De top 5 beste games van 2018 volgens Calvin Foe

  Als je iemand zoekt met een unieke smaak qua games, dan zit je bij Calvin goed. Ondanks dat werd er dit jaar toch ook flink geschreeuwd tijdens potjes FIFA 19 en Super Smash. Maar of die titels zijn lijstjes met beste games van 2018 hebben gehaald, dat lees je hier.

  5. Spyro: Reignited Trilogy

  Dit jaar zijn er zo veel verschillende games uitgekomen die ik op deze lijst had kunnen zetten. God of War, Red Dead Redemption 2, Bayonetta 2 of Bloodstained: Curse of the Moon. Als ik er één moet kiezen voor de nummer vijf plek, dan is dat voor mij Spyro: Reignited Trilogy.

  Ik moet er wel heel eerlijk bij zeggen dat dit voornamelijk te maken heeft met nostalgie. Mijn eerste gaming-gerelateerde herinneringen waren het spelen van Spyro the Dragon op de PlayStation. Om ze jaren later met de graphics van nu terug te zien is nog steeds iets wat me versteld doet staan. We zijn zo ver gekomen in een relatief korte tijd!

  Ook zonder roze-getinte glazen blijft Spyro: Reignited Trilogy een groot succes. Drie gave platformers voor de prijs van één is überhaupt al een goede deal, maar de grafische stijl en verslavende gameplay maken de Spyro-games ook vandaag de dag nog heel speelbaar. Als je het mij vraagt is dit de ware definitie van ‘tijdloos’.

  4. Marvel’s Spider-Man

  Met veel games, of het nou gaat om single- of multiplayer, merk ik steeds vaker dat de progressie die je als speler maakt steeds minder wordt. Vaak om dingen als lootboxes meer aantrekkelijk te maken. Daarom was Marvel’s Spider-Man voor mij zo’n verfrissende game. Een titel die je gewoon urenlang puur plezier geeft met geweldige graphics en een sterk verhaal.

  De game had wel een aantal standaard open world elementen waar ik normaal gesproken geen fan van ben. Ik heb er lang over nagedacht waarom ik ze in deze game wél kon waarderen en bij andere games niet. Vaak is het saai om door een open wereld te lopen op zoek naar het volgende interessante stuk, maar Marvel’s Spider-Man maakte het bewegen door de wereld een activiteit op zich.

  Rondslingeren als Spider-Man voelde echt goed, evenals het vechten. Ik kreeg het gevoel van vrijheid en dat ik een superheld was. Daarnaast wist het verhaal me ook echt te interesseren en was het altijd moeilijk om dat aan de kant te zetten voor één van de vele sidequests. Hopelijk houdt Insomniac deze kwaliteit vast en zal Spider-Man in een onvermijdelijk vervolg net zo goed zijn.

  3. Forza Horizon 4

  De Forza serie heeft mij nooit echt geïnteresseerd. Waarom weet ik eigenlijk ook niet, want toen ik op gamescom de demo van Forza Horizon 4 speelde had ik door dat ik al die jaren echt iets gemist had. Nadat de game was uitgekomen ging ik er mee aan de slag en ik was meteen ontzettend enthousiast.

  Het begint al met de fotorealistische graphics in de game die zelfs op de normale Xbox One van het beeldscherm af spatten. De game heeft ontzettend veel auto’s die allemaal tot in het hoogste detail weergegeven zijn. Van een oude Mini Cooper tot een hypermoderne Pagani Zonda, het verzamelen en customizen van deze auto’s vond ik erg verslavend.

  Toch heeft Forza Horizon 4 het hart op de juiste plaats, want op het gebied van gameplay is waar de game het beste uit de verf komt. De variatie aan verschillende activiteiten die je door de wereld kan doen is groot en er zijn zó veel dingen te doen, dat je eigenlijk non-stop kan blijven spelen. Als je dus nog op zoek bent naar een racegame op pc of Xbox One, ga dan voor Forza Horizon 4!

  2. Thronebreaker: The Witcher Tales

  Mede door de exclusiviteit op GOG is Thronebreaker: The Witcher Tales een beetje ondergesneeuwd in de eindejaarslijstjes. Heel zonde, want Thronebreaker is één van de allerbeste RPG’s van het jaar die echt veel indruk op me gemaakt heeft. Ik ging van amper wat geven om Gwent in The Witcher 3 naar het een geweldig spel te vinden in Thronebreaker.

  Dit komt omdat CD Projekt RED met een gezonde dosis creativiteit alles uit het Gwent kaartspel haalt. Je speelt niet zomaar wat potjes tegen computergestuurde personages; je lost puzzels op, vecht tegen vijanden met thematische decks en er zit ook nog eens een geweldig verhaal aan vast. De manier waarop de keuzes die je moet maken later terugkomen zijn geniaal gedaan.

  Nog nooit heb ik zo goed moeten nadenken voor ik een keus maakte in een game. Wanneer ik er dan toch achter kwam dat mijn keuzes soms compleet averechts werkten, vond ik het oprecht jammer. Vaak is het zo moeilijk om keuzes in een game echt uit te laten maken, maar het was Thronebreaker gelukt. Als je fan bent van RPG's en de Witcher-serie is er geen twijfel mogelijk. Speel deze game!

  1. Super Smash Bros. Ultimate

  Wanneer Nintendo een nieuwe Super Smash Bros. aankondigt, weet ik gewoon dat ik die game moet hebben. Sinds het aftellen van de dagen naar Super Smash Bros. Brawl op de Wii en Super Smash Bros. for Wii U (mijn eerste review op XGN.nl!) weet ik gewoon dat deze games altijd de moeite waard zijn. Ultimate deed dan ook voor mij het ondenkbare: nagenoeg alle karakters en stages uit de eerdere games in één pakket.

  Bijna elk punt waar het al uitstekende Smash Bros. for Wii U nog op kon verbeteren, is ook daadwerkelijk beter gemaakt. De gameplay is net wat strakker, er zijn nog meer personages toegevoegd en de bestaande zijn op de schop genomen. Een persoonlijk hoogtepunt is de toevoeging van Simon Belmont en specifiek Richter Belmont, hoofdpersonages van één van mijn favoriete games aller tijden.

  Het komt zelden voor dat een vechtgame zó veel content heeft van zulke hoge kwaliteit. Ik kan er verder ook niets meer over zeggen, want naar mijn mening is Super Smash Bros. Ultimate een game die je als Switch-eigenaar gewoon in je bezit moet hebben. De beste Smash-game ooit? Zeker!

  Forza Horizon 4

  Verkijgbaar vanaf 2 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.