Top 5 zeldzaamste games aller tijden - Diep in de buidel tasten!

Article
zondag, 26 juli 2015 om 11:01
xgn google image
Dat gamen een dure hobby is, hoeven we jullie niet te vertellen. Maar sommige games zijn zó exclusief en zeldzaam, dat ze onbetaalbaar zijn geworden! XGN pakt de beitel en vergrootglas erbij, want we gaan op onderzoek uit naar de top 5 zeldzaamste games aller tijden!

5. Nintendo World Championships (Nintendo Entertainment System)

Aantal bekende exemplaren: 90/26
Geschatte waarde: $15000 - $21000
Nintendo World Championships is misschien wel een van de beste voorbeelden van een onbetaalbare, uiterst zeldzame game. Het wereldkampioenschap (‘wereld’, want het was alleen in de Verenigde Staten) werd gehouden in 1990, waar gamers drie dagen lang de strijd aan gingen met drie verschillende games: Super Mario Bros, Rad Racer en Tetris. Het doel was om binnen een tijdslimiet van 6 minuten en 21 seconden de hoogste scoren te halen in deze drie games.
Wat heeft dit precies te maken met zeldzame games? De speciaal voor de competitie gemaakte NES games (90 in totaal) werden weggegeven aan de finalisten, maar er was een versie van de game nog zeldzamer dan dat. Lezers van het blad Nintendo Power konden namelijk meedoen aan een wedstrijd waarbij ze één van de 26 gouden cassettes konden winnen.
In de loop der jaren zijn er maar een beperkt aantal van deze gouden variant opgedoken, en ze gaan op eBay voor gemiddeld $15000 over de toonbank. Deze waarde komt vanwege culturele waarde (nostalgie, etc.) en het feit dat er maar zo weinig van gemaakt zijn.
75979 2

4. Tetris (SEGA Mega Drive)

Aantal bekende exemplaren: 10
Geschatte waarde: $3,000 – $16,000
Dit lijkt misschien een paradox; Tetris was (en is) één van de bestverkopende gamers aller tijden, met al meer dan 35 miljoen verkochte exemplaren voor alleen al de Game Boy versie. Dit kwam deels omdat Nintendo exclusieve rechten voor de game op haar consoles in Japan wist te bemachtigen.
In de tussentijd was SEGA (Nintendo’s grootste rivaal in de jaren ’90) ook al bezig met een versie voor hun console, de SEGA Mega Drive in Japan. De games waren al geproduceerd, maar werden op het laatste moment teruggehaald vanwege de eerder genoemde exclusiviteit.
Toch wisten een aantal van deze games zich toch een weg te banen naar de handen van gamers. Niet veel overigens, want er zijn maar 10 exemplaren over de hele wereld bekend. En wanneer er toch eentje verschijnt op eBay, leveren ze een aardig zakcentje op voor de verkopers!
75980 2

3. Rockman 4 Gold (Famicom)

Aantal bekende exemplaren: 8
Geschatte waarde: $3900
Net als Tetris is Rockman 4 (Mega Man 4 in Japan) niet bepaald een zeldzame game. Maar deze gouden versie van de game is dat wel. Capcom hield in 1990 een wedstrijd in Japan, waar gamers hun eigen Mega Man Robot Master konden ontwerpen. Uiteindelijk deden er meer dan 70000 artiesten mee aan de wedstrijd.
De winnaar was Yoshitaka Enomoto met zijn ontwerp voor Pearl Man (bij ons Bright Man genoemd). Enomoto kreeg, samen met zeven andere winnaars, een gouden versie van Rockman 4 die nooit gereproduceerd werd. Enomoto kwam er pas jaren later bij het TV-programma Kaiun! Nandemo Kanteidan achter hoe veel zijn gouden hebbedingetje precies waard is.
In dit Japanse TV-programma taxeren professionals allerlei objecten. Hoewel Enomoto de waarde van het spel schatte op een bescheiden 78000 yen (ongeveer 570 euro), werd de waarde eigenlijk geschat op 4000000 yen (ongeveer 2930 euro). We hoeven jullie dan ook niet te vertellen dat hij positief verrast was!
Het is niet bekend wie de andere 7 exemplaren van de gouden game bezitten.
75981

2. Kizuna Encounter (NEO GEO AES)

Aantal bekende exemplaren: 5
Geschatte waarde: $5,400 – $13,500
De NEO GEO AES console maakte toen deze op de markt verscheen in 1990 een diepe indruk met de 1-op-1 reproductie van arcadegames. Helaas was het hoge prijskaartje van 650 dollar niet genoeg om de NEO GEO even populair te maken als zijn rivalen de Super Nintendo en de SEGA Mega Drive.
Dit leidt ertot dat bijna alle games voor de NEO GEO wel redelijk zeldzaam te noemen zijn, maar deze volgende titel spant de kroon. Kizuna Encounter was gewoon uitgebracht voor de Japanse NEO GEO AES, maar de Europese versie van de game is zó zeldzaam, dat het niet eens bekend is hoeveel er precies van bestaan.
Er gaan geruchten dat de game was uitgebracht in Duitsland of Oostenrijk, maar dat uitgever SNK de exemplaren snel terughaalde voor ze verkocht konden worden. Het is dus niet bekend of de game überhaupt ooit uitgebracht of te koop is geweest. Daarom zijn er ook maar vijf exemplaren van de game opgedoken in de loop der jaren.
75982

1. Gamma Attack (Atari 2600)

Aantal bekende exemplaren: 1
Geschatte waarde: $20,000 – $50,000
De Atari 2600 is de grootvader van alle videogameconsoles. De Atari populariseerde het gebruik van verwisselbare controllers en game cassettes, iets wat daarvoor nog nauwelijks toegepast werd. De console was razend populair en werd uiteindelijk meer dan 30 miljoen keer verkocht.
Deze populariteit kwam met een groot nadeel. Iedereen kon namelijk games maken en deze uitbrengen voor de console, met of zonder toestemming van Atari. Dit leidde tot allerlei titels van dubieuze kwaliteit die uitkwamen op de Atari 2600. Zo ook de game Gamma Attack.
Gamma Attack is de enige game gepubliceerd door uitgever Gammation, en er werden uiteindelijk bar weinig van deze games geproduceerd. Als je jezelf afvraagt hoe weinig: er is maar één bekend exemplaar in de handen van verzamelaar Robert Esken. Er zijn geen andere cassettes opgedoken van Gamma Attack, wat deze titel de meest zeldzame game aller tijden maakt.

Populair Nieuws