Top 5 hoogtepunten van IEM Katowice 2018 - Een belevenis

Article
maandag, 05 maart 2018 om 13:25
xgn google image
Een nieuw jaar, alle eSports-competities goed en wel onderweg, dan weet je dat het weer tijd is voor het eerste serieuze toernooi. Intel Extreme Masters in Katowice nodigt de beste eSports-spelers uit om uit te maken wie momenteel de beste is. Dat het nooit teleurstelt, lees je in de top 5 hoogtepunten van IEM Katowice 2018.
Honderden professionele spelers waren dit jaar vertegenwoordigd in het ijskoude Polen. De beste gamers op het gebied van StarCraft 2, Counterstrike: Global Offensive, Heroes of the Storm en meer kwamen bij elkaar om onderling de strijd aan te gaan. Voor roem, veel geld en in sommige gevallen voor een plaats in een 'major'-event later dit jaar.
Wij waren er gedurende het finaleweekend bij en konden zo proeven van de sfeer, de vliegensvlugge vingers van onder meer Rogue - winnaar StarCraft 2 - zien en rondlopen over de gigantische beursvloer om kennis te maken met games, gear en gadgets. Dat IEM Katowice niet alleen een eSports-event is, maar een lifestyle, werd zo al snel duidelijk.
En anders zag je het wel aan de vele diehard fans die de nacht voor de grote opening met -15 voor de arena lagen om als eerste naar binnen te mogen. Een 'tikkie veel' misschien, maar ze vonden het ongetwijfeld meer dan waard, mede dankzij de top 5 hoogtepunten van IEM Katowice 2018.

5. Be-a-pro-beursvloer

Dat de Intel Extreme Masters in Katowice meer zijn dan alleen eSports, wordt al vrij snel duidelijk als je de plattegrond van het evenement bekijkt. Het stadion waar de finales plaatsvinden, is losgekoppeld van een andere immense evenementenhal, waar ruimte is voor fotoshoots en om interviews af te nemen van de sterren van nu. Maar ook om zelf eens in de schoenen te staan van deze jonge supertalenten.
Een gigantische hal volledig gevuld met 'topnotch' apparatuur waar de nieuwste games op worden gespeeld, afgewisseld met antieke Macs waar bijvoorbeeld het oude StarCraft. op wordt gespeeld Het is een paradijs voor iedere gamer die opkijkt tegen een digitale idool en graag eens in zijn schoenen wil staan. Er is een dagvullend programma wat betreft eSports, maar als je wil kan je makkelijk een dag lang verdwalen in alles wat de bedrijfsvloer te bieden heeft. Spelen, kijken, prijzen winnen, er is geen moment van rust en vervelen is hier dan ook geen optie.
127476

4. Optreden van dj Faux Tales

Een groots toernooi is natuurlijk niet af als er niet een dj bij is die de avond een spetterende opening geeft. Of het nu tijdens het WK-voetbal is of tijdens IEM Katowice maakt gezien de grootte van eSports tegenwoordig niet meer uit. Voor de CS:GO finale was het dj Faux Tales die met zijn nummer "Atlas" het publiek eens flink aanzwengelde.
In een kleine vijf minuten bracht hij het nummer, dat de 'theme song' van het evenement was, ten gehore. Ondersteund door gekleurde lichtflitsen en een onvoorstelbaar aantal decibel zat je al snel op het puntje van je stoel. Was het niet vanwege de spanning voor de finale die binnen enkele minuten zou losbranden, dan wel vanwege de overweldigende muziek. Het was knallen, en daarom het ideale voorproefje voor het vuurwerk dat we in de finale te zien kregen.
127477

3. Xaander de opzweper

Op nummer 4 hadden we natuurlijk al dj Faux Tales die met zijn introsong de boel op stelten zetten. Maar de koning van de sfeer was Xaander. De 'opzweper' in het stadion zette gedurende de gehele finale - en die was lang - liedjes in, zwaaide met het licht van zijn mobiel en rende het halve stadion door om de wave in te zetten. De aandoenlijk ogende jongeman kreeg al snel het gehele publiek achter zich, wat voor een geweldige sfeer zorgde.
Zelfs de spelers van Faze - onder andere Karrigan - pikten dit op en begonnen enthousiast mee te doen in sommige acties. Zo kwam voornoemde naar voren op het podium om samen met Xaander zijn mobiele zaklamp te laten schijnen en zette hij de 'IJslandse haka' in door steeds sneller te klappen. Alle aanwezigen gingen er volledig in mee, wat zorgde voor een ontzettend goede sfeer. We zeiden het al: IEM Katowice staat voor meer dan alleen eSports.
127478

2. 1 v 5 clutch

Het is 1-1 in games en een 6-2 achterstand in de 3e game voor Faze wanneer Guardian in een uitzichtloze situatie zit. Zijn medespelers hebben het loodje gelegd en dat terwijl de tegenstander nog altijd vijf man op de been heeft. Het is dan dat hij besluit dat hij op een 'rampage' moet gaan om zijn team van een grotere achterstand te behoeden. Nadat hij de eerste speler op typische wijze met zijn sniper heeft omgelegd, weet hij dat er meer troepen onderweg zijn.
Hij gooit een stun in de nauwe tunnel en weet enkele spelers te verblinden. Vlug als 'ie is quickscopet hij er twee achter elkaar. Het publiek raakt enthousiast. Je voelt dat er iets speciaals aan zit te komen. Als hij kort daarna ook de vierde speler dodelijk weet te raken, is het een 1-tegen-1 duel geworden.
Hij roteert richting de andere bom en plaatst deze. Hij kiest zorgvuldig positie en heeft een goed idee uit welke richting de laatste vijand kan komen. Als hij deze ook binnen no-time een kogel tussen zijn ogen plaatst, ontploft het stadion, de commentatoren en Guardian zelf blijft er redelijk cooltjes onder (zie video). Het zijn dergelijke plays waar eSports-liefhebbers voor leven.
127479

1. CS:GO-finale

Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn, dat geldt voor de CS:GO finale, maar ook voor deze top 5 hoogtepunten van IEM Katowice 2018. Het absolute hoogtepunt was op voorhand natuurlijk al de grote finale van het CounterStrike, maar na afloop zal elke kijker - en dat waren er nogal wat - beamen dat dit één van de beste finales ooit was in de populaire shooter.
7.000 mensen in het stadion, 320.000 op twitch en nog eens een kleine 50.000 op YouTube waren getuige van een thriller van een finale. De wedstrijd die om 17.00 uur aanving, eindigde uiteindelijk om ongeveer 12 uur 's nachts. Om precies te zijn: 7 uur later, 5 gespeelde maps, 149 gespeelde ronden, meerdere overtimes en meerdere 1-v-5-clutches. Met Fnatic tweemaal op matchpoint, en met een sterk Faze dat terug kwam, maar uiteindelijk toch aan het korte eind trok.
Een absoluut visitekaartje voor de Intel Extreme Masters en eSports in het algemeen en een absolute aanrader om nu al in je agenda te noteren voor in maart 2019.

Populair Nieuws