Smartphones 2016 - top 5 toestellen om naar uit te kijken

  Met de MWC om de hoek hebben we nog niet alle aankondigingen op een rijtje. De geruchtenstroom is al een tijdje op gang en het kan zijn dat bedrijven “stiekem” zelf al hebben gelekt. Wat zijn de toestellen om naar uit te kijken? De vijf belangrijkste smartphones 2016 zetten we voor je op een rijtje.

  Natuurlijk is er een aantal bedrijven waarvan we wel een telefoon verwachten, maar waarvan nog niets is gelekt of überhaupt iets over geschreven is. Het kan dus zijn dat je er toestellen tussen ziet staan waar je nog niet eerder van hoorde. Dat maakt niet dat deze al aangekondigd of bevestigd zijn, maar als er elk jaar een nieuw toestel van een bepaald merk uitkomt (zoals met de meeste smartphones het geval is), ga je er niet vanuit dat een bedrijf een jaartje overslaat.

  5. Galaxy S7(edge)

  We trappen direct een open deur in met de nieuwe aanvoerder van de vloot van Samsung, dit Android toestel lijkt weer net zo’n schoonheid te worden als de Galaxy s6(edge). Er is al meer dan genoeg gelekt om een goed beeld van deze telefoons te hebben, met een beetje mazzel gaan we het nieuwe vlaggenschip zien op de MWC, zo niet dan zal er snel een presentatie volgen.

  Eerder berichtten we al over gelekte beelden van de toestellen, en het ziet er weer erg netjes uit. Een randloos beeldscherm met de Edge uitvoering, een goede batterij (waarschijnlijk meer dan 3000 mAh voor beide toestellen).

  Met een beetje geluk krijgen we een superbeeldscherm zoals we gewend zijn van de Koreaan. Samsung staat bekend om haar Amoled beeldschermen en er zijn meerdere bedrijven die het beeldscherm van Samsung gebruiken.

  The hype is real met dit toestel, of er ook een nieuwe versie van Samsungs UI, Touchwiz, gaat komen is niet duidelijk. Hoewel dit nog elk jaar gebeurd is, kunnen we er wel van uitgaan dat Samsung haar eigen laagje er weer overheen gaat doen. Met een beetje geluk hebben de toestellen dit keer een stuk minder bloatware (zinloze voorgeïnstalleerde apps), want daar heeft de Zuid-Koreaan vaak wel een handje van.

  4. Archos 50D Oxygen

  Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het Franse merk Archos staat erom bekend toestellen te maken met zeer goede specificaties, tegen een zacht prijsje. De nieuwe Archos 50D Oxygen past wat dat betreft die naam van Archos geen schade aan. Het toestel moet namelijk €180,- gaan kosten en zou daarmee onder het genre budget smartphones vallen, maar dat valt niet aan de specs af te lezen.

  Het toestel heeft twee gigabyte ramgeheugen, iets wat sommige van de huidige high-end smartphones op dit moment ook hebben. Verder zit er een dertien megapixel camera op, wat niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van de foto’s, maar we mogen er wel vanuit gaan dat het goed is. Ook zit er een vijf megapixel frontcamera op, goedkoop met goede kwaliteit beeldbellen dus (of selfies maken als je dat liever doet natuurlijk).

  Het enige nadeel van de telefoon is dat deze niet op Marshmallow, de laatste versie van Android draait, maar op een versie eerder, Lollipop dus. Iets wat Google graag ziet veranderen, zij wil namelijk dat alle toestellen zo snel mogelijk een update naar de nieuwste versie van Android krijgt.

  3. LG G5

  De tweede Koreaan op dit lijstje. De LG G5 is meerdere malen onofficieel aangekondigd, de ene keer met een revolutionair beeldscherm, dan weer met een nieuwe vormgeving, dan weer met een nieuw hoesje. Maar als we de afgelopen drie toestellen van LG als Leidraad mogen nemen gaat ook deze Smartphone weer een knaller worden.

  Het toestel wordt zeer waarschijnlijk op de mobiele beurs in Barcelona aangekondigd, en als we de benchmarks mogen geloven, wordt het een beest van een toestel. De test van GeekBench laat zien dat het toestel een nieuwe chipset van Qualcom krijgt, de Snapdragon 820. Deze chipset tikt in de benchmark van Geekbench met een kern al gemakkelijk de 2248 punten aan, wat ongeveer neerkomt op de snelheid van een Galaxy s4. Met alle rekenkernen aan het werk gaat de snelheid over de 5000 punten heen, ruim het dubbele dus, dit betekent dat de telefoon razendsnel is.

  Het toestel zou iets kleiner worden dan zijn voorganger, 5.3” ten opzichte van de G4 die een beeldschermdiagonaal van 5.5” inch heeft. Het gerucht gaat dat de telefoon een kleinere batterij krijgt, maar het zou dan om een verwaarloosbaar verschil van 200 mAh gaan en met een kleiner beeldscherm zul je hier niets van merken, omdat de telefoon dan ook minder juice nodig heeft.

  2. Microsoft Lumia 850

  Jawel, dit lijstje bevat een Windows Phone. Er is vrij weinig bekend over de telefoon, maar hier en daar duiken wat foto’s op en die hebben de hypetrein aan het rijden gebracht. Het toestel zou een beeldschermdiagonaal van 5.4” krijgen, wat aanneembaar is, aangezien de Lumia vaak een wat groter beeldscherm hebben. Ook een voordeel van een Windows Phone is dat je altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem erop hebt staan.

  Of de Lumia 850 ook echt gaat komen is nog niet duidelijk, het zou kunnen zijn dat de telefoon niet uitgebracht gaat worden. Wat zonde is, want de foto’s tonen een ontzettend mooi toestel.

  Al met al mag deze telefoon best een plaatsje in deze lijst, de reden voor de nummer 2 notering moet dan wel even verdedigd worden. Het toestel zou het tweede echte vlaggenschip van Microsoft worden en de belofte die de 950 heeft gemaakt, kan ingelost worden met dit mooie toestel.

  We zien Microsoft graag succes hebben met de Lumia-lijn. Als Windows Phone een groter marktaandeel krijgt, betekent dat meer concurrentie voor de gevestigde orde. Meer concurrentie betekent meer innovatie en goedkopere toestellen, de Apples en Samsungs van de wereld moeten dan van hun (toch wel een beetje luie) gat komen om hun gebruikers niet te verliezen aan een derde partij.

  1. HTC one M10

  Het is het uur U voor HTC, de verkopen van de M9 zijn zwaar tegengevallen en de A9, die volgens de kenners teveel op een iPhone lijkt, heeft nog minder verkocht. Tijd voor HTC dus om het over een andere boeg te gooien.

  Volgens de geruchten tot nu toe zou de nieuwe M10 een Quad HD Amoled beeldscherm krijgen en net als de Galaxy s7 en LG G5 draaien op de nieuwe 820 chipset van Snapdragon. Rekenkracht te over dus, als het waar is. Ook zou er een Ramgeheugen van vier gigabyte in de telefoon zitten.

  Ook de Ultrapixel technologie van de M8 zou terugkeren in de nieuwe M10 van HTC. Dit had twee jaar geleden niet de revolutionaire impact dat HTC verwachtte, maar moet nu dus terugkomen voor een nieuwe ronden.

  Voorlopig is het niet meer dan speculeren. Maar het is waar dat HTC een klapper moet maken met haar nieuwe vlaggenschip om haar marktaandeel niet verder te zien krimpen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, en daarom is het nieuwe toestel van HTC de nummer 1 in deze top 5 smartphones 2016.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.