Top 5 beste visual novels - Laat je meevoeren door het verhaal

  Binnenkort kunnen we aan slag met de remaster van The Silver Case. Maar welke visual novels zou je eerst uit moeten proberen? In deze top 5 beste visual novels geven we enkele suggesties.

  5. Phoenix Wright: Ace Attorney

  We beginnen deze lijst met beste visual novels door af te rekenen met de misdaad.

  Door de jaren heen zijn er een heleboel verschillend Ace Attorney games verschenen. In al die games kruip je in de huid van een advocaat en probeer je te voorkomen dat jouw cliënt schuldig wordt bevonden. Met een goede dosis vertrouwen in je cliënt, is het aan jou de taak om de waarheid boven tafel te halen. Dit doe je door bewijzen aan te leveren.

  De Ace Attorney games weten altijd met een goede dosis humor te komen. Elke game krijg je weer vijf interessante rechtszaken voorgeschoteld, die je op het puntje van je stoel doen belanden. Zo zijn het geen gebruikelijke rechtszaken, je krijgt de gekste ooggetuigen voor je neus. Kijk niet raar op als je plots de papegaai Polly moet verhoren.

  Voor deze top 5 beste visual novels is gekozen om het allereerste deel van de Ace Attorney serie op te nemen. Hier begon het allemaal en wist het al direct een heleboel mensen te boeien. Het spel is uiteindelijk zelfs opnieuw uitgegeven in een bundel voor de Nintendo 3DS. In deze bundel zaten de eerste drie delen van Ace Attorney, met herziene graphics en 3D-ondersteuning.

  Phoenix Wright: Ace Attorney werd oorspronkelijk in 2001 in Japan uitgebracht voor de Gameboy Advance. Later is het spel voor de Nintendo DS naar het westen gekomen. Het spel bleek succesvol genoeg voor verschillende vervolgen, spin-offs en remakes van de serie.

  4. Danganronpa 2: Goodbye Despair

  Ook voor Danganronpa 2 is een plekje gereserveerd in deze top 5 beste visual novels. Aangezien de serie al in onder andere Japan populair is met haar vele manga’s, novels en ook anime afleveringen, kan deze visual novel niet ontbreken in deze lijst.

  Deze visual novel is de tweede game in de reeks en volgt ongeveer hetzelfde principe als het eerste deel, maar dan met een andere cast aan karakters. Samen met je klasgenoten ben je op een eiland gedropt en de enige manier om weg te komen, is om een moord te plegen zonder gesnapt te worden. Je klasgenoten vallen bij bosjes en aan jou is steeds de taak om deze moorden op te lossen, wat je doet door twee verschillende gameplay onderdelen te doorlopen.

  Aan de ene kant kun je naar aanwijzingen zoeken tijdens je dagelijkse activiteiten, oftewel School Life. Dit doe je onder andere door met mensen te praten. De aanwijzingen die je vindt, heb je hard nodig in de modus Class Trial: hierin moet je de moordenaar aanwijzen.

  Er zijn verschillende Danganronpa games verschenen. Danganronpa 2: Goodbye Despair weet vooral een plekje in deze top 5 beste visual novels te veroveren, vanwege haar interessante verhaal en kleurrijke karakters. In onze review kreeg deze game hiervoor maar liefst een 8.0. Op metacritic wist de game zelfs gemiddeld hoger te scoren, hier kreeg de game gemiddeld maar liefst een score van 81.

  3. Clannad

  In deze visual novel volg je het verhaal van Tomoya Okazaki. Het verhaal speelt zich voornamelijk op de school af waar Okazaki studeert, waar je vijf verschillende meiden met ieder hun eigen problemen zult ontmoeten. Zo is er één verhaallijn waarin je Fuko moet helpen, een medescholier die door niemand anders meer kan worden gezien. Dit belemmert haar tijdens haar missie om zoveel mogelijk zelfgemaakte houten sterren uit te delen.

  Op deze school ontstaat verder een romance tussen de hoofdpersoon en Nagisa. De kracht van de visual novel ligt voornamelijk in hoe een hoop emotionele gebeurtenissen je naar de keel kunnen grijpen. Voornamelijk in deze romance gebeuren dingen die je naar meer doen verlangen.

  Clannad verscheen voor PC, PlayStation 2, Xbox 360, PlayStation Portable, PlayStation 3, Android en PlayStation Vita. Het gaat hier om een typisch Japanse visual novel die oorspronkelijk alleen in Japan uit is gegeven. Later is de game ook wereldwijd op de markt gekomen voor PC. Zo kun je nu onder andere via Steam aan de slag met deze visual novel.

  Van Clannad zijn verschillende andere producten verschenen. Zo zijn er in totaal twee seizoenen aan anime van Clannad verschenen: Clannad en Clannad After Story. Ook zijn er van Clannad verschillende manga en andere boeken verschenen. De game krijgt op metacritic gemiddeld een score van 83.

  2. Zero Escape: Virtue's Last Reward

  Virtue's Last Reward is een visual novel die je tot het einde weet te boeien. In de game doorloop je verschillende tijdlijnen terwijl het verhaal wordt afgewisseld met verschillende room escape-elementen. Het verhaal van de game weet je op verschillende momenten te verrassen. Zo blijkt al snel dat keuzes die je in een andere werkelijkheid maakt, ook invloed kunnen op de tijdlijn waar je je op dat moment in bevind.

  In de game worden negen personen opgesloten met ieder een horloge om de arm met hierop een kleur. Je doel is om te ontsnappen, wat je doet door verschillende kamers te onderzoeken. Er zijn verschillende deuren met kleuren erop, waar je alleen doorheen kunt als je samen met anderen de kleuren van de horloges laat matchen met de kleur van de deur. Zo kun je bijvoorbeeld de kleuren groen en rood mengen om zo door een gele deur te kunnen.

  De Zero Escape-serie is een drieluik bestaande uit de games 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, Virtue's Last Reward en het derde deel Zero Time Dilemma. Het eerste deel, 999, is nooit in Europa uitgegeven. De game is alleen uitgegeven in Japan en Noord-Amerika. Latere games kwamen wel naar Europa en zijn op zowel de Playstation Vita als de Nintendo 3DS verschenen.

  Virtue's Last Reward kreeg op metacritic maar liefst een gemiddelde score van 84. De game is erg uitgebreid en kent verschillende eindes, die je allemaal moet doorlopen om het complete verhaal te kunnen begrijpen. Het spel zit vol met interessante plottwists en behoort daarom ook tot één van de beste visual novels.

  1. Steins;Gate 0

  De absolute nummer één van deze lijst met de beste visual novels is daarentegen Steins;Gate 0. Het gaat hierbij om de opvolger van de visual novel Steins;Gate en het verhaal speelt zich in één van de mogelijke eindes voor de eerder verschenen game af. In dit deel wordt een duister verhaal gepresenteerd waarin je meer leert over World War 3 en het ontstaan hiervan.

  Zo'n beetje elke film of game over tijdreizen geeft wel hetzelfde advies: zit nergens aan tijdens je reis, de geschiedenis kan daardoor drastisch veranderen. De studenten uit Steins;Gate 0 zorgen ook dat de geschiedenis verandert. Ook hier is een wetenschappelijk experiment zodanig uit de hand gelopen, dat het de studenten de nodige moeite zal kosten om al hun fouten nog op fatsoenlijke wijze recht te kunnen zetten.

  Je volgt het verhaal vanuit verschillende personages, zo maak je kennis met de student Rintaro Okabe, tijdreiziger Suzuha Aman en neurowetenschapper Maho Hiyajo. Het oorspronkelijke deel kwam in 2009 op de Japanse markt en werd in 2015 pas hier uitgebracht. Steins;Gate is bekende kost onder zowel gamers als liefhebbers van anime.

  Steins;Gate 0 werd met veel enthousiasme ontvangen. De game behoort op metacritic tot de best ontvangen games van PlayStation Vita in 2016. Ook in onze review scoorde de game goed. Zo kreeg Steins;Gate 0 maar liefst een 9,0.

  De game verscheen op zowel de PlayStation Vita als de Playstation 4. Om het verhaal van Steins;Gate 0 goed te kunnen volgen, moet je het eerste deel wel hebben gespeeld.

  CLANNAD

  Verkijgbaar vanaf 23 november 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.