Superhelden films zijn de laatste jaren populairder dan ooit. Marvel en DC brengen de ene film na de andere uit. Game-ontwikkelaars hebben geprobeerd hier een graantje van
mee te pikken. Met
Marvel's Doctor Strange en Captain America: Civil War om de hoek kijken wij naar de slechtste superhelden games die ooit zijn verschenen.
Naast een aantal zeer goede superhelden games, hebben we er door de jaren heen ook heel wat slechte voorbij zien komen. Soms omdat deze even snel tegelijk met de film moet uitkomen, soms omdat de ontwikkelaar gewoon prutswerk aflevert. Wij zetten de slechtste superhelden games op een rijtje.
5. Aquaman: Battle for Atlantis
Aquaman is altijd al het lachertje geweest van alle superhelden. Terecht of onterecht, de game over de maritieme held faalt op bijna elk vlak. Ondanks dat de game in 2003 uitkwam voor de GameCube en Xbox vallen de graphics zwaar tegen, met dieptrieste designs voor karakters en levels. Daarnaast voelen de bewegingen aan alsof je door stroop zwemt in plaats van water en is de game zo zwaar repetitief dat je deze al snel in de vissenkom wilt gooien.
Het ergste punt van Aquaman: Battle for Atlantis is misschien wel de gemiste kans van de vecht simulatie. De game bezit namelijk nog vrij veel moves en combo's, maar is zo simpel dat je genoeg hebt aan de punch knop om de vijanden (uiterst traag) naar de bodem van de zee te sturen.
Aquaman is het in games dus nog niet gelukt om een goed avontuur neer te zetten. Laten we hopen dat
de film in 2018 een beter lot staat te wachten.
4. Batman: Dark Tomorrow
Batman games zijn sinds de Arkham serie steeds beter geworden. Maar voordat de geheime formule van een goede
Batman game was gevonden achterin de Batcave was er Batman: Dark Tomorrow uit 2003.
In eerste instantie leek de game niet zo heel slecht. Het verhaal zat redelijk goed in elkaar en met de cutscenes tussendoor leek het nog wat te worden met Batman: Dark Tomorrow. Maar wanneer je de game echt begon te spelen begonnen de fouten zich op te stapelen. Wederom tragische graphics, slechte besturing en verwarrende camera posities hielpen de game zeker niet om uit de schaduw te treden.
Maar het punt waardoor Batman: Dark Tomorrow pas echt frustraties oproepte bij iedereen die deze game heeft gespeeld is het einde - als je al zo ver wilde spelen. Door een enorme fout van de makers van de game wordt de speler niet verteld dat de eindbaas bommen heeft geplaatst in een geheime ruimte in het laatste level.
De eindbaas kan gewoon worden verslagen en net als je denkt dat je het spel tot een goed einde hebt gebracht wordt je geconfronteerd met een eindscene waarin de bommen afgaan, waarbij miljoenen mensen inclusief Batman zelf om het leven komen.
3. Teenage Mutant Ninja Turtles
TMNT is geliefd bij vele kinderen en jongeren uit de jaren '80 en '90. De groene schildpadden die praten als Italianen, leven in New York en meesters zijn in Aziatische vechtkunsten hebben vele spin-offs gehad van cartoon series tot eigen films, maar een goede game hebben de multiculturele superhelden nog niet gekregen.
De game mag eigenlijk geen kritiek krijgen op graphics en besturing e.d. aangezien ze in 1989 uitkwam op de NES. Games waren in die tijd nog niet zo geavanceerd en men was nog steeds aan het uitzoeken wat wel en niet werkt. Desondanks mag er wel kritiek gegeven worden op hoe de game speelt en spelen doe je echt niet bij TMNT.
De moeilijkheidsgraad in deze game is gewoon veel en veel te hoog. Het wordt wel eens de
Dark Souls van zijn tijd genoemd, maar zelfs dat is een understatement. Naast de haast onmogelijke levels in de game zijn de Turtles zelf ook vrij machteloos tegen alles wat de game op je afgooit.
Raphael was de meest nutteloze van het hele stel, de anderen weten op z'n tijd nog wel wat te bereiken. Zijn sai wapens hadden zo'n kort bereik dat je niks raakte, al stond een vijand vlak voor je. Als je dan ook nog meerekent dat er in die tijd geen optie was om je voortgang op te slaan en de game dus in één keer moest uitspelen, dan is het resultaat een game die gewoon niet gespeeld kan worden.
2. Catwoman
De film Catwoman werd door critici diep de grond in gestampt als een slechte, goedkope film met vreselijke CGI, een nog slechtere edditing en een bijster slechte choreografie. Maar het kan altijd erger. Stop al deze elementen in een videogame die gebaseerd is op deze slechte film en je krijgt een nog veel slechter resultaat.
Catwoman ziet er niet uit, speelt ongelofelijk roestig, heeft verschrikkelijke animaties en de geluidseffecten zijn zo goedkoop dat klinkt alsof je de game speelt binnen in een leeg blik kattenvoer. Maar zelfs al deze elementen samen zijn nog niet genoeg om de tweede plek te veroveren in de top 5 slechtste superhelden games aller tijden.
Het meest dieptrieste punt van deze game is de camera positie. EA, de maker van deze game, heeft bij Catwoman gekozen voor een fixed camera position, wat betekent dat de omgeving van één kant bekeken wordt ongeacht de bewegingsrichting van Catwoman.
De camerapositie heeft als gevolg dat je vaker niet ziet waar je heen gaat dan wel. Behoorlijk frustrerend als je net een paar bad guys in elkaar hebt getimmerd en vervolgens van het dak af stort omdat je niet kon zien dat het dak ophield. De camera positie zorgt er voor dat Catwoman bijna onspeelbaar is geworden en daarmee dus de tweede plek in onze lijst heeft verdiend.
1. Superman
Ieder die eerder een lijst met slechte superhelden games is tegen gekomen zal de game
Superman voor de Nintendo 64 wel herkennen. Deze game is zo ongelofelijk slecht dat er gewoon geen andere mogelijkheid is dan deze game de nummer één positie te geven op onze lijst.
Waarom is deze game zo slecht? De graphics waren om te huilen, zelfs voor die tijd, de besturing is totaal onlogisch en dat zorgt weer voor een gameplay waar een ui nog van gaat huilen. Als dat nog niet genoeg is, is de framerate van dit spel zo afschuwelijk laag dat je het gevoel krijgt dat je naar een dia voorstelling van Superman boven Metropolis aan het kijken bent (niet dat je Metropolis kan herkennen).
Mocht dit nog niet voldoende zijn om de game op nummer één te zetten zijn er altijd nog de ontelbare bugs en door de gameplay onmogelijk gemaakte missies. om de haverklap vlieg je of door een muur heen of wordt je tegen gehouden door een muur die er helemaal niet is.
De game is gewoon onspeelbaar. Dit gecombineerd met bovenstaande redenen is voor ons om dit hopeloos stuk verdriet op nummer één te zetten in ons overzicht van slechtste superhelden games.