Total War Three Kingdoms gameplay voelt als Game of Thrones in China!

  Game of Thrones mag in april dan op de buis verschijnen, maar een maand eerder is het al mogelijk om het politieke spelletje te spelen. De Total War Three Kingdoms gameplay is goed te vergelijken met de politiek intriges van de serie. Wij hebben de game in Londen alvast een paar uur gespeeld en hier lees je er alles over.

  Total War keert na een uitstapje in het Warhammer-universum terug naar een wat realistischere tijd. Dit keer wordt de periode van de Three Kingdoms aangedaan, dat zich vanaf het jaar 190 na Christus afspeelt. Alleen dan wel in het voormalige China en dus is de tijd van shoguns, kimono’s en noedels is aangebroken.

  Een slagveld voor in de boekjes

  In de Total War Three Kingdoms gameplay draait het om het verenigen van het voormalige China. Het land werd tot het jaar 190 na Christus onderworpen aan de Han dynastie, maar met een scala aan verschillende facties die uit zijn op macht is het tijd om het land te verenigen. In de gameplay vertaalt het zich naar elf verschillende Warlords die allemaal hun pijlen hebben gericht op de macht. Jij neemt de controle over één van deze Warlords en trekt met zijn legers ten strijde en bouwt een verenigd koninkrijk.

  Zoals in eerdere Total War-games is het van belang om de manschappen van je leger goed in de gaten te houden, je territorium slim uit te breiden en om in de gaten te houden wat anderen doen. Jij bent namelijk niet de enige die in de wereld rondloopt en dus moet je voorbereid zijn op potentiële vijanden. Die maak je namelijk al snel wanneer je andermans gebied probeert over te nemen.

  Goede generaals

  Gelukkig heb je de mogelijkheid om generaals aan te stellen die een oogje in het zeil houden op je manschappen en ze aansturen. Wanneer je dan ook het strijdtoneel betreedt, zie je hoe je generaals het voortouw nemen. Vervolgens kun je je manschappen zelf net als in eerdere delen precies opstellen zoals jij dat wil en is het tijd voor de strijd om los te barsten.

  De generaal hebben tijdens de strijd nog wat extra vaardigheden. Zo kunnen ze de andere manschappen inspireren waardoor ze beter vechten en heb je de mogelijkheid om een duel aan te gaan met een generaal van de vijand. Een duel is binnen een veldslag ontzettend belangrijk, want de winnaar blijft niet alleen in leven maar weet ook een klap uit te delen aan het moraal van de tegenstander. Het is daarna nog maar een kwestie van tijd voordat de strijd gewonnen wordt.

  Verschillende soorten gameplay

  De Total War Three Kingdoms gameplay is gebaseerd op twee verschillende geschiedenisboeken. Zo is er het archief van Chen Shou dat afstamt uit de derde eeuw en de historische roman Romance of the Three Kingdoms. Het is een gecompliceerd verhaal dat met veel liefde en kennis wordt verwerkt in de game doordat ontwikkelaar Creative Assembly het verhaal samen met professor Rafe De Crespigny heeft gewerkt om de geschiedenis zo accuraat mogelijk te representeren.

  Wanneer je de game dan ook in zijn meest historische vorm wil spelen, kun je kiezen voor de Records modus. In deze modus speel je het verhaal dat gebaseerd is op het archief van Chen Shou en heb je niet te maken met de romantisering van het verhaal dat verteld wordt in de Romance modus. Het is wat dat betreft een ietwat puurdere versie van de gameplay.

  Romantisch slagveld

  De Romance modus is volledig gebaseerd op de Romance of the Three Kingdoms, een verhaal waarin de strijdende warlords wat meer veredeld werden. Een warlord als Liu Bei wordt in dit verhaal meer gezien als een personage dat groter is dan het leven zelf, waardoor ze in de Total War Three Kingdoms gameplay ook meer vaardigheden hebben bijvoorbeeld.

  De gameplay uit de Romance modus zal niet alleen verschillende in het doen en laten van je favoriete warlord, want de Romance modus geeft je ook meer mogelijkheden tot een duel. Dit is logisch natuurlijk, want in de daadwerkelijke geschiedenis zouden manschappen een 1-op-1 gevecht niet laten gebeuren. Die zouden de kans schoon zien om een dodelijke klap uit te delen wanneer de kans daar is.

  Persoonlijk randje

  Zo’n gouden kans is een typisch voorbeeld van hoe de computergestuurde personages een persoonlijk randje hebben. De persoonlijkheid staat wat dat betreft ook centraal in de Total War Three Kingdoms gameplay, want personages leiden een eigen leven. Het is dan ook belangrijk om te letten op de relaties tussen de verschillende personages.

  Wanneer je in het leger zit en zij aan zij moet vechten begin je op elkaar te vertrouwen en dat is niet anders in Three Kingdoms. Manschappen kunnen een broederlijke band opbouwen, maar ook de grootste rivalen worden wanneer ze elkaar meerdere keren op het strijdveld treffen. Die persoonlijkheden hebben ook invloed op het overkoepelende politieke spelletje overigens.

  Het Chinese spel der tronen

  Een groot onderdeel van de Total War Three Kingdoms gameplay is namelijk het onderhandelen met andere facties. De vriendjespolitiek kan je bijvoorbeeld extra troepen opleveren, nieuwe gebieden en handige bondgenoten. Het politieke spelletje is wel een beetje veranderd in Three Kingdoms.

  Zo is er een nieuwe manier om te ruilen en reageert de AI anders doordat deze opnieuw is gemaakt. De andere warlords zijn er niet om jou te bedienen, maar om het beste te vergaren voor hun eigen rijk. Wanneer ze dat bij jou niet kunnen halen, gaan ze wel naar je vijanden om daarmee plannen te smeden. Wees dus op je hoede en pas op dat er geen mes in je virtuele rug belandt.

  Total War Three Kingdoms gameplay smaakt naar meer

  Gelukkig hebben wij tijdens onze drie uur durende sessie in Londen nog geen virtueel mes in onze rug gehad, maar dat is ook logisch. Net als in eerder Total War games is het van groot belang om flink wat uren in de game te pompen voordat je de volledige ervaring hebt. Dat kan vanaf 7 maart, wanneer de Total War: Three Kingdoms uitkomt op PC en in de toekomst komt de game ook nog naar Mac en Linux. Tot die tijd kun je lezen over de verschillende Total War: Three Kingdoms details die tijdens E3 2018 onthuld werden.

  Total War: Three Kingdoms

  Verkijgbaar vanaf 23 may 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.