Top 5 beste RPGs van 2016 - Op avontuur in nieuwe werelden

  Een echte RPG freak kijkt altijd erg uit naar de winter. Je hebt geen reden om naar buiten te gaan, dus blijf je binnen om uren tijd te stoppen in je favoriete titels. We hebben speciaal voor jou de top 5 beste RPGs van 2016 uitgekozen zodat je geen kou hoeft te lijden deze winter. Lees dus snel verder!

  2016 was een jaar waarin veel spellen opnieuw zijn uitgebracht. Remaster is dan ook het thema van het jaar. Maar er zijn ook een hoop nieuwe titels uitgekomen. De 5 beste RPGs van 2016 hebben we voor jou in een lijstje gezet.

  5. The Banner Saga 2

  We trappen de lijst goed af met deze turn-based RPG. The Banner Saga kwam in begin 2014 uit en werd met open armen ontvangen. De eerste episode uit de trilogie was zo’n succes, dat de lat voor deel twee erg hoog is gelegd. Toch laat studio Stoic zien hoe het moet en brengt ons The Banner Saga 2.

  Het spel gaat verder direct waar het eerste deel gestopt is. Via Steam kun je je opgeslagen bestand van The Banner Saga importeren om zo de keuzes uit het eerste deel te bewaren. Dit heeft grote impact op het verhaal van deel twee en zorgt voor de diepgang in het spel. Voor mensen die niet bekend zijn met de game, is er de mogelijkheid om opnieuw te beginnen en het eerste deel in een cutscene terug te kijken.

  Gedurende je speelsessies ben je voornamelijk te vinden op het slagveld, wat veel weg heeft van een schaakbord. Ondanks de kleine aanpassingen staat de gameplay wederom zo sterk als een rots. Daarnaast zijn de looks alleen al reden genoeg om deze game een van de beste RPGs van 2016 te noemen. The Banner Saga 2 is dus een must-play voor RPG fanaten.

  4. Deus Ex: Mankind Divided

  Na Deus Ex: Human Revolution is Adam Jensen terug in deze Stealth RPG. In de open wereld bepaal je zelf hoe je je van punt A naar B verplaatst. Tijdens je tocht kom je langs zoveel verschilllende punten, dat je steeds verdwaalt in een zijmissie of alle verborgen schatten wilt vinden. Er is altijd wel iets te doen in Mankind Divided.

  Ontwikkelaar Eidos Montreal heeft ditmaal nog beter zijn best gedaan om de gameplay vlotter te laten lopen. Zo zit er een nieuw cover-systeem in en is de A.I. flink vooruit gegaan. Ook het combat systeem is geolied en laat je nu makkelijker uit lastige situaties komen. Gelukkig is het niet te makkelijk, want je wordt tijdens het spelen nog steeds uitgedaagd om tactisch te werk te gaan.

  Misschien is het niet heel vernieuwend of innovatief, toch speelt Mankind Divided goed weg. Alleen al met het verzamelen van spullen ben je uren kwijt in de levels. Deus Ex doet wat het moet doen en dat doet hij goed. Misschien heeft hij niet de nummer 1 gehaald, toch verdient Deus Ex een plekje in de lijst beste RPGs van 2016.

  3. Final Fantasy XV

  Eind november was het zover: het 15e deel van Final Fantasy kwam uit om de hartjes van fans te veroveren. En deze staat in de lijst met beste RPGs van 2016. Daar heeft Square Enix even over gedaan. De game is namelijk in totaal ongeveer tien jaar in ontwikkeling geweest, maar dat heeft beter uitgepakt dan iemand had kunnen hopen.

  Final Fantasy XV is misschien wel de grootste comeback van het jaar. De stap naar een nieuwe wereld is gezet met het verhaal van Noctis en zijn vier vrienden op een roadtrip. In de sportauto genaamd “Regalia” verkent het gezelschap de wereld van Eos, die vol met prachtige landschappen, monsters en magie zit. Het uiteindelijke doel is om op tijd te komen bij een politieke bruiloft.

  Op een paar oneffenheden na, loopt het spel erg soepel. Het camerabeeld werkt soms niet mee, maar dat valt al snel in het niet bij het meeslepende verhaal en de gameplay. De chaos die in het voorgaande deel zo slecht uit de verf kwam, lijkt hier te doen wat er verwacht wordt. Deze actie-RPG, die wat weg heeft van een MMO, is misschien niet de game van het jaar, maar zeker een must-play voor 2016.

  2. Dark Souls III

  Dan zijn we aangekomen bij de titel die leidt naar knikkende knietjes en kapotte controllers. We hebben het natuurlijk over de angstkreten en frustraties van Dark Souls III, die in maart uit is gekomen. Doolhoven, monsters en ridders: het derde deel heeft het allemaal. Logisch dus ook dat hij te vinden is in deze lijst.

  Het leveldesign van deze Souls game weet zowel nieuwkomers als fans te raken. De moeilijkheidsgraad is minder hoog dan eerdere delen, maar zal verder in de game steeds hoger worden. Achter elke hoek schuilt nieuw gevaar dus ben je weer te allen tijde op je hoede. De wereld, gevuld met ontelbaar veel creepy bazen, zit te wachten om ontdekt te worden.

  Toch is de game die claimt een open-wereld ervaring te zijn, soms wat lineair. De vrijheid van keuzes maken is aanwezig, maar deze zijn op een hand te tellen. Dit neemt niet weg dat er honderden verschillenden builds zijn om je personage te maken met elk een unieke gameplay. Zo zijn er wat nieuwe snufjes toegevoegd om bijvoorbeeld mana (wat gebruikt wordt voor magie) relevant te maken voor melee-builds.

  Voor liefhebbers van een beetje uitdaging is dit de titel die je in huis moet halen. Terecht dus dat dit een van de beste RPGs van 2016 is geworden.

  1. Dishonored 2

  Tot slot is hier de nummer een van de beste RPGs van 2016, namelijk: Dishonored 2. Na het succes in 2012 was het onvermijdelijk dat Dishonored 2 in de maak was. Arcane Studios verdient een schouderklopje na het maken van het vervolg op de bekende game Dishonored. Dit is ze perfect gelukt en het resultaat is een vlekkeloze sequel.

  In Dishonored 2 sluip je door de straten van Karnaca, uitgerust met een set wapens en speciale krachten. Deze krachten helpen je om ongezien te blijven en de wachters, die naar je op zoek zijn, uit te schakelen. Deze RPG zit vol met vindbare schatten, upgrades en vaardigheden die je kunt upgraden. Daarnaast kan elk level op een andere manier gespeeld worden.

  Zo is er een chaotische speelwijze, die erg doet denken aan BioShock, maar ook een rustige speelstijl. De tweede geeft toch wel het meeste voldoening omdat je slim gebruikt maakt van je speciale krachten. Binnenkort verschijnt een nieuwe update, genaamd Dishonored Plus, waardoor het mogelijk wordt om de speciale krachten te combineren. Zo hoeft de keuze tussen Corvo of Emily niet meer zo moeilijk te zijn en kunnen spelers de ultieme trucs uithalen.

  The Banner Saga 2

  Verkijgbaar vanaf 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.