Top 5 beste PS5 console exclusives van 2021

Article
zondag, 26 december 2021 om 13:00
ghost of tsushima headerf1619014802
Het einde van het jaar is in zicht, dus is het tijd om de balans op te maken. Wat zijn de beste titels die we dit jaar voorbij hebben zien komen? Dit zijn de top 5 beste PS5 console exclusives van 2021!
Door de flinke tekorten rondom de PlayStation 5, zijn er nog weinig titels verschenen die exclusief uitkomen op de next-gen consoles. Daarom hebben we bij deze lijst gekeken naar games die op de consoles alleen voor de PS5 en PS4 zijn uitgekomen, waarbij de focus op de PlayStation 5 moet liggen.

5. Ghost of Tsushima Director’s Cut

Vorig jaar wist ontwikkelaar Sucker Punch Productions indruk te maken met Ghost of Tsushima. De duistere samurai-game ligt ver buiten de comfortzone van de studio die we voornamelijk kennen van de Infamous-reeks, maar het avontuur van Jin Sakai voelde zo natuurlijk aan alsof de ontwikkelaar al decennia dit soort games maakt.
Het was alleen een beetje jammer dat de game niet voor de PlayStation 5 uit zo komen, ondanks dat de release van de game vlak voor de lancering van Sony’s next-gen console was. Daar is dit jaar gelukkig verandering in gekomen met Ghost of Tsushima Director’s Cut. Niet alleen heeft de game een grafische upgrade gekregen voor de PS5, maar Sucker Punch heeft er meteen een hele uitbreiding aan vastgeplakt.
De Director’s Cut van Ghost of Tsushima kent namelijk een compleet nieuw gebied genaamd Iki Island, waar Jin Sakai weer flink wat bloed mag laten vloeien. Daarnaast heeft de game ondersteuning gekregen voor volledige Japanse lip-sync, support voor de features van de PS5 DualSense controller en zijn de laadtijden flink verkort. Met al die mooie toevoegingen mag Ghost of Tsushima Director’s Cut niet ontbreken op onze lijst van top 5 beste PS5 console exclusives.
kena bridge of spirits 4f1640173341

4. Kena: Bridge of Spirits

Toen Kena: Bridge of Spirits voor het eerst werd aangekondigd, stonden veel mensen al meteen versteld. Normaliter moeten indie-games het qua uiterlijk hebben van hun artstyle, maar Kena ziet er even mooi uit als een Pixar-film. Maar daar is dan ook een goede reden voor.
De studio achter Kena: Bridge of Spirits is namelijk Ember Lab en de titel is haar debuut als het aankomt op games. Daarvoor heeft de studio namelijk veelal geanimeerde reclames gemaakt en veel ervaring dus als het aankomt op indrukwekkende visuals.
Gelukkig is Kena: Bridge of Spirits ook meer dan alleen mooie graphics. Protagonist Kena is namelijk een spirit guide met magische krachten, wiens taak het is om zielen te begeleiden naar het hiernamaals. Tijdens het avontuur moet Kena vechten tegen de nodige vijanden, puzzels oplossen en een weg zien te vinden door de prachtige wereld. Kena: Bridge of Spirits is geen perfecte game, zo is het level design wat verouderd en missen personages diepgang, maar de titel verdient zeker een plekje op onze lijst van beste PS5 console exclusives van dit jaar.
ratchet and clank rift apartf1611146102

3. Ratchet & Clank: Rift Apart

Het was alweer een lange tijd geleden dat voor het laatst een Ratchet & Clank game was verschenen. Gelukkig zijn we dit jaar getrakteerd op Ratchet & Clank: Rift Apart, dat optimaal geprofiteerd heeft van alle nieuwe snufjes die de PlayStation 5 te bieden heeft. Het is dan ook één van de weinige echte exclusives voor de PS5.
In Rift Apart worden Ratchet en Clank onthaald als helden na hun laatste avontuur, maar na een aanval van aartsvijand Doctor Nefarious gaat het helemaal mis. Het duo komt terecht in een andere dimensie, waar Nefarious de heerser is van het universum. Samen met de hulp van Rivet, een andere Lombax, moeten Ratchet en Clank zien te ontsnappen en de plannen van Nefarious weer zien te dwarsbomen.
De grootste nieuwe feature in Ratchet & Clank: Rift Apart is ongetwijfeld de mogelijkheid om portalen te openen naar andere dimensies en dankzij de kracht en razendsnelle SSD van de PS5 gaat dat in een oogwenk. Tel daar de vele spectaculaire wapens, de prachtige omgevingen en de toevoeging van Rivet bij op en het is duidelijk dat Rift Apart niet op dit lijstje mag ontbreken.
deathloop clubf1631525782

2. Deathloop

Ontwikkelaar Arkane heeft door de jaren heen veel indruk weten te maken met haar games, waaronder de Dishonored titels en Prey. Elke keer dat de studio komt met een nieuw project, dan weet je dat je iets origineels kan verwachten. En dat is dan ook weer het geval geweest me Deathloop.
In de game stap je in de schoenen van Colt, een assassin die een vrij makkelijke taak heeft: breng acht targets om het leven. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want de doelwitten zijn verspreid over Blackreef Island en je hebt maar 24 uur om je taak te voltooien. Na het einde van de dag, of als je sterft, zal alles namelijk gereset worden en moet je weer van voor af aan beginnen. En dan is er ook nog eens Julianna, die door heeft dat iedereen vastzit in een time loop en Colt op zal jagen.
Het is de taak aan de speler om elke loop meer kennis te vergaren over het eiland en de doelwitten en tegelijkertijd je arsenaal aan wapens en krachten uit te breiden. Naast een heel scala aan dodelijke schietijzers kan je namelijk ook stoeien met interessante krachten, waarbij er een aantal sterk doen denken aan powers uit Dishonored. Deathloop is een unieke ervaring en een avontuur die je zeker niet wil missen.
returnal 5f1624964320

1. Returnal

Er kan er natuurlijk maar één de beste zijn en als het aankomt op de beste PS5 console exclusives van 2021, dan is dat in onze ogen Returnal. De gloednieuwe game van ontwikkelaar Housemarque weet namelijk een onuitwisbare indruk achter te laten en laat vrijwel geen steken vallen.
In Returnal mag je in de huid kruipen van Selene, een astronaut die crasht op een onbekende planeet. Ze wil dolgraag ontsnappen en terug naar huis, maar dat blijkt een lastige opgave op de vreemde wereld. Zelfs sterven zal geen uitweg zijn voor Selene, want zodra ze het loodje legt, dan wordt ze simpelweg weer wakker waar haar hele avontuur is begonnen.
Returnal valt dan ook onder het zogeheten Roguelike-genre, waarbij de wereld steeds weer verandert als je sterft en je moet proberen om steeds weer een stukje verder te komen. Na elke poging zal je de gevonden, unieke wapens weer moeten inleveren. Alleen een aantal paar permanente upgrades zal je na elke run behouden, evenals Ether, waarmee je nieuwe wapens en voorwerpen kan kopen. Het maakt van Returnal een uitdagende ervaring die zeker niet voor alle spelers is weggelegd. Maar als je je wil later onderdompelen in een prachtige, mysterieuze en levensgevaarlijke wereld, dan ben je bij deze PS5 game aan het juiste adres.