De top 5 beste innovaties van 2016 - De grote veranderingen in tech

  2016 is bijna ten einde en er is heel wat veranderd in dit jaar. Van nieuwe consoles tot een nieuwe Amerikaanse president, 2016 zat vol veranderingen. Zo ook de technologie en daar zullen wij in deze special naar gaan kijken. Hier vind je de top 5 beste innovaties van 2016.

  Omdat er zoveel verschillende technologische veranderingen zijn geweest dit afgelopen jaar, gaan wij terugkijken op de 5 meest interessante. Van welke techniek kun jij in 2017 meer verwachten en wat hebben deze technieken voor invloed? We zullen dit allemaal gaan behandelen in deze special over de 5 beste innovaties van 2016.

  5. Alexa

  Alle apparaten moeten tegenwoordig ‘slim’ zijn. Waar we eerst alleen smartphones en later smart televisies hadden, streven we er nu naar om ons hele huis te verbinden met het internet. Dit fenomeen heet The Internet of Things.

  Het afgelopen jaar hebben er heel wat veranderingen plaatsgevonden met The Internet of Things. Als het niet slim is, komt het ons huis amper meer binnen. Veel bedrijven hebben dit jaar geprobeerd om hierop in te spelen, door verschillende slimme producten op de markt te brengen.

  Maar toen de Amerikaanse webwinkel Amazon met haar digitale assistent Alexa op de proppen kwam, gingen er echt veel uitvinders aan het werk. Via Alexa kun je namelijk contact leggen met verschillende slimme apparaten. Hierdoor kun je jouw leven heel erg makkelijk maken.

  Neem bijvoorbeeld het fenomeen van opstaan. Voordat je gaat slapen, zeg je tegen Alexa dat het slimme koffiezetapparaat aan moet gaan wanneer jouw wekker gaat. Wanneer je datnbegint aan je ochtendroutine, zal een lekker kopje koffie voor je klaar staan.

  Met Alexa en een paar slimme koppen is alles makkelijker te maken. Alexa is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar nu Amazon Prime Video in Nederland beschikbaar is zal dit waarschijnlijk niet lang duren. Wel is het mogelijk om Alexa uit Duitsland te importeren, het nadeel is dan wel dat je haar wel in het Engels opdrachten moet geven.

  4. Wi-Fi verbindingen

  Met het eerdergenoemde The Internet of Things is het internet nog belangrijker geworden. Daarom zijn ontwikkelaars gaan kijken naar een manier om internet sneller te maken. Naast glasvezel internet, werd er dit jaar ook gewerkt aan Wi-Fi via water en Wi-Fi via licht.

  Ja, je leest het goed, Wi-Fi via water en via licht. Beide zullen helpen om je altijd verbonden te blijven met het internet. Maar wat houden deze technieken in? Ten eerste: Wi-Fi via water is eigenlijk niet helemaal de juiste benaming. Het is meer Wi-Fi in het water. Via water is namelijk erg lastig om te realiseren.

  Dit komt voornamelijk omdat Wi-Fi werkt met radiogolven en deze worden tegengewerkt wanneer je ze met de golven van de oceaan mengt. En daarom zijn onderzoekers gaan werken aan een manier om het toch mogelijk te maken om Wi-Fi onderwater te hebben.

  De techniek werkt als volgt: in plaats van radiogolven worden er geluidsgolven verstuurd. Deze maken het vervolgens mogelijk om wel data te verwerken, waar radiogolven dat niet kunnen doen. Op deze manier zul je dus overal met het internet verbonden zijn.

  Mocht Wi-Fi onderwater niet genoeg zijn, dan is Wi-Fi via licht misschien wat voor je. Het zogenaamde Li-Fi is al enkele jaren in ontwikkeling. Li-Fi heeft een gelijke werking als Wi-Fi onder water. Bij Li-Fi worden namelijk radiogolven omgezet naar lichtgolven. Via deze lichtgolven kan er veel meer data worden verzonden dan met radiogolven. Hierdoor is het mogelijk om internetsnelheden tot wel 10 GB p/s te verzenden, via simpele LED-verlichting.

  Beide technieken zorgen er dus voor dat jij je telefoon of GoPro altijd kunt gebruiken, zelfs als je diep in de oceaan zit.

  3. Zelfrijdende auto’s

  Afgelopen jaar zijn veel autofabrikanten terug naar de tekentafel gegaan, de auto's moesten namelijk anders. Net als veel andere producten moeten auto’s slimmer worden. Ook moeten de auto’s een stuk zuiniger rijden, want de fossiele brandstoffen (vooral olie) raken op.

  De oplossing op al deze problemen, is een elektrische auto en dan het liefste ook nog een zelfrijdende versie daarvan. Verschillende fabrikanten hebben zich gewaagd aan het maken van de perfecte zelfrijdende elektrische auto. Dit zijn onder andere BMW en Volkswagen, maar vooral Tesla behoudt een voorsprong op de rest.

  Hoewel een Tesla auto niet voor iedereen even toegankelijk is, is Tesla wel een van de voorlopers in de industrie. Tesla heeft namelijk het afgelopen jaar flink aan de weg getimmerd om haar auto’s de beste te maken. Van het simpel en overal opladen van de auto, tot zijn zelfrijdende functie: alles is mogelijk met de Tesla auto’s.

  Het hele jaar is Tesla bezig geweest om haar auto’s te verbeteren, door verschillende software updates uit te brengen. Met al deze updates zijn Tesla auto’s zeker een van de slimsten te noemen. De auto’s kunnen zelf bijvoorbeeld andere auto's inhalen, maar ook het aanpassen van de snelheid kan de auto helemaal zelf.

  Omdat de auto’s zo duur zijn, probeert Tesla het gebruik alleen maar makkelijker te maken. Voor sommige modellen is het namelijk mogelijk om een upgrade te kopen. Hiermee blijft je auto het nieuwste van het nieuwste, zelfs jaren nadat je de auto hebt gekocht.

  2. Drones

  Drones worden steeds populairder. Mede omdat ze steeds goedkoper worden, zijn ze steeds toegankelijker. En daarom bedenken de dronefabrikanten steeds nieuwe technieken om de drones te gebruiken.

  Dit jaar kwam dronefabrikant DJI met de MAVIC Pro. De MAVIC Pro is een drone die je kunt opvouwen, zodat je hem makkelijk in je tas kunt meenemen. Met de MAVIC Pro kan je alles doen wat je met een full-size drone ook kunt.

  De DJI MAVIC Pro heeft een ingebouwde 4K camera, die is bevestigd aan een stabilisator. Op deze wijze zul je altijd het perfecte plaatje schieten wanneer je met de drone op stap gaat. Ook is de drone voorzien van alle software die de andere full-size drones van DJI hebben, zodat de drone je bijvoorbeeld kan achtervolgen wanneer jij aan het hardlopen bent.

  Dit is echter niet het enige wat drones hebben gedaan dit jaar. Drones worden namelijk steeds functioneler en daardoor worden ze multi-inzetbaar. Neem bijvoorbeeld Amazon.

  Amazon is dit jaar hard bezig geweest om drones in te kunnen zetten voor het bezorgen van haar pakketjes. Op deze wijze kunnen Amazon bestellingen bezorgd worden in dunbevolkte gebieden, zoals op een boerderij. Ook kan Amazon ervoor kiezen om de drones in drukbevolkte gebieden in te zetten.

  Door de drones in drukbevolkte gebieden te gebruiken, zal het op de weg een stuk rustiger worden. Vooral in grote steden zal dit handig zijn. Ook geeft het pionierschap van Amazon andere bedrijven mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan bol.com en Wehkamp. Beide sites zouden gebruik kunnen maken van drones, zodat jij je pakketje binnen enkele uren voor de deur hebt staan.

  1. Virtual Reality

  Dit jaar stond grotendeels in het teken van Virtual Reality, oftewel VR. Alle drie de grote spelers kwamen dit jaar uit met een VR bril. Sony, Oculus en HTC doen het alledrie erg goed op de VR markt.

  Hoewel de PlayStation VR van Sony qua specificaties het minst sterk is, is deze wel het populairst. PlayStation VR is dit jaar door Time magazine zelfs uitgeroepen tot een van de beste uitvindingen van het jaar. Dit kwam vooral omdat PlayStation VR een stuk goedkoper is dan zijn concurrenten en daarmee toegankelijker is voor het grote publiek.

  Om PlayStation VR te gebruiken heb je een PlayStation 4 nodig. Deze zijn voor ongeveer 250 euro te verkrijgen, samen met de bril wordt het totaalbedrag zo'n €650,-. Dit is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een HTC Vive, de bril alleen kost namelijk al €899,- en dan heb je ook nog eens een PC met dikke specs nodig om de games te kunnen draaien.

  Toch zijn alledrie de brillen heel erg populair te noemen en dit komt vooral door de mogelijkheden die de apparaten bieden. In VR kun je namelijk alles doen wat je wilt. Dit kan het besturen van een tank zijn, maar ook iets simpelers als het zitten op een strand.

  In VR zijn de mogelijkheden eindeloos en in de toekomst zal er waarschijnlijk nog van alles mee gebeuren. Dit is de reden waarom VR een van de belangrijke innovaties van 2016 is.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.