Top 5 Vault experimenten in Fallout

  Nog voor de bommen vielen en de wereld werd ondergedompeld in radioactieve nevel, werden er door heel Amerika zogeheten ‘vaults’ gebouwd. Deze moderne bomkelders, die afkomstig zijn van het bedrijf ‘Vault-Tec’, waren geheel zelfonderhoudend en moesten de bewoners het warme en veilige gevoel geven van het leven zoals het ooit was.

  Wat men echter niet wist, is dat er in veel van deze vaults experimenten op de inwoners werden uitgeoefend. In onze vorige special gingen we in op verborgen locaties in Fallout. In deze special gaan we in op de lugubere en inhumane experimenten die de gevangenen van deze ondergrondse ‘thuishavens’ over zich heen kregen. Je gaat langzaam merken dat de vaults er misschien niet waren om de mensheid te redden.

  Vault 68 en 69

  De eerste vault waar we stil bij staan komt niet voor in een van de Fallout-games, maar in de webcomic die de naam ‘One man, and a Crate of Puppets’ draagt. In deze webcomic is te lezen over Vault 68 en Vault 69. En omdat ze bij Bethesda van binnen natuurlijk ook nog jong zijn, konden ze het niet laten om een 69-grap te maken.

  Vault 69 is er namelijk een waarin één man werd opgesloten met 999 vrouwen. De tegenhanger hiervan is Vault 68, hier werd één vrouw opgesloten met 999 mannen. Veel mannen hoor je hier misschien niet om klagen, maar denk eens aan een onderkomen dat meerdere, misschien wel 200, jaren dicht zit. Wanneer je dus een aantal generaties verder bent in de vault waar die ene man voor kinderen heeft gezorgd.

  Vault 77 - De eenzame inwoner en zijn poppen

  Deze Vault is er wederom één die voorkomt in de webcomic ‘One man, and a Crate of Puppets'. Hierbij gaat de Fallout-webcomic daadwerkelijk over een eenzame inwoner van Vault 77. Na het sluiten van de gigantische deur, kwam de man er achter dat hij de enige inwoner was en dat hij niets anders had dan een krat met poppen. Deze opende hij echter het hele eerste jaar van opsluiting niet.

  Hij ontwikkelde meerdere persoonlijkheden en hiervan was zijn handpop er een. Ook gaf hij andere poppen namen, persoonlijkheden en volledige levens. Na verloop van tijd werd er zelfs een pop op mysterieuze wijze ‘vermoord’. Hij probeert na enige tijd uit het eenzame oord te ontsnappen, maar zag dat een gemuteerde schorpioen zijn pad blokkeerde.

  Uiteindelijk weet hij op de rug van een gemuteerde mier te ontsnappen uit de Vault waarna slavendrijvers hem oppakken. Tijdens zijn gevangenschap probeert hij zijn overheersers te waarschuwen dat er bloed kleeft aan de kleine handjes van zijn handpop en dat hij in staat is dit te herhalen. De slavendijvers besloten het gebral van de gek met zijn handpop te negeren.

  De eenzame en inmiddels gestoorde man uit Vault 77 blufte niet. Nog diezelfde nacht weet hij de zijn overheersers te vermoorden. De strip sluit af met het beeld van een bebloede Vault Boy-pop met daar omheen een hoop dode slavendrijvers. Aan het einde concludeert de verteller dat het experiment heeft gefaald, maar plaatst daarbij deze kanttekening: ‘De Vaults zijn nooit ontworpen om mensen te redden.’

  Vault 92 - De witte ruis

  In een oorlog gaat er veel cultuur verloren. Met deze hoofdgedachte werd Vault 92 in het leven geroepen. Dit was de plek waarin alle muzikale talenten werden gestopt om zo de nucleaire winter te overleven. De werkelijkheid was echter stukken duisterder.

  In deze Vault was het doel om supersoldaten te creëren. Dit gebeurde niet door injecties of andere experimenten die werden toegepast op Frank Horrigan in Fallout 2. Nee, dit gebeurde door een ruis af te spelen die een verborgen boodschap overbracht op de inwoners. Deze constante ruis zorgde er langzamerhand voor dat deze muzikale talenten gehersenspoeld werden.

  Aanvankelijk zag het experiment er veelbelovend uit en de inwoners begonnen feller te worden, maar deze voortgang veranderde toen een veelbelovend testpersoon raar gedrag ging vertonen. Hij draaide compleet door en wist voor hij stierf nog drie mensen met zich mee de dood in te nemen. Er was een metalen regen van 23 kogels nodig om hem uiteindelijk neer te halen.

  Het lot van een hoop inwoners zal echter ook zo bezegeld worden, want meer dan de helft draait later ook door en wordt moordlustig. De andere helft van de inwoners, die geen onderdeel waren van het experiment, probeerde in een laatste poging te ontsnappen aan de stalen doodskist. Dit verklaart waarom de deur van de Vault deels open staat.

  Vault 11 - Experiment tegen de menselijkheid

  Ook Vault 11 past helemaal in het beeld dat deze opgedirkte bunkers nooit het doel hadden om mensen te redden. Hier vond wederom een experiment plaats dat volledig gestoord was. Bij het binnenkomen van de Vault kregen de inwoners te horen dat er elk jaar één inwoner geofferd moest worden aan de computer en wanneer ze weigerden, alle inwoners het met hun leven moesten bekopen. Het stemmen moest op geheel democratische manier gebeuren, maar later zal blijken dan het experiment anders in elkaar stak dan men dacht.

  Omdat de eerste Overseer, een soort leider binnen de groep, van het experiment afwist voor de deuren zich sloten en daar de bewoners pas na het sluiten van de deuren over vertelde, was hij de eerste die geofferd werd. Ze zagen hem immers als de grote verrader.

  De daaropvolgende tijd zullen bizarre taferelen zich afspelen binnen de Vault als gevolg van het inhumane stemmen. Het stemmen en offeren gaat door tot er nog maar vijf inwoners leven. Uiteindelijk weigeren ze nog langer naar de computer te luisteren en dit is het moment waarop het ware experiment duidelijk wordt.

  Alles wat nodig was om de hele groep te laten overleven, was het weigeren om nog langer mensen te offeren. Met nog vijf 'ongehoorzame' overlevenden, liet de computer weten dat ze een ‘schitterend voorbeeld voor de mensheid’ zijn en geeft ze hun vrijheid. Hadden ze dat maar eerder geweten.

  Met de gigantische deur open en hun vrijheid eindelijk verzekerd, gebeurt er nog iets tragisch. Eén van de vier personen wil weg uit de Vault terwijl de anderen zelfmoord willen plegen na het horen van de gruwelijke waarheid. Je hoort vier geweerschoten, een geweer op de grond vallen met daarna een zucht. Bij de ingang zijn vier skeletten te vinden.

  Vault 108 - Gary de gewelddadige kloon

  De laatste ondergrondse kluis die in deze special ter sprake komt is Vault 108. Net als de eerder besproken Vaults, waren ook hier een aantal bijzondere dingen gaande voor de deur zich sloot. De Overseer had een zeldzame vorm van kanker die hem na ongeveer 40 maanden het leven zou kosten. Ondanks zich hiervan bewust te zijn, besloot hij zich toch op te sluiten.

  Daarbij kwam ook nog dat generatoren die de Vault van stroom moesten voorzien het na precies 20 jaar zouden begeven, terwijl de Vault 38 jaar dicht zou blijven. Bovendien waren er drie keer zo veel wapens aanwezig dan in elke andere Vault. Ook ontbrak elke mogelijkheid tot recreatie.

  Verder had Vault 108 kloon-laboratoria waar, zoals vanzelfsprekend, werd gekloond. Wanneer je in de huidige tijd door de Vault loopt, kom je alleen maar deze klonen tegen die allemaal maar één woord kunnen zeggen: ‘Gary’. Dit is de persoon waar de klonen van afstammen.

  Hoe deze klonen precies hun meesters hebben overrompeld is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat ze extreem gewelddadig waren tegen de ‘normale’ mensen. De klonen lieten elkaar wel met rust. Het laatste wat in de computer van Vault 108 te lezen is, is dat de wetenschappers een aantal klonen gingen vernietigen om zo ruimte te creëren voor nieuwe experimenten.

  Fallout 3

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.