Top 5 Beste Gaming Monitoren - Een lust voor het oog

  De tijd dat de markt werd overspoeld met goedkope, HD-monitoren met een simpel TN-scherm zijn voorbij. Er komen steeds meer interessante technologieën bij die het plezier voor gamers alleen maar verhogen, samen met monitoren in alle soorten en smaken. Lees daarom nu onze Top 5 beste gaming monitoren.

  Samsung

  5. Samsung CHG90

  We beginnen onze Top 5 beste gaming monitoren met een vreemde eend in de bijt. Ultrawide-monitoren zijn al een paar jaar op de markt en werken met een 21:9-verhouding, in plaats van de gebruikelijke 16:9-verhouding die we gebruiken sinds de introductie van HD. De Samsung CHG90 gaat alleen nog een stapje verder dan dat.

  Samsung noemt haar nieuwe scherm een Super Ultrawide monitor en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. De schermverhouding van deze kleerkast is namelijk 32:9, met een resolutie van 3840x1080 en een grootte van 49 inch, wat neerkomt op de schermbreedte van een 4K-scherm en de schermhoogte van een 1080p-scherm. De CHG90 is daarnaast ook gebogen, zodat je niet een verrekijker erbij moet pakken om de randen van het scherm te kunnen zien.

  Qua andere specificaties heeft het ook nog het één en ander in huis, zoals FreeSync voor eigenaren van een AMD-videokaart, een verversingssnelheid van 144hz, HDR en het gebruikt VA als LED-technologie. Dat laatste zorgt ervoor dat schaduwen en het contrast echt naar voren komen, maar het heeft alleen niet de accurate kleuren van een IPS-scherm. En met de enorme grootte van het scherm hadden we liever ook gezien dat het een iets hogere resolutie heeft dan 1080 pixels in de hoogte. Het is ook belangrijk om te vermelden dat 32:9 niet een verhouding is die snel ondersteund zal worden door games, aangezien zelfs 21:9 niet altijd ondersteuning krijgt, ondanks zijn grotere populariteit.

  De Samsung CHG90 is te koop voor 1060 euro.

  Alienware

  4. Alienware 25

  Als je op zoekt bent naar een high-end gaming monitor moet je vaak rekening houden met je videokaart. Als je een kaart van Nvidia hebt vallen monitoren met FreeSync af en als je een AMD-kaart hebt vallen monitoren met Gsync af. De Alienware 25 is daarentegen een optie voor beide partijen, want de monitor is te verkrijgen met FreeSync en Gsync.

  De Alienware 25 is daarnaast een monitor die is bedoeld voor de meest competitieve gamers onder ons, want qua specificaties is hij ‘ouderwets’ te noemen. Met zijn 24,5 inch is het allesbehalve de grootste monitor op de markt en met een resolutie van 1920x1080 en een TN-paneel valt hij precies onder de berg identieke monitors waar we het eerder over hadden. Ten minste, ware het niet voor de bizarre verversingsnelheid van 240hz, paar dat met een vertraging van 1ms en Gsync of FreeSync en je hebt een monitor die perfect is voor Counter-Strike, Overwatch en Quake Champions.

  De Alienware 25 is op te pikken voor 308 euro (FreeSync) of 454 euro (Gsync).

  BenQ

  3. BenQ EX3501R

  We hadden het bij de Samsung CHG90 al even over Ultrawide-schermen en daar is de BenQ EX3501R een perfect voorbeeld van. Het Taiwanese bedrijf het geprobeerd een monitor neer te zetten die perfect is om te genieten alle entertainment, dus niet alleen games, maar ook films en series. En wat ons betreft zijn ze daar goed in geslaagd.

  Het grootste wapenfeit van de EX3501R is dan ook een zeer geslaagde vorm van HDR, die op zeer accurate wijze de kleuren weet weer te geven. Combineer dat met een VA-paneel dat het contrast en zwarte-waarden een mooie boost geeft en we spreken van een genot voor het oog. Het gebogen 35 inch scherm, met een resolutie van 3440x1440, trekt je ook nog eens dieper in je favoriete games en films.

  De EX3501R maakt daarnaast ook nog eens gebruik van FreeSync, om een soepele game-ervaring neer te zetten. De verversingsnelheid van 100hz is wat ons betreft wel een beetje laag, waar 120hz en hoger steeds meer de standaard wordt voor gaming monitoren. Maar dat maakt de ervaring er zeker niet minder op.

  De BenQ EX3501R is beschikbaar voor 749 euro.

  ASUS

  2. Asus ROG Swift PG27UQ

  Toen Nvidia en AMD kwamen met hun Adaptive Sync-technologieën (respectievelijk Gsync en FreeSync) waren er twee monitorfabrikanten die er meteen opsprongen: Asus en Acer. Sindsdien zijn de twee bedrijven dan ook bijna een oorlog aan het voeren om de meest indrukwekkende monitoren op de markt te brengen voor gamers.

  Het nieuwste paradepaardje van Asus is de ROG Swift PG27UQ en heeft met recht een tweede plek bemachtigd op onze Top 5 beste gaming monitoren. Het 27 inch-scherm lijkt niet heel indrukwekkend als het scherm uitstaat, maar wanneer de LED-lampjes worden geactiveerd is het één en al genieten geblazen. Met een resolutie van 3840x2160 pixels wordt ook verwacht dat je een bakbeest van een videokaart in je PC hebt zitten, wat versterkt wordt door de verversingssnelheid van 144hz.

  De scherpte van 4K wordt daarnaast ondersteund door de prachtige kleurenrepresentatie van een IPS-paneel en HDR-technologie. Voor al deze pracht en praal moet je alleen wel diep in de buidel tasten, want naast een dure PC moet natuurlijk ook een dure monitor staan.

  De Asus ROG Swift PG27UQ is beschikbaar voor 2719 euro.

  Acer

  1. Acer Predator X34A

  Acer is zoals gezegd al een tijdje verwikkeld met Asus om de beste gaming monitor af te leveren. Het bedrijf is al 2,5 jaar aan het teren op het succes van haar X34-monitor, die haar tijd ver vooruit was met een Ultrawide monitor met Gsync, een resoltutie van 3440x1440 en een verversingsnelheid van 100hz.

  Het bedrijf komt nu eindelijk met een opvolger, in de vorm van de Acer X35, die in veel opzichten lijkt op de X34, maar er simpelweg een paar scheppen bovenop gooit. De grootte van 35 inch blijft behouden, net zoals de resolutie van 3440x1440. Waar het echter interessant wordt is de verversingsnelheid. De X35 is namelijk te overclocken naar 200hz, ongekend voor een monitor van zo’n formaat en resolutie.

  De Acer Predator X35 is daarnaast ook de eerste monitor van Acer die gebruikmaakt van echte HDR, net zoals de monitoren van Asus, BenQ en Samsung in onze Top 5 beste gaming monitoren. Combineer dat met het IPS-paneel, een gebogen scherm, Gsync en de razendsnelle verversingssnelheid en je kan bijna in de game zelf wanen.

  Helaas heeft de release van de Acer Predator X35 vertraging opgelopen en kunnen we alleen gissen naar de prijs, die sowieso wel boven de 1000 euro zal komen te liggen.

  Top 5 Beste Gaming Monitoren - Waar game jij op?

  Heb jij thuis zelf ook een monitor waar je U tegen zegt? Of game je nog op een oude, vertrouwde monitor en ben je niet onder de indruk van de nieuwe technologieën? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.