Top 5 Duitse censuur in games

  Of wij het nu leuk vinden of niet, games worden met regelmaat gecensureerd. Vooral Duitsland heeft daar een handje van. Hier is een top 5 Duitse censuur in games.

  5. FIFA 13

  Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen, censuur in het voetbalspel FIFA, maar toch flikten de Duitsers het door FIFA 13 voor een heel klein deel te censureren. Daarom op de laatste plaats in onze top 5 Duitse censuur in games: FIFA 13.

  FIFA 13 had net als de recente delen in-game advertenties door de echte sponsors op de shirtjes te laten zien. Maar als je de Duitse versie speelde zie je sommige sponsors niet. Misschien ook helemaal niet zo erg, het maagdelijk witte shirt van Real Madrid staat namelijk heel goed zonder de sponsor bwin erop. De reden voor de censuur was dat de sponsors gokbedrijven zijn, zoals bijvoorbeeld bwin en SBOBET.

  Als je nog steeds een Duitse versie van FIFA 13 speelt en geen zin hebt in de censuur kun je in-game de taal wijzigen naar alles behalve Duits. Dan is het probleem 'gelöst'.

  4. Fallout 3

  Wat is er lekkerder in Fallout 3 dan het zien rondvliegen van een afgeschoten arm van een vijand? Niet veel. In Duitsland is dat helaas 'verboten'.

  Maar het verbod op loslatende ledematen is alleen van toepassing op Ghouls, mensen en honden. Super Mutants en Feral Ghouls hebben pech, daar kun je nog steeds de armen, benen en rompen vanaf knallen. Mocht je dat willen natuurlijk.

  Maar met die censuur zijn de arme Duitse gamers er nog niet. Nee, Duitsland vindt het ook niet leuk dat er bloed en andere vieze dingen op de Duitse beeldschermen voorbij komen. Ook dat is dus uit Fallout 3 gehaald.

  Ook Japanse censuur

  Maar Duitsland is niet het enige land met een gecensureerde Fallout 3. Ook in Japan krijgt de gamer niet alle mogelijkheden voorgeschoteld, daar kun je bijvoorbeeld de atoombom in Megatron niet af laten gaan. Maar misschien is daar wel een goede reden voor te bedenken...

  Om bovenstaande redenen staat Fallout 3 op de vierde plek in onze top 5 Duitse censuur in games.

  3. Soldier of Fortune 2

  In Soldier of Fortune 2 Double Helix maakte Duitsland het wel erg bont. Alle mensen, zowel tegenstanders als medestanders waren getransformeerd tot robots. Geen bloed of andere gekkigheid dus.

  Als je in de Duitse versie van de game dus een tegenstander kapot schiet, zie je alleen wat sparks verschijnen. Ook hoor je geen vijanden die het uitschreeuwen van de pijn, want robots voelen nu eenmaal geen pijn.

  Maar de Duitsers gaan nog een stapje verder. De game speelt zich af in een parallel universum waar robots de wereld hebben overgenomen en de mensheid niet meer bestaat. Maar omdat robots vroeger wel mensen waren zijn ze wel gaan leven als mensen. Goede reden he?

  Het originele verhaal draait om een biologische oorlogsvoering, de gecensureerde game gaat over een computervirus. Alsof er nog niet genoeg censuur gepleegd was.

  2. Bionic Commando

  Duitsers en nazi's, dat is geen ideale combinatie gebleken. Misschien dat de Duitse overheid daarom gevoelig is geweest voor Bionic Commando, een game die veel nazi-elementen bevat. Het begint al bij de naam, de originele naam van de game is namelijk Hitler's Revival: Top Secret.

  Naast de naamsaanpassing is ook Hitler in de vorm van de duivel van de cover gehaald. Dit was het op het gebied van censuur. Alleen rijst de vraag: Heeft het allemaal zin als de rest van de game uitstraalt dat het om een nazi-game gaat?

  Zo werden de hakenkruizen van de vlaggen weggehaald maar zijn die vervangen door een adelaar en is de kleurencombinatie gelijk gebleven.

  Vele jaren later in 2008 verscheen Bionic Commando ReArmed. En ook hier konden de Deutschen niet vanaf blijven, de laatste beroemde scene dat Hitlers helicopter wordt neergeschoten is in de Duitse versie niet te zijn.

  Bionic Commando kwam in 1988 uit voor de NES.

  1. Super Mario Kart

  Dan zijn we aangekomen bij de lijstaanvoerder van de top 5 Duitse censuur in games. Super Mario Kart! Je hoeft niet te knipperen met je ogen want je leest het goed. Net als je denkt dat het niet nog gekker kan gebeurt het toch. Maar wat kun je nu in vredesnaam censureren in het meest schattige racespel dat er is?

  Dat is de viering van de Sieg nadat een character uit de game heeft gewonnen. Dan staat de top 3 op de baan en krijgt de winnaar een fles champagne. En hier komt het. Bowser en Peach zijn op dit gebied veranderd.

  Bowser zuipt namelijk de fles champagne als een beest leeg terwijl Peach op een charmante wijze een slokje neemt. Dat is uit de game gehaald en in plaats daarvan drinken beide karakters niet meer. Princes Peach gooit de fles zelfs in de lucht.

  Heb jij nog een voorbeeld van aparte censuur in games? Laat het ons weten in de comments!

  Fallout 3

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.