De top 5 beste Donald Duck games - Donald is jarig!

  Donald Duck, wie van ons is niet met hem opgegroeid? Deze week is het 65 jaar geleden dat onze favoriete woerd voor het eerst in Nederland verscheen. Speciaal voor deze gelegenheid daarom een top 5 met de beste Donald Duck games.

  Donald maakte zijn debuut in de korte tekenfilm The Wise Little Hen, die op 9 juni 1934 uitkwam. In de jaren daarna was hij te zien in een hele reeks filmpjes (waaronder propagandacartoons tijdens de Tweede Wereldoorlog!), geanimeerde speelfilms, stripboeken, TV-programma’s en merchandise.

  In Nederland maakten we pas in 1952 kennis met Donald. De watervogel verscheen in het damesmagazine Margriet en al snel werd Donald Duck een begrip in Nederland. Het blad van Disney is inmiddels niet meer weg te denken bij veel kinderen, maar ook volwassenen slaan stiekem nog wel eens een bladzijde om in de nieuwste Donald Duck.

  Uiteraard is deze driftige eend ook verschenen in verschillende Donald Duck games, waarvan we in deze lijst de leukste noemen.

  5. Donald in Maui Mallard (SEGA Mega Drive)

  In deze game speelt Donald de rol van detective Maui Mallard, gewapend met een pistool dat insecten als munitie gebruikt. Al snel kun je Maui laten veranderen in de ninja Cold Shadow, die met een staf vijanden kan aanvallen en levels op en rond een tropisch eiland kan verkennen.

  In sommige versies van het spel zijn alle verwijzingen naar Donald verwijderd. Waarom dit gedaan werd, is niet duidelijk. Wel kan het originele spel als een echte Donald Duck game worden beschouwd, omdat dit werd ontwikkeld en uitgegeven door Disney Interactive.

  4. Deep Duck Trouble Starring Donald Duck (SEGA Master System, SEGA Game Gear)

  Een 2D sidescrolling platformer waarin Donald verschillende levels moet doorkruisen om zijn oom Dagobert te redden. Deze is namelijk vervloekt, waardoor Dagobert is opgezwollen als een ballon. Via een wereldkaart kun je zelf bepalen waar Donalds reis begint.

  Het leuke aan deze Donald Duck game is de typische Disney-humor die terug te vinden is in de gameplay. Zo kan Donald vijanden aanvallen door blokken naar hen toe te trappen. Ook kan hij hete pepers eten, die een vergelijkbaar effect hebben als een ster uit de Mario games.

  3. Donald Duck: Qu@ck Att@ck (PC, PlayStation 1, Nintendo 64, SEGA Dreamcast, PlayStation 2, GameCube)

  Qu@ck Att@ck, buiten Europa bekend als Goin’ Qu@ckers, kan worden gezien als een Disneyversie van Crash Bandicoot. In het spel moet Donald Katrien redden uit de klauwen van tovenaar Merlock (bekend uit onder andere de DuckTales-film), voordat Donalds neef Guus Geluk daarin slaagt.

  Vooral voor fans van DuckTales en het Donald Duck weekblad is dit spel een feest der herkenning. Personages als Willie Wortel, Zwarte Magica en de Zware Jongens maken hun opwachting en ook de rivaliteit tussen Donald en Guus is iets waar Disneykenners over kunnen meepraten.

  2. Kingdom Hearts (PlayStation 2)

  Niet per se een Donald Duck game op zich, maar Donald speelt zo’n belangrijke rol in Kingdom Hearts (en veel van de vervolgen erop) dat dit spel niet mag ontbreken. In Kingdom Hearts is onze gevederde vriend de hofmagiër van het Disneykasteel en de rechterhand van Mickey Mouse.

  De verdwijning van Mickey (die in Kingdom Hearts een koning is) is dan ook de reden dat Donald gaat samenwerken met Sora. Hoewel Donald in eerste instantie niet veel om Sora geeft, groeit er na verloop van tijd toch een sterke vriendschap tussen de twee.

  Donald keert ook weer terug in het nog te verschijnen Kingdom Hearts 3.

  1. QuackShot (SEGA Mega Drive)

  QuackShot (voluit QuackShot: Starring Donald Duck) is een platformgame uit 1991 waarin Donald de hele wereld afreist, op zoek naar een oude schat. Hiervoor gebruikt hij onder meer een pistool dat ontstoppers en exploderende kauwgombellen kan afschieten.

  Het concept is al lekker cartoony, maar ook de graphics waren, voor de tijd waarin de game uitkwam, erg mooi. Tel daarbij de verschillende Disneyfiguren (Goofy, Boris Boef en natuurlijk Kwik, Kwek en Kwak, om maar een paar te noemen) op en je snapt waarom deze game op nummer 1 staat.

  Wat vinden jullie de leukste Donald Duck game? Of hebben jullie nog andere leuke herinneringen aan dit Disney-icoon? Laat het weten in een reactie!

  Donald Duck Quack Attack

  Verkijgbaar vanaf 27 november 2001

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.