Top 5 beste Nederlandse films 2016 - Films van eigen bodem

Article
zondag, 04 december 2016 om 14:00
xgn google image
Over het algemeen staan de Nederlandse films niet zo heel best bekend. We hebben er vaak een vooroordeel over en wijzen het al af bij de gedachte dat de film gemaakt is in Nederland. Soms terecht, maar vaak genoeg ook niet. Daarom nu een Top 5 beste Nederlandse films 2016.
Over de jaren heen zijn er genoeg films gemaakt in Nederland die zeker behoren tot de klassiekers van ons koude kikkerlandje. Wat dacht je bijvoorbeeld van het onvergetelijke Soldaat Van Oranje of de verfilming van Turks Fruit van Jan Wolkers. Films die nu nog het kijken waard zijn.
De Nederlandse filmindustrie kent, op een aantal klassiekers na, eigenlijk weinig ander commerciële filmsuccessen. In 2016 zijn er weer een aantal moedige, nuchtere Hollanders aan de slag gegaan om de Nederlandse film eer aan te doen en niet zonder succes.

Top 5 beste Nederlandse films 2016

Daarom heb wij een lijst voor je opgesteld met de top 5 beste Nederlandse films van 2016. Welke zijn nog echt even een kijkje waard en zou je tekort doen door ze aan de kant te schuiven onder het mom: Het is toch maar een Nederlandse film.

5. Knielen Op Een Bed Violen

Knielen Op Een Bed Violen gaat over Hans Sievez en Margje en speelt zich af rond de Tweede Wereldoorlog. Hans groeit op in een religieuze omgeving met een strenge vader. Hij ontvlucht zijn strenge jeugd en jaren later wordt hij bloemenkweker en heeft een rustig bestaan met zijn vrouw Margje.
Hans komt dan opnieuw in aanraking met God en wordt nog dieper dan ooit in het geloof getrokken. Tot zover dat het hem bijna zijn baan en zijn familie kost. Zijn vrouw blijft, ondanks alles, altijd trouw aan zijn zijde.
In de film speelt een van de beste Nederlandse acteurs, Barry Atsma, samen met Noortje Herlaar. Een film over geloof en hoe dat iemands leven compleet kan overnemen. Knielen Op Een Bed Violen is een verfilming van het gelijknamige boek geschreven door Jan Siebelink.

4. De Helleveeg

Tiny is een heftige en indrukwekkende vrouw die het hoofd van elke Brabantse man op hol kan brengen. Zij deelt haar verhalen met haar neefje Albert die maar wat graag alles van Tiny aanhoort. Tegelijkertijd maakt haar familie zich ernstig zorgen over haar. Zij vragen zich af ze ooit wel vast aan de man komt en zich kan gedragen zoals van haar verwacht wordt als vrouw.
De film volgt de familie over een tijd van 30 jaar en heeft een cast bestaande uit onder andere Frank Lammers, Hadewych Minis en Gijs Scholten van Aschat. Tiny, de hoofdrol van de film, wordt vertolkt door Hannah Hoekstra. Zij werd voor haar rol in De Helleveeg beloond met een prijs voor Beste Actrice op het Internationaal Film Festival van Montreal.

3. Een Echte Vermeer

De film Een Echte Vemeer gaat over het schildertalent Han van Meegeren en speelt zich af in de jaren 20. Van Meegeren wordt bekritiseerd door zijn gebrek aan originaliteit en dat zijn schilderijen teveel lijken op die van zijn helden, zoals Rembrandt en Johannes Vermeer.
De schilder wordt verliefd op Jólanka, de vrouw van een zijn grootste critici. Als de criticus Han zijn carrière wil vernietigen zint hij op wraak. Hij slaagt hierin, maar staat nu voor een onmogelijke keuze. De criticus vernederen en de liefde van zijn leven verliezen of het veroveren van het hart van zijn nieuwe liefde.
Een Echte Vermeer is gebaseerd op het waaargebeurde verhaal van een van de grootste kunstvervalsers in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De film ging op 3 november in première en heeft Jeroen Spitzenberger in de hoofdrol van Han van Meegeren en Lize Feryn speelt hierin zijn tegenspeelster, Jólanka.

2. Tonio

Tonio gaat over schrijver Adri en zijn zoon Tonio die omkomt bij een ernstig ongeluk in Amsterdam. Adri raakt geobsedeerd met het ontrafelen van het mysterie hoe zijn zoon is komen te overlijden. Niets staat hem in de weg om te achterhalen hoe zijn zoon aan zijn einde is gekomen.
Een film die geen hoge ogen gooide bij het grote publiek maar onder critici goed werd ontvangen. Met een sterke Pierre Bokma in de hoofdrol van Adri werd de film gezien als een van de beste van 2016. De film werd namens Nederland ook ingezonden voor een Oscar-nominatie in de categorie Beste Niet-Engelstalige film.

1. Riphagen

Op de eerste plaats vinden we een Tweede Wereldoorlog film met Jeroen van Koningsbrugge in de hoofdrol. Van Koningsbrugge speelt de rol van Andries Riphagen met de bijnaam Al Capone. Riphagen staat bekend als bokser, zwarthandelaar en als pooier ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Maar de Amsterdammer stond om nog één ding beter bekend.
Riphagen was namelijk een beruchte 'jodenjager'. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werkte de crimineel samen met nazi's om Joodse onderduikers op te sporen en werd hier stinkend rijk mee. Riphagen voelt zich onaantastbaar, totdat een politieagent de jacht op hem opent.
De film werd door zowel de normale kijker als de Nederlandse critici goed ontvangen. De normale jolijke en grappige Jeroen van Koningsbrugge zal de kijker dan ook zeker verbazen met een uitermate sterke serieuze rol als Andries Riphagen.

Populair Nieuws