Top 5 beste RPG games van 2021

Article
vrijdag, 24 december 2021 om 15:00
scarlet nexusf1624443821
Ondanks de coronacrisis hebben ontwikkelaars ons weer getrakteerd op een flink aantal games, waardoor een aantal pareltjes als het gaat om RPG’s. Maar er kunnen natuurlijk maar een paar de beste zijn. Dit zijn de top 5 beste RPG games van 2021!

5. Scarlet Nexus

We trappen de lijst van beste RPG games van 2021 af met Scarlet Nexus. Deze game van Bandai Namco is een gloednieuwe IP en wist meteen te verrassen. Spelers hebben de keuze tussen twee verschillende personages om mee te spelen, namelijk Yuito Sumeragi of Kasane Randall.
Beide protagonisten zijn leden van de Other Suppression Force (OSF). In de wereld van Scarlet Nexus wordt de mensheid namelijk constant belaagd door Others, die alleen uitgeschakeld kunnen worden door speciale eenheden met telekinetische krachten, de OSF. De keuze tussen de twee protagonisten heeft een flinke invloed op de gameplay, want beide personages hebben andere specialiteiten in combat.
Naast de gevechten zal een groot gedeelte van Scarlet Nexus bestaan uit het verhaal zelf. Bandai Namco heeft namelijk bijna een complete animé-serie gemaakt voor de game, vol met plotwendingen en verrassingen. Helaas zijn de side-quests niet zo sterk, maar voor de rest heeft de ontwikkelaar een indrukwekkende RPG afgeleverd waar wij graag een sequel van willen zien.
mass effect legendary editionf1621239484

4. Mass Effect Legendary Edition

BioWare is momenteel druk bezig met een nieuw deel in de Mass Effect-franchise. Niet alle fans van de reeks hebben daar alleen veel vertrouwen in, want het laatst uitgekomen deel, Mass Effect Andromeda, was voor velen een grote tegenvaller. Volgens fans was de originele trilogie vele malen beter en daarom heeft BioWare besloten om de drie games in een nieuw jasje te steken in 2021 in de vorm van Mass Effect Legendary Edition.
Aan het verhaal van Mass Effect Legendary Edition hoeven we weinig woorden te besteden, want het avontuur van de drie games staat nog steeds als een huis en is onveranderd. Wel heeft BioWare wat gesleuteld aan de gameplay. Om het namelijk iets meer als één game te laten aanvoelen, heeft de ontwikkelaar namelijk een aantal gameplay-elementen aangepast, met name als het aankomt op de eerste Mass Effect. Dat betekent niet dat die game helemaal speelt als Mass Effect 3, maar het zijn een aantal handige en fijne aanpassingen geweest.
Ook op het gebied van graphics heeft BioWare goed werk geleverd. De visuals zijn naar een hoger niveau getild en kunnen anno 2021 goed meekomen. Daarmee is Mass Effect Legendary Edition de ultieme ervaring om de originele trilogie te spelen en heeft het met recht een plaats op deze lijst verdiend.
scbspp1f1631093057

3. Tales of Arise

De Tales of-franchise bestaat al een lange tijd, met het eerste deel dat is uitgekomen in 1985. De reeks gaat na al die jaren nog steeds lekker door, met de release van Tales of Arise in september. In het nieuwe deel bestaan twee werelden naast elkaar, het technologische rijk van Rena en de middeleeuwse wereld van Dahna.
Eeuwen geleden hebben de Renans de wereld van Dahna overgenomen en de bevolking gereduceerd tot slaven. Ondanks pogingen tot rebellie lijkt de situatie voor de bevolking van Dahna permanent, totdat twee onwaarschijnlijke helden besluiten om actie te ondernemen en de vijf Lords van Rena tot hun knieën te brengen.
Het verhaal van Tales of Arise klinkt niet bijster origineel, maar is verrassend diepgaand en biedt een perfect excuus om te vechten tegen legioenen aan soldaten en andere vijanden. Met name de combat in Tales of Arise is om van te smullen, waar je niet snel genoeg van zal krijgen. Bovendien is het een perfect moment om in te stappen voor nieuwe spelers in de franchise, waardoor Tales of Arise niet mag ontbreken op de lijst van beste RPG games in 2021.
nswitch shinmegamitenseiv 05f1637840213

2. Shin Megami Tensei V

De Persona-reeks is de laatste jaren enorm populair geworden in het Westen. Opvallend genoeg is die franchise alleen een spin-off van de Shin Megami Tensei games, die in deze hoek van de wereld een stuk minder populair zijn. Maar daar kan misschien verandering in komen door Shin Megami Tensei V, die een perfect visitekaartje aflevert voor de reeks.
In SMTV zijn Goden en demonen slaags met elkaar geraakt, waar met name de bevolking van Tokyo de dupe van is, waaronder de protagonist. Wanneer hij de bovennatuurlijke strijd met eigen ogen ziet, smelt hij samen met de mysterieuze Aogami tot één wezen: de uitverkorene die uiteindelijk het lot van de wereld moet gaat bepalen.
In turn-based gevechten moet je strijden tegen demonen, zoals we dan wel vaker hebben gezien in JRPG’s. Je hebt alleen ook de mogelijkheid om demonen te overtuigen om aan jouw kant te komen vechten, waarmee je je eigen groep aan vechters kan uitbreiden. Dat betekent alleen niet dat de combat in Shin Megami Tensei V makkelijk is, want net zoals in voorgaande delen is de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog.
De nieuwe RPG is dus zeker geen game die voor iedereen is weggelegd. Maar als jij je wil laten onderdompelen in een uitgebreide wereld met bregen aan lore, een zeer interessant verhaal en een verslavend gevechtssysteem, dan mag je Shin Megami Tensei V niet aan je voorbij laten gaan.
monster hunter risef1615839578

1. Monster Hunter Rise

Sinds de release van Monster Hunter World op de consoles en PC in 2018 is de franchise plotseling enorm populair geworden. Nintendo Switch-eigenaren moesten alleen nog even wachten op een game die echt voor hun platform was gemaakt, maar met Monster Hunter Rise kunnen ook zij nu optimaal op enorme monsters jagen.
Net zoals in andere Monster Hunter games is het verhaal flinterdun en dient het puur als excuus om lekker de strijd aan te gaan met de diverse en uitdagende wezens in de game. Bij elke jacht die je succesvol ten einde brengt, wat elke keer vrijwel een eindbaasgevecht is, zal je onderdelen verzamelen waarmee je nieuwe wapens en armor kan maken - waarbij je kan kiezen uit maar liefst veertien verschillende wapentypen. Niks is toffer dan een monster in elkaar slaan met een wapen dat gemaakt is van de botten en huiden van zijn of haar soortgenoot.
De gebruikelijke gameplay loop van Monster Hunter Rise zit ijzersterk in elkaar, maar Capcom heeft ook nog een aantal gameplay-veranderingen geïntroduceerd ten opzichte van voorgaande games. Zo kan je ervoor kiezen om geen kat-achtige Palico mee te nemen in een strijd, maar om te reizen op de rug van een Palamute, een soort grote hond. Ook kan je makkelijker verticaal door werelden reizen dankzij de Wirebug, die ook goed van pas komt in gevechten. En als klap op de vuurpijl heeft Capcom ook nog eens een nieuwe survival-modus geïntroduceerd genaamd Rampage. Monster Hunter Rise staat dan ook met recht op nummer één op de lijst van beste RPG games van 2021!