Update - Toy Story documentaire - Een nostalgische kick met Stemmen van Toen

Article
zaterdag, 29 juni 2019 om 17:27
xgn google image
Het is een drukste van jewelste op het kantoor van Disney Nederland. Alles wordt uit de kast gehaald om Toy Story 4 onder de aandacht te brengen. Het bijzondere: de focus ligt eens niet op de grote Amerikaanse versie. Met een heuse Toy Story documentaire wordt de Nederlandse Toy Story geschiedenis mooi in beeld gebracht.
De interessante documentaire is gemaakt door documentairemakers Niels Groffen en Yvar de Groot. Voor hun Youtube- en Facebookkanaal Stemmen van Toen reizen ze al jaren het hele land rond om nostalgie op te wekken bij kijkers van populaire series als Pokémon, de Smurfen en Ducktales. Dit keer droomden ze groter. Langzaamaan hebben ze hun eigen archief opgebouwd met informatie rondom het Nederlandse stemacteren. In een leerzame documentaire laten zij mensen aan het woord uit alle Toy Story-avonturen.

Toy Story documentaire valt in de smaak

Disney ziet ook dat de documentaire van hoog niveau is en ziet een samenwerking met Stemmen van Toen wel zitten. Zo werd niet alleen de documentaire, maar ook de hele Nederlandse versie van de film, in de knusse bioscoop van Disney getoond. Het werd geen gebruikelijke filmavond, want Niels Groffen nodigde een hoop bekende stemmen uit Nederland uit. De Toy Story-fantasie kwam tot leven toen bekende stemmen van Barbie, Jessie en Meneer Aardappelhoofd opeens live commentaar leverden vanuit de zaal. Eerder hadden Niels en Yvar hen al geinterviewd voor de Toy Story documentaire.
152277

De rode draad

Maar ook vertalers en regisseurs waren uitgenodigd voor deze speciale vertoning. Regisseur Arnold Gelderman mocht zeker niet ontbreken. Niet alleen is door zijn regiewerk de Nederlandse versie van Toy Story zijn eigen kindje geworden, ook heeft hij een onvergetelijke indruk achtergelaten met zijn stem van Scar uit The Lion King uit 1994. Met zijn ervaring vormt hij de rode draad door de hele documentaire van Stemmen van Toen. Arnold Gelderman kan heerlijk vertellen en neemt je met grappige citaten aan het handje mee.
Uit de documentaire neem je uiteindelijk veel van die toffe quotes mee. Zo vertelt Arnold Gelderman hoe hij met kinderen in de studio een stukje tekst moest opnemen. Al die kinderen moesten vrolijk Woody toejuichen. Dat deden ze - op één kindje na. Hij begon heel enthousiast 'opa, opa, opa' te roepen. Niet gek als je bedenkt dat dit kindje de kleinzoon is van regisseur Arnold Gelderman. De documentaire zit vol met dergelijke quotes.
152278

Ojaaaa!

Voor de mensen die mee hebben geholpen aan de Nederlandse nasynchronisatie van het stuk, is het spannend om zichzelf op deze manier terug te zien. Opnames worden veelal los van elkaar gemaakt en dat betekent voor sommigen dat ze enkel hun eigen opnames hebben teruggezien. Ze weten dus niet hoe zij zelf in het totaalplaatje passen, tenzij ze achteraf de hele film hebben teruggezien. Voor hen gaat ook een nieuwe wereld open. Zo brengt de Toy Story documentaire verhalen naar boven waarvan ze niet wisten dat die speelden.
Zo komt er in de documentaire een moment naar voren waarin even een klein eigenaarigheidje aan het licht komt. Angelique de Bruijne (stemacteur van Jessie) heeft bijvoorbeeld in Toy Story 2 wel een liedje opgenomen dat in één van de scenes door haar personage wordt gezongen. Ze vond zelf dat het wel redelijk ging, maar uiteindelijk heeft regisseur Arnold Gelderman gekozen om een Amerikaans model toe te passen. De zang werd dus door een andere acteur ingezongen. In de pauze levert dit even tot een vriendelijk gesprekje tussen Arnold en Angelique over een keuze uit ondertussen 1999.
152279

Durf te dromen!

Uiteindelijk kunnen Niels Groffen en Yvar de Groot terugkijken op een geslaagde avond. Toen ze voor het eerst met hun nostalgische YouTube-kanaal Stemmen van Toen begonnen, hadden ze nooit gedroomd dat ze ooit een eigen documentaire zouden maken die met zoveel enthousiasme op kantoor van Disney kon worden vertoond.
Ze willen beiden met deze vertoning en de documentaire de boodschap meegeven dat je groot moet durven te dromen. Op het moment dat ze startte hadden ze op hun YouTubekanaal heel weinig bezoekers. Ze vroegen zich af of het dan wel de moeite waard was om bij stemacteurs aan te kloppen om quotes op te halen. Bij hen heerste even de gedachte dat ze nooit serieus zouden worden genomen. Vijf jaar later is dat compleet omgeslagen en is het tijd om een nieuw doel te stellen. Tijd om groter te dromen?
152281

Zelf de documentaire kijken

De extra lange negende aflevering was op kantoor van Disney al wat eerder te zien. Volgers van het kanaal Stemmen van Toen kunnen daarentegen binnenkort ook zelf dit één uur durende naslagwerk over de nasynchronisatie van de vier Toy Story-films terugkijken. Niels Groffen is van plan om de volgende episode zaterdag online te zetten.
Ondertussen zitten Niels en Yvar niet stil. Zo hebben ze nog zoveel materiaal liggen dat ze sowieso al aan het nadenken zijn waar ze de volgende keer een aflevering over willen maken. Vraag naar meer is er zeker. Op social media en op het YouTube-kanaal krijgen de documentairemakers volop steun van mensen die blij zijn met hun werk. Velen vinden het een tof project en ruim 29.486 Youtube-abonnees wachten al tot aflevering 10 wordt gemaakt.
Eerder werkte Niels Groffen ook aan de documentaire Sync. Ben je verder benieuwd hoe Toy Story 4 nu eigenlijk is? XGN.nl heeft zowel de Engelse als Nederlandse versie bekeken en publiceerde eerder al de Toy Story 4 review. Beide versies zijn erg goed!

Update

Ondertussen staat de aflevering online. Je kunt hem nu boven de vorige kop terugkijken.

Populair Nieuws