Top 5 beste RPG games van 2023

Article
vrijdag, 12 januari 2024 om 14:00
octopath traveler ii headerf1702997955
Het einde van 2023 is nabij en dat betekent dat het een goed moment is om terug te blikken. Zo zijn RPG-liefhebbers dit jaar flink verwend. Dit zijn de vijf beste RPG games die in 2023 zijn verschenen.

5. Octopath Traveler II

We trappen de lijst van beste RPG games van 2023 af met een bekende naam op het gebied van role-playing games. De eerste Octopath Traveler kwam namelijk uit in 2018 en wist meteen hoge ogen te scoren. Ook de sequel maakt indruk, terwijl het de traditionele JRPG-stijl - in mechanics en grafische stijl - behoudt.
In Octopath Traveler II krijgen spelers de controle over acht verschillende personages, elk met een eigen doel en reden waarom ze door de wereld van Solistia reizen. Dat zorgt voor compleet verschillende dialogen, afhankelijk met welk personage een gesprek aangaat.
De verschillende karakters hebben ook een eigen class, wat belangrijk is voor de vele turn-based gevechten in Octopath Traveler II. Spelers kunnen daarbij ook weer gebruikmaken van de Break- en Boost-systemen uit het origineel. Een mooi avontuur dus voor liefhebbers van old-school JRPG games.
lies of p hotel krat exteriorf1691054722

4. Lies of P

Van een lieflijk ogende wereld gaan we over naar één van de duisterste games van 2023, namelijk Lies of P. Deze titel van Neowiz Games is gebaseerd op het verhaal van Pinocchio, maar is heel anders dan de gebruikelijke verhalen over de marionet.
Deze keer is Pinocchio namelijk een robot in de stad Krat, waar hij de enige robot is die kan liegen. De rest werd onder de duim van de mensen gehouden, maar er is een enorme revolutie uitgebroken, waar robots Krat hebben overgenomen en een groot gedeelte van de bevolking hebben afgeslacht. Pinocchio wordt eropuit gestuurd om zijn maker Gepetto te vinden en te redden.
Dat is geen makkelijke opgave, want Lies of P is een zogeheten Soulslike. Dat betekent uitdagende gevechten, waarbij het timen van je blocks zeer essentieel is. Qua wapenarsenaal is Lies of P erg divers, want je kan je eigen wapencombinaties in elkaar sleutelen, met 100 combinaties als gevolg. Een waardige toevoeging aan het Soulslike-genre.
2023 07 24 sea of stars guiaf1702998084

3. Sea of Stars

In 2018 kwam indie-ontwikkelaar Sabotage Studio met The Messenger, een actie-platformer met twee verschillende grafische stijlen. Het dit jaar uitgekomen Sea of Stars speelt zich af in hetzelfde universum, maar is wel een compleet ander soort games.
Sea of Stars is namelijk een RPG met een retro-stijl en turn-based gevechten. Het verhaal richt zich op twee helden, Valere en Zale, die controle hebben over Eclipse Magic. Die kracht is de enige manier om zogeheten Dwellers te verslaan, buitenaardse monsters die de wereld in zijn geholpen door de alchemist Fleshmancer.
In hun avontuur om de alchemist te stoppen, komen Valere en Zale andere personages tegen, die ze ook zullen helpen in gevechten. Naast de tactische gevechten moet je ook op andere momenten je brein goed gebruiken, want in Sea of Stars moet je de nodige puzzels oplossen. Wij zijn nu al benieuwd wat de volgende titel wordt van Sabotage Studios na twee succesvolle games.
final fantasy xvi headerf1686904487

2. Final Fantasy XVI

Als er één RPG-reeks bekend is, dan is het wel Final Fantasy. Fans van de franchise konden dit jaar eindelijk weer van een echt nieuw deel genieten, na de release van Final Fantasy XV in 2016. Xbox-spelers vissen alleen naast het net, want Square Enix heeft de game exclusief uitgebracht op de PlayStation 5, met later nog een release op PC.
Final Fantasy XVI speelt zich af op de twee continenten van Valisthea, waar zes landen de macht in handen hebben dankzij magie. De spanning tussen de land bouwt alleen snel op wanneer er een magische droogte opduikt en alles consumeert. Clive Rosfeld ziet zijn koninkrijk vernietigd worden en raakt verwikkeld in het conflict tussen de landen en een geheime kracht die alles drijft.
Spelers nemen de controle over Clive en een party aan metgezellen, waarmee je de wereld kan verkennen en natuurlijk in een heel scala aan gevechten terechtkomt. Die gevechten zijn een stuk actievoller dan voorgaande Final Fantasy-games en ze zien er bovendien spectaculair uit. Combineer dat met het meeslepende verhaal, dat vol met politieke intriges zit, en Final Fantasy XVI staat met recht op plaats twee.
baldurs gate 3 header textlessf1693382420

1. Baldur’s Gate 3

Er kan natuurlijk maar één game zich kronen tot de beste RPG van 2023 en wat ons betreft is dat zonder twijfel Baldur’s Gate 3. De voorgaande titels in de reeks hebben een legendarische status gekregen, maar er was al 23 jaar geen nieuw deel meer verschenen. Daar is gelukkig verandering in gekomen dankzij Larian Studios, die al eerder heeft bewezen een ijzersterke CRPG te kunnen maken met de Divinity Original Sin games.
Baldur’s Gate 3 speelt zich af aan de Sword Coast, waar Mindflayers mensen, elfen, dwergen en andere rassen ontvoeren om een parasiet achter hun ogen te plaatsen - waarna ze zelf ook in een Mindplayer veranderen. De protagonist, die je zelf mag maken, is één van de slachtoffers, die na een episch gevecht weet te ontsnappen. Samen met een bonte groep lotgenoten moet je een oplossing voor je situatie zien te vinden, maar al snel kom je erachter dat er grotere problemen gaande zijn in de wereld.
De meeste systemen van Baldur’s Gate 3 zijn gebaseerd op Dungeons & Dragons 5e en net zoals in die pen and paper game hebben spelers veel keuzevrijheid. Zo heb je in dialogen bizar veel opties, kan je quests op allerlei manieren oplossen en kan je zeer creatief te werk gaan in de turn-based gevechten. Je kan het nog zo gek niet bedenken of het kan in Baldur’s Gate 3, mits je een beetje geluk hebt met de dobbelstenen.
Het verhaal en de soms hilarische situaties komen uitstekend tot hun recht dankzij het schrijfwerk van Larian Studios, evenals de uitmuntende prestaties van de stemacteurs. Als je het enorme avontuur voor het eerst hebt doorlopen, wil je eigenlijk meteen opnieuw beginnen om te zien wat Baldur’s Gate 3 nog meer te bieden heeft.
Zo’n game verdient de titel van beste RPG van 2023!