Top 5 toffe piratengames - Ahoi maatjes, kielhalen die hap!

  Na lang wachten op wat de makers van ARK: Survival Evolved bekokstoofden met de piratengame Atlas, is de teleurstelling groot. De titel zit nog in Early Access dus houden we de moed erin dat de gameplay op den duur verbeterd. Tot die tijd moet je het doen met de top 5 toffe piratengames om toch aan je trekken te komen!

  5. The Secret of Monkey Island

  We beginnen deze top 5 toffe piratengames meteen met een klassieker. Uit 1990 om precies te zijn, want uit dat jaar stamt The Secret of Monkey Island. Net als elke aspirant-piraat begint het avontuur van hoofdrolspeler Guybrush Threepwood (niet bepaalde de meest angstaanjagende naam, maar goed) met de wil om het gevaar op te zoeken. En of dat lukt!

  Aangezien het een ouder spel is, zie je direct dat het geen 3D game is waarin je zelf vrij kan rondwandelen. In plaats daarvan is het een point and click waar je met je muis kan kiezen waar je naartoe wil. Net als Pyjama Sam en Freddy Fish dus.

  In tegenstelling tot die games zit The Secret of Monkey Island bomvol met keiharde actie en constante spanning. Je wil immers een piraat worden toch? Maar voordat het zover is, zal je eerst een aantal taken moeten volbrengen. En daar begint het avontuur pas. De special edition van het spel kwam in 2009 naar Steam en is sindsdien vrijwel elke Steam sale te halen voor een paar euro.

  4. Blackwake

  Een echte piraat is zo goed als het zwakste lid van zijn bemanning. Hoe groter het schip, hoe meer mensen er nodig zijn om alle onderdelen te beheren. Want niet alleen het afvuren van alle kanonnen vraagt om aandacht, ook het hijsen van de zeilen en de besturing van een schip gaat helaas niet vanzelf. Samenwerking is dus belangrijk, zo ook in Blackwake.

  Het spel van Mastfire Studios zit weliswaar nog in de Early Access fase, toch heeft de game al flink wat harten van fans gewonnen. Aangezien je wordt gedwongen de rollen aanboort van een schip te verdelen, is het van groot belang dat je als een geoliede machine te werk gaat om zeeslagen te winnen. Alles om aan het eind van de dag rond te kunnen zwemmen in het goud! Blackwake mag dan ook niet ontbreken in de top 5 toffe piratengames.

  3. Risen 2

  Het komt vaker voor dat een titel waar een franchise mee begint, op den duur niet meer lijkt op het origineel. Bij Far Cry gebeurde het en ook Need for Speed is inmiddels mijlenver weggereden van het eerste deel. Ook Risen 2 voegt zich in dat rijtje, maar weet menig fans te overtuigen dat het deel juist beter is dat het origineel. Het hebben van piraten weet dat voor elkaar te krijgen zo lijkt het!

  Het verhaal van Risen 2 borduurt losjes verder op het eerste deel, maar dumpt de speler in een wereld vol met alles dat met piraten te maken heeft Krakens, gigantische schepen, zwartkruit-pistolen en mannen wiens naam eindigt op ‘baard’.

  Het spel uit 2012 is een ontzettend gave piratengame en mag dan ook niet ontbreken in deze lijst met de top vijf toffe piratengames. Eén kanttekening is wel dat het spel niet echt lekker gerijpt heeft. Waar het vechten vanaf dag één niet al te soepel ging, is dat met veel meer recent vergelijkingsmateriaal alleen nog maar duidelijker geworden. Aan de andere kant, het speelt vooralsnog soepeler (en ziet er beter uit) dan Atlas op dit moment…

  2. Worlds Adrift

  Niet alle piraten varen over de open zeeën. In een game als Guns of Icarus vlieg je hoog in de wolken en vecht je daar ook ‘zeeslagen’ uit. Datzelfde is terug te vinden in het ambitieuze Worlds Adrift. Daar hebben de oceanen plaats gemaakt voor een net zo gevaarlijke lucht. Zwemmen was misschien niet voor iedereen weggelegd in het piratentijdperk, maar vliegen al helemaal niet. Je zal er dus altijd op moeten letten dat je jouw beentjes binnenboord houdt.

  Ondanks het inwisselen van water voor lucht, zijn er genoeg eilanden te vinden in de wereld van Worlds Adrift (vandaar ook de naam). Elk eiland heeft bepaalde kenmerken en gevaren (in de vorm van zowel monsters als spelers) en je zal je leven dus absoluut niet zeker zijn. Net als de gevaren van een open zee, kent de wereld van Worlds Adrift dreigingen die jouw aandacht en investeringen eisen. Geen grote zeestormen, maar windhozen zullen je dwingen om jouw (lucht)schip zo stevig mogelijk te maken.

  Hoe steviger je schip, hoe meer motoren je nodig zal hebben om het ding vooruit de kunnen branden. En dan heb je er nog niet eens wapens op gemonteerd. En wie denkt de zwaarste kanonnen en bepantsering op een schip te kunnen gooien, zal snel tegen een probleem aanlopen. Kleine wendbare luchtschepen zal je met geen mogelijkheid kunnen raken, terwijl zij uitermate simpel hapjes uit jouw schip kunnen nemen. Dan maar hopen dat je vrienden hebt gemaakt in de wereld van Worlds Adrift!

  1. Assassin’s Creed IV: Black Flag

  Edward Kenway heeft genoeg van zijn leventje als arme sloeber. Om meer geld binnen te halen, besluit hij zich aan te sluiten bij koopvaarders en bereidt hij zich voor op een lang leven op de oceaan. Jammer genoeg voor Kenway duurt het in Assassin’s Creed IV: Black Flag niet lang voordat piraten om de hoek komen kijken en ook Kenway afwijkt van het rechte pad.

  Hoewel het in de Assassin’s Creed games nog steeds gaat om de eeuwige strijd tussen assassins en tempeliers, heeft het piratengedeelte een veel grotere rol in Black Flag. Je eigen schip verbeteren, koopvaarders plunderen, schatten zoeken en nog veel meer: het piratenleven in Black Flag staat niet voor niets in de top 5 toffe piratengames!

  Hoe meer jij als piraat plundert, hoe beter je jou schip kan maken en hoe groter de doelen zijn die jij aan kan vallen. Hele forten zullen door jou bezet kunnen worden en dat komt weer van pas als je in de buurt van die fortificaties een ander schip aanvalt. Gooi er de mogelijkheid bij om jezelf ladderzat te zuipen in de lokale taverne (met rum uiteraard) en je snapt waarom Black Flag niet kan ontbreken in deze lijst!

  Worlds Adrift

  Verkijgbaar vanaf 27 april 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.