Windows 10 presentatie - Top 5 hoogtepunten

  De live presentatie van Windows 10 deed gister flink wat stof opwaaien in de tech wereld. Anderhalf miljard mensen gebruiken Windows, maar Microsoft wil dat iedereen er weer écht van gaat houden. Voor wie het gemist heeft, een top 5 hoogtepunten van de Windows 10 presentatie.

  Gratis upgrade naar Windows 10

  Het eerste grote nieuws van het event is het ook meteen het beste nieuws voor je portemonnee: Windows 10 zal een gratis upgrade zijn voor desktop en mobiel. Gebruik je Windows Phone, Windows 8.1 of Windows 7 dan kun je het eerste jaar na release gratis je systeem moderniseren. Nul euro! Niente! Noppes! Nada!

  Hadden we al gezegd dat het gratis was?! Zelfs Spongebob is enthousiast!!!

  Microsoft volgt hierin concurrent Apple, dat al langer gratis OS updates uitdeelt. Desalniettemin zal Windows 10 dankzij de bodemprijs als een warm broodje over vele digitale toonbanken rechtstreeks de woonkamers van consumenten in vliegen!

  Spartan

  Windows 10 wordt ook het platform waarop de nieuwe snelle lichtgewicht browser Spartan wordt gelanceerd. Het tegenovergestelde van Internet Explorer dus. Internet Explorer heeft al jaren een slechte naam, vooral vanwege haar logge traagheid en frequente vastlopers.

  Met Spartan wil Microsoft gaan concurreren met Google Chrome en Mozilla Firefox. Ook belooft het naadloze integratie met apps, een speciale lees-modus en interactie met Cortana.

  Waarschijnlijk wordt Internet Explorer jammergenoeg wel weer standaard bij Windows 10 geleverd, nu dat ook weer mag van de Europese Unie.

  Helaas, we kunnen er ook niets aan doen! Schrijf een brief naar de Europese Unie ofzo.

  Over Cortana meer op de volgende pagina.

  Hey, Cortana!

  We verwachten dat Cortana een populaire meisjesnaam voor versgeborenen zal zijn dit jaar! Microsoft presenteerde een nieuwe versie van Cortana, een digitale vrouw die je helpt met allerlei opdrachten, vragen, en herinneringen. Dit is nie zo'n verrassing; Apple heeft al jaren Siri, en ook Google werkt met spraakopdrachten.

  Cortana (op Halo geïnspireerd) was daarnaast al beschikbaar voor Windows Phone, maar komt dus ook naar alle andere Windows 10 apparaten. Microsoft wil echter flink haar best doen om Cortana per platform optimaal te laten werken. Zo zal er een andere versie van Cortana op een PC geïnstalleerd zijn, die specifieke PC-dingen kan herkennen en opzoeken.

  De bovengenoemde Spartan browser werkt samen met Cortana om je bijvoorbeeld vluchtinformatie van een toekomstige vlucht te laten zien als je naar de website van de luchtvaartmaatschappij wil gaan. Ze leert je voorkeuren en interessen herkennen en kan ook e-mails voor je sturen.Cortana geeft je extra informatie en is eigenlijk ook meteen je personal assistant met een zwoele stem.

  En het beste nieuws is, je kan Cortana nu al uitproberen!

  Ja echt! Probeer Windows 10 inclusief Cortana uit met het Windows Insider Program!

  Xbox One streamen

  De Xbox game ervaring is niet langer per se alleen tot de console zelf beperkt. Windows Phone maakte al gebruik van Xbox Store, maar nu gaat Microsoft nog een stap verder. In Windows 10 is de Xbox app een manier om je games en activiteit bij te houden, content te delen en te communiceren met vrienden.

  Daar bovenop zullen sommige games cross-platform tussen Xbox One en PC ondersteunen en je kunt zelfs Xbox games naar je PC streamen als je dat liever hebt dan op de bank gamen.

  Andersom komen universal apps en andere Windows 10 features ook naar Xbox One, hoewel hier nog niet veel details over bekend zijn.

  Tijdens de presentatie van Microsoft werd Forza Horizon 2 op een Surface Pro 3 tablet gespeeld, door de game rechstreeks vanaf de Xbox One te streamen!

  De toekomst is hier you guys!

  Windows Holographic en Windows HoloLens

  De grote verrassing van de show gister was uiteraard de onthulling van Windows Holographic en Windows HoloLens. Dit was de grote truc die Microsoft uit de hoge toverde. Microsoft wil samen met ons in de wereld van hologrammen duiken, en bleek al jaren in het geniep aan het project te werken. Check het pr0nofilmpje boven deze pagina!

  Windows 10 zal ingebouwde ondersteuning bieden voor holografische displays waarin je virtuele objecten kunt zien, "aanraken" en horen. In HoloStudio kun je zelf hologrammen ontwerpen!

  De manier om deze holografische beelden te zien is met behulp van de HoloLens headset, die met doorzichtige glazen een combinatie is van Google Glass en Oculus Rift. Het idee van HoloLens is "augmented reality", waarbij virtuele objecten rechtstreeks op de werkelijkheid geprojecteerd worden. Deze kun je dan weer manipuleren door stemcommando's en handbewegingen.

  Journalisten die ermee mochten spelen na de presentatie zeiden dat de hologrammen er levensecht uitzagen. Het is na het Kinect fiasco nog maar even afwachten wat er van de veelbelovende praatjes terecht komt. Toch hebben we veel vertrouwen in dit product, al is het alleen maar voor het bedrijfsleven. De HoloLens heeft een eigen uniek ontworpen holografische processor, werkt draadloos en verwerkt meerdere terabytes tegelijk.

  Microsoft gaat een zonnige tijd tegemoet, we springen voor nu dus wel lekker op de hypetrain!

  Wat vonden jullie van de Windows 10 presentatie? Laat het weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.