar de verblijfplaats van de Iron Crusaders, waar hij vertelt dat hij security is geweest bij een Mexicaans drugskartel. Om deze claim te bekrachtigen, neemt hij cocaïne mee vanuit de bewijsmaterialen van de politie. Cohle onderhandelt met zijn contactpersoon Ginger. Als er een deal wordt gesloten met de maker van de met voor de Iron Crusaders, zal Cohle helpen bij het overvallen van een drugspand.
Ze vermommen zich als politieagenten en overvallen het pand, waarbij één van de bewoners om het leven komt en er chaos in de buurt ontstaat. Zodra de echte politie onderweg is, helpt Cohle zijn contactpersoon Ginger om weg te komen. Hart haalt de twee net op tijd op wanneer de politie arriveert.
In 2012 begint er steeds meer twijfel te ontstaan over het onderzoek. Er zijn namelijk geen verslagen te vinden waarin staat dat de vader van Cohle daadwerkelijk opgenomen is geweest in het ziekenhuis.
In 1995 spreken Ginger en Cohle af met DeWall, de compagnon van Ledoux. Dewall weigert om een drugdeal te sluiten met Cohle. Nadat hij vertrekt, volgt Hart hem en geeft de locatie van een verborgen meth-lab in de bayou via zijn radio door aan Cohle. De twee spreken bij het meth-lab af en doorzoeken het erf, wat volstaat met boobytraps.
Cohle weet Ledoux aan te houden en slaat hem in de boeien. Ondertussen doorzoekt Hart het pand en vindt twee gekidnapte en misbruikte kinderen, waarvan er één overleden is. Dit maakt Hart razend en in zijn woede schiet hij Ledoux door zijn hoofd. DeWall raakt in paniek en slaat op de vlucht, maar tijdens zijn vluchtpoging activeert hij per ongeluk één van zijn eigen boobytraps en komt om het leven.
Cohle en Hart beseffen zich dat deze situatie niet te verantwoorden is aan het bureau, waarop Hart kogels over het erf begint te verspreiden, zodat het lijkt alsof er een schietpartij heeft plaatsgevonden. Hart en Cohle houden dit in hun verhaal aan en worden als helden ontvangen.
In 2002 verzoent Hart met zijn vrouw en dochter. Er zijn echter nog steeds genoeg spanningen in het huishouden, vooral wanneer hij problemen begint te krijgen met zijn dochter Audrey. Cohle heeft ondertussen een relatie met een arts. Hij wordt ingezet als ondervrager in een zaak waarbij een man twee moorden heeft gepleegd tijdens een overval. De man begint veel eisen van Cohle te stellen en geeft aan dat Ledoux niet de daadwerkelijke moordenaar was. Volgens hem had de echte moordenaar connecties met hoogstaandere mensen en staat hij bekend als 'The Yellow King'.
Wanneer Cohle de man in elkaar begint te slaan om achter de naam van de echter moordenaar te komen, wordt hij tegengehouden door andere detectives. Wanneer hij later terugkeert met Hart, komt hij tot de ontdekking dat de man zelfmoord heeft gepleegd nadat hij aan de telefoon gesproken heeft met een man die zich voordeed als zijn advocaat.
Cohle zet zijn persoonlijke onderzoek voort en bezoekt de verlaten religieuze school van dominee Tuttle. Hier treft hij meerdere constructies gemaakt van takjes aan, zoals ook aanwezig was op het plaats delict van Dora Lange.
In 2012 krijgt Hart tijdens zijn verhoor te weten dat Cohle als verdachte gezien wordt. Hij is namelijk door ooggetuigen gespot bij het plaatsdelict van de meest recente moord. Verder zijn er ook vermoedens dat hij iets te maken heeft met de verdachte dood van dominee Tuttle, die twee jaar eerder is overleden. Er wordt hem gevraagd of hij wil uitleggen wat er is gebeurd tussen hem en Cohle. Cohle verlaat zijn eigen verhoor wanneer hij het gevoel heeft dat hij beschuldigd wordt.
Cohle zet zijn onderzoek voort in 2002 en doorzoekt een reeks oude zaken met vermiste personen. Hij gaat terug naar priester Theriot, die het evangelie verlaten heeft en een alcoholist is geworden. Theriot vertelt Cohle over Wellspring, een organisatie die de scholen van Tuttle financieerde. Verder beweert Theriot dat Wellspring een rookgordijn was voor zaken met betrekking tot kindermisbruik.
Ook probeert Cohle Kelly te verhoren, het meisje dat in 1995 door Cohle en Hart uit handen van Ledoux gered werd. Hij vraagt haar of er een derde persoon betrokken was bij haar ontvoering. Kelly omschrijft wederom een lange man met littekens in zijn gezicht. Kelly begint in paniek te schreeuwen wanneer Cohle vraagt hoe zijn gezicht eruit zag.
Het bureau draagt Cohle op om te stoppen met zijn onderzoek, maar neemt desondanks contact op met dominee Tuttle. Hij vraagt hem om namen van voormalige medewerkers van Wellspring en vist naar reacties van Tuttle. Dit levert hem een schorsing op.
Ondertussen raakt Hart in aanraking met Beth, een voormalig prostituee uit hetzelfde trailerpark als Dora Lange en hij begint een affaire met haar. Zijn vrouw Maggie raakt achterdochtig en vindt foto's van Beth op zijn telefoon. Vervolgens bezoekt ze een dronken Cohle en verleidt hem om wraak te nemen op Hart. Wanneer Cohle zich realiseert dat hij gebruikt wordt, wijst hij haar de deur. Maggie vertelt Hart over de affaire, waarop Hart zijn partner aanvalt. Kort hierna neemt Cohle ontslag.
In 2012 verlaat ook Hart het verhoor als hij erachter komt dat Cohle als verdachte gezien wordt. Maggie wordt ook verhoord en wanneer er gevraagd wordt waarom ze van Hart scheidde, geeft ze aan dat dit te maken had met de affaires van Hart. Wanneer er naar Cohle gevraagd wordt, omschrijft Maggie hem als een integer persoon. Ondertussen ontmoeten Cohle en Hart elkaar voor het eerst sinds tien jaar. Cohle vraagt of Hart hem op een biertje wil trakteren en zegt dat het tijd is om te praten.
Cohle probeert Hart over te halen om hem te helpen bij zijn onderzoek naar de man met de littekens. Cohle herinnert Hart eraan dat ze een morele schuld hebben overgehouden aan de situatie die in 1995 plaatsvond.
Cohle neemt Hart mee naar een opslagruimte waar hij Hart overtuigt dat er een sekte bestaat die elementen van Courir de Mardis Gras, santería en voodoo combineert. Hij laat bewijzen zien dat Tuttle en anderen verantwoordelijk zijn voor de vermissingen van tientallen vrouwen en kinderen sinds de jaren '80. Cohle geeft toe dat hij ingebroken heeft in de huizen van Tuttle om bewijs te verzamelen, maar ontkent Tuttle vermoord te hebben. Hij vermoedt dat anderen dit hebben gedaan, omdat er bewijsmateriaal is verdwenen wat als chantagemiddel gebruikt kon worden.
Hart spoort een familielid van Ledoux op, die bevestigt dat Ledoux en Dewall connecties hadden met de man met de littekens. Ook vindt hij een voormalig bediende van Tuttle's vader Sam. Zij herinnert zich een jongen met littekens. De jongen was een onwettige kleinzoon van Sam's 'andere' familie Childress.
Hart ondekt dat zijn oude vriend Steve Geraci verantwoordelijk was voor het onderzoek naar de vermissing van Marie Fontenot. Wanneer hij Geraci ondervraagt, komt hij tot de conclusie dat de voormalige sheriff Ted Childress heeft geprobeerd om de zaak van Marie Fontenot in de doofpot te stoppen.Hart en Cohle kidnappen Geraci om meer details over deze zaak af te dwingen.
Ondertussen zijn Papania en Gilbough, de ondervragers van Cohle en Hart, op zoek naar een kerk die benoemd is in de verhoren. Zij raken echter verdwaald en vragen een man om de weg. Ze zijn onder de indruk van de kennis van deze man over de buurt, maar zien niet dat zijn gezicht vol zit met littekens. De man mompelt in zichzelf dat zijn familie hier al een hele lange tijd woont.
We krijgen een kijkje in het grote, rommelige huis van de moordenaar met de littekens in zijn gezicht. We zien hoe hij geregeld seks heeft met zijn verstandelijk beperkte halfzus en hoe hij zijn filosofiën in verschillende accenten spuit. Ook blijkt het lijk van zijn overleden vader in een schuur te bewaren, waar vreemde schilderingen op te zien zijn. Vervolgens zien we hoe dezelfde man een school aan het verven is, terwijl hij jonge meisjes bekijkt en ongemakkelijk oogcontact maakt met een jonge jongen.
Ondertussen gaan Cohle en Hart verder met het ondervragen van de ontvoerde Geraci. Ze krijgen hem aan het praten door hem de videoband te laten zien waarop beelden staan van het offeringsritueel van Fontenoit. Wanneer Hart zich realiseert dat de groene oren van het 'green-eared spaghetti monster' wel eens een significante rol kunnen spelen, bedenkt hij zich dat zijn oren groen kunnen zijn geworden van verf.
Cohle en Hart onderzoeken welke huizen er allemaal geverfd zijn in de tijd van de vermissing van Fontenoit en komen zo terecht bij een bedrijf onder de naam 'Childress and Son'. Dit bedrijf blijkt inderdaad een medewerker te hebben met littekens in zijn gezicht. De twee vertrekken naar het huis van William Childress, de eigenaar van het bedrijf.
Wanneer Cohle en Hart aankomen bij het huis slaat Errol Childress, de moordenaar met de littekens, al snel op de vlucht. De detectives achtervolgen hem en banen hun weg door een soort labyrinth in het bos onder de naam Carcosa. In de centrale kamer van Carcosa begint Cohle te hallucineren, wanneer hij plotseling aangevallen wordt door Errol.
Cohle wordt in zijn maag gestoken en gooit een bijl in de borstkas van Hart. Na een flinke worsteling weet Cohle uiteindelijk door zijn hoofd te schieten. Hart blijkt Papanie en Gilbough te hebben gebeld en ze arriveren met backup op de plaats delict. Hier treffen zij Hart aan die zich vasthoudt aan een ernstig gewonde Cohle.
Na een lang verblijf in het ziekenhuis weten Cohle en Hart aan hun verwondingen te genezen. Hart krijgt bezoek van Maggie en zijn dochters. In de slotscène zien we hoe Cohle door Hart in een rolstoel naar de parkeerplaats van het ziekenhuis gebracht wordt.
Cohle vertelt dat toen hij in coma lag, hij de nabijheid van zijn dochter en vader voelde en dat hij het leven voor het eerst echt ziet zitten. Cohle beschrijft een universele strijd tussen het licht en het donker. Hart reageert hierop dat het donker behoorlijk wat meer terrein bezit dan het licht. Hierop sluit Cohle het seizoen af met de woorden: "In het begin was er alleen duisternis. Als je het mij vraagt, wint het licht."

Populair Nieuws