Total War franchise - Een langlopende geschiedenisles

  Met de komst van Total War Warhammer stapt de Total War franchise voor het eerst buiten de geschiedenisboeken. Voordat we met deze fantasie setting aan de slag kunnen, is het interessant om te kijken welke periodes Total War hiervoor behandelde en welke unieke features hierbij kwamen kijken. Geschiedenislessen in Total War.

  De Total War franchise bestaat al zestien jaar en is daarmee een langlopende serie in het gamelandschap. De tijdsperiode waarin de games zich afspelen, zijn alleen van nog iets langer geleden, namelijk van 300 jaar voor Christus tot ongeveer het jaar 1900. Om orde te houden in deze langlopende geschiedenis hebben wij de titels van de Total War franchise voor je op een rijtje gezet, waarbij ook nog eens de belangrijkste veranderingen door de jaren heen belicht worden.

  Total War: Shogun (2000)

  De eerste echte game van de Total War franchise, van ontwikkelaar Creative Assembly, is Total War Shogun. Deze RTS is de voorvader van alle Total War games die daarna volgden. Als tegenhanger van Age of Empire had het voor die tijd al goede graphics en was het vrij uniek dat er zoveel eenheden op je beeldscherm rondliepen. Daarnaast bevatte de game ingewikkelde features die bleven terugkeren in de daaropvolgende games. Je moet hierbij denken aan het bijhouden van de economie, diplomatiek en een grote strategische map waar je turn based zetten op doet.

  De setting van de game speelt zich af tijdens de Sengoku periode, gedurende halverwege de vijftiende eeuw tot eind zeventiende eeuw. Je speelt een Japanse krijger die zich op moet vechten tegen andere landheren en legers. Hierbij is je ultieme doel om de Shogun te worden, heerser over alle andere volken.

  Total War: Shogun II (2011)

  Shogun II is een game die zich tegelijkertijd met de eerste Shogun afspeelt. De game bevat elf speelbare facties met een verscheidenheid aan eenheden. In deze game wordt er veel aandacht besteed aan loyaliteit, want zo kunnen je generaals overlopen naar de tegenpartij als zij het niet eens zijn met jouw manier van leidinggeven. De game bevat, voor die tijd, goede graphics waarmee epische zeegevechten goed tot hun recht kwamen.

  Total War: Medieval (2002)

  Total War Medieval is qua game de opvolger van Shogun, maar op het gebied van tijd is het een kleine sprong terug. De game speelt zich namelijk af in de middeleeuwen tussen de jaren 1000 en 1500. De oorlogen verspreidden zich over land naar Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

  In de game speel je een koning die zoveel mogelijk gebieden moet veroveren. Grote verandering in het genre is het ophogen van het troepenlimiet naar wel 10.000 man! Daarnaast werden er meer omgevingsobjecten toegevoegd waardoor de mappen meer sfeer kregen. Ook deed religie meer zijn intrede en had het een aanzienlijke invloed in het spel.

  Total War: Medieval II (2006)

  Medieval II is de verbeterde versie van zijn voorganger waarbij alles net even wat meer diepgang heeft gekregen. Ditmaal nam je directe orders van de paus aan, zodat je de kruistochten kon rechtvaardigen. De game bevatte, ten opzichte van het vorige deel, een hoop meer beweging op de wereldkaart. Ook werden er meer opties gegegven op het gebied van financiën en diplomatie.

  Medieval II werd aan de ene kant makkelijker, maar aan de andere kant moeilijker dan het eerste deel. Zo werd er verholpen dat jouw volk erg snel in opstand kwam, bepaalde afstandswapens kregen realistischere herlaadtijden en een hoop bugs met betrekking tot aanvallen werden aangepast. Door de toevoeging van extra opties moest er in één keer veel meer rekening gehouden worden met extra zaken, wat de game op haar beurt moeilijker maakte.

  Total War: Rome (2004)

  Deze Total War game wordt beschouwd als één van de beste PC games die ooit gemaakt is. In de game kan je als speler één van de drie grote Romeinse families kiezen, waarin jij orders van de senaat op dient te volgen. Het spel begint rond het jaar 300 voor Christus en speelt, met toevoeging van de DLC, door tot het jaar 500 na Christus.

  Naast het volgen van de campaign was het in Total War Rome mogelijk om afzonderlijke gevechten te houden die geen invloed hadden op het verloop van de verhaallijn. Wat wel voor het eerst invloed had op de verhaallijn waren de stambomen. Zo werd er door middel van geboortes, adopties en het omkopen van vijandelijke generaals mogelijk om je eigen aanvoerders aan te stellen. Voordat alle 103 provincies overgenomen waren, hadden er ondertussen wel een aantal van je Romeinse familieleden het loodje gelegd.

  Total War: Rome II (2013)

  In de tweede Total War Rome speelde je nogmaals met het Romeinse leger, maar dit keer werden er nog veel meer volkeren aan de game toegevoegd afkomstig uit Afrika en Europa. Daarbij werd de game enorm geoptimaliseerd om volledig gebruik te kunnen maken van de nieuwste hardware en de meest recente ontwikkelingen op PC-gebied. Zodoende werden de gevechten in de game dus nog grootschaliger en was de grootste nieuwe toevoeging het toewijzen van vaardigheidspunten aan legers.

  Total War: Empire (2009)

  In Total War Empire is de tijdlijn niet zo heel ver verwijderd van de hedendaagse tijd. Het spel speelt zich namelijk af tijdens de opkomende industrie van de achttiende en negentiende eeuw. In deze game speel je de kolonisatie na en volgt het spel de gebieden van Europa, Amerika, Noord-Afrika en Indonesië. De game bevat vijftig facties waarvan er elf al aan het begin speelbaar zijn.

  Nieuwe toevoegingen aan de Total War franchise waren onder andere 3D-zeegevechten, technologieën en het vormen van verschillende staatsvormen. Daarnaast werd er ook artillerie ingezet, dat grote invloed had op het moreel van je troepen.

  Total War: Napoleon (2010)

  In Total War Napoleon kroop je als speler in de huid van de kleine Franse generaal Napoleon of één van zijn rivalen. In de game kon je drie verschillende campagnes kiezen, die allen een periode uit de succesvolle carrière van Napoleon volgen. Dit deel uit de Total War reeks speelde zich ook af tijdens de achttiende en negentiende eeuw, dus je moet rekening houden met veel revoluties.

  In Total War Napoleon werd er een nieuwe feature toegevoegd waarbij er rekening gehouden werd met klimaat en seizoen. Zo verloor je troepen als deze zich in sneeuwgebied bevonden. Deze sneeuwstorm waarin Napoleon uiteindelijk ook ten onder is gegaan. De gevechten werden daarnaast ook realistischer; kanonskogels lietenn daadwerkelijk afdrukken achter en rook ontnam je het zicht.

  Total War: Atilla (2015)

  Het was aan jou om de gevreesde Atilla de Hun te besturen! Rond het jaar 400 plunderden deze wilde volkeren alles wat los en vast zat, waarbij geweld niet werd geschuwd. Het Romeinse Rijk brokkelde in deze tijd af, en dat valt ook goed in het spel te zien. De verschillende Romeinse en inheemse facties strijden namelijk met elkaar om te overleven en ultieme macht te verkrijgen.

  In de game is het mogelijk om je dorpen beter te beschermen door er muren omheen te laten bouwen. Dat was ook wel nodig aangezien de game een steile leercurve bevat, waarbij fouten vaak onmiddelijk gestraft werden. In het spel kwamen dertien verschillende religies voor, waardoor je goed rekening moest houden met de cultuurverschillen, om een opstand te voorkomen. In Total War Atilla moest je als unieke feature ook nog rekening houden met de vruchtbaarheid van de grond, dat extra invloed had op je overlevingskans.

  Total War: Warhammer (2016)

  We zijn aangekomen bij het nieuwste deel uit de Total War serie, Total War Warhammer genaamd. Het is de eerste game uit de franchise die niet gebaseerd is op de geschiedenis, maar de fantasy setting omhelst. Total War Warhammer speelt zich af in het originele Warhammer universum waarbij, met de release van de game, vier grote rassen het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk zullen er tientallen facties beschikbaar komen voor het spel.

  De ontwikkelaar heeft een hoop nieuwe features toegevoegd aan de franchise. Zo zal je met de gevreesde Vampire Counts doden weer tot leven kunnen wekken om ze vervolgens in te zetten tegen je vijanden. Ook zullen er vliegende eenheden aanwezig zijn. En over eenheden gesproken, iedere factie heeft zijn eigen unieke speelstijl waarbij je elke keer weer een andere aanpak moet hanteren.

  Total War Warhammer is vandaag uitgekomen voor de PC.

  Total War: Warhammer

  Verkijgbaar vanaf 24 may 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.