Top 5 beste Gamers - Deze mannen zijn legendarisch!

  Elke sport kent haar helden, met bijbehorende grootse en nobele queestes. Er zijn in de geschiedenis van videogames ware legendes ontstaan rond sommige uitblinkers, die daardoor uitgroeiden tot protagonisten in hun eigen epos. De bekendste, de gekste en de absolute meesters uit de game geschiedenis komen langs in deze top 5 legendarische gamers.

  Billy Mitchell

  Mitchell is één van de bekendste old-skool gamers in de gamewereld. Mede dankzij zijn ietwat arrogante gedrag is hij ook een geliefde gast in de media.

  In de vroege jaren 80 was Billy Mitchell de absolute arcade koning. In 1982 verscheen een artikel over Mitchell (toen pas 17) in Life, waarin hij als meester der videogames werd omschreven. De arcade game Centipede was zijn eerste succes, maar hij werd bekend door het maximale level in Donkey Kong te halen. Hierover werd de bekende documentaire "The King of Kong" gemaakt, waarin Mitchells high score na decennia wordt verbroken.

  Top 5 legendarische gamers

  De meeste bekendheid kreeg Mitchell echter dankzij Pac-Man. Hij was de allereerste die een perfecte score haalde. Hiervoor moet je niet alleen alle 256 levels doorstaan zonder één keer dood te gaan, maar daarbij elk stukje fruit, alle stipjes en alle vijanden opeten. Billy Mitchell wist dit klusje in 6 uur tijd te klaren en werd daarmee een arcade legende.

  Inmiddels gamet Billy de Pac-Man koning niet meer zo veel, maar hij is wel eigenaar van een restaurantketen en heeft zijn eigen hotsaus op de markt gebracht!

  Fatal1ity

  Johnathan "Fatal1ty" Wendel is is waarschijnlijk één van de meest succesvolle professionele gamers ter wereld. Zijn gamertag Fatal1ity is dankzij het succes van Wendel ook een merknaam geworden voor muizen, headsets en andere gear.

  Vooral op het gebied van first-person shooters was hij jarenlang de beste. Hij won in zijn carrière twaalf wereldtitels, met bijvoorbeeld Quake III Arena, Counter-Strike, Call of DUty, Unreal Tournament 2003 en Painkiller. Deze laatste game werd verrassend gekozen om in de CPL (Cyberathlete Professional League) in 2005 gespeeld te worden. Fatal1ty won van Painkiller pro en favoriet Sander "VoO" Kaasjager in een bloedstollende finale.

  Top 5 legendarische gamers

  Hij is in meerdere TV-programma's te zien geweest, waaronder MTV's True Life en het prestigieuze 60 Minutes. Hierin liet hij zien dat suces niet vanzelf komt: hij trainde acht uur per dag, weken achter elkaar. Het resultaat is uiteindelijk wel een half miljoen dollar aan bij elkaar gesprokkeld prijzengeld!

  Naast zijn bedrijf in computer gear, sponsort hij eSports teams en is hij een ware ambassadeur voor professioneel gamen in het algemeen.

  Athene

  De Belgische gamer Bachir "Chiren" Boumaaza noemt zichzelf de meest beroemde record-brekende professionele gamer. Onder zijn pseudoniem Athene heeft hij een enorme schare volgers op YouTube van 730.000 abonnees. Hij is onder andere op CNN, Bloomberg, Wall Street Journal en Fox News te gast geweest, en is zelfs uitgenodigd in het Witte Huis vanwege zijn liefdadigheidswerk. Mooie mijlpalen, maar dat valt allemaal in het niet bij zijn deelname aan Big Brother 2 in Belgie!

  Zijn persona wordt gezien als arrogant en controversieel, maar hij heeft vele miljoenen dollars opgehaald voor kinderen in Afrika. Daarnaast heeft hij meerdere wereldrecords op zijn naam staan, waaronder speed-leveling records in World of Warcraft. Hij was de eerste die in Starcraft II vier vijanden op insane moeilijkheidsgraad versloeg, en kwam geblinddoekt voorbij een boss in Diablo III.

  Top 5 legendarische gamers

  Naast gamen is Athene ook een begenadigd pokerspeler. HIj heeft het wereldrecord voor het spelen van de meeste handen in één maand, namelijk één miljoen.

  Hoewel zijn plan om een 'gaming universiteit' op te richten niet helemaal van de grond is gekomen, verwachten we nog wel dat Athene het nieuws zal halen met zijn toekomstige projecten.

  Daigo "The Beast" Umehara

  Het Beest uit Japan is een vechtspellen eindbaas. Zijn specialisatie is 2D arcade fighting games, vooral van Capcom. In Japanse media wordt hij omschreven als "De 2D fighting games God", geen bescheiden titel! Die is dan ook wel ergens op gebaseerd. Daigo heeft bij Guiness World Records officieel de erkenning als "meest succesvolle speler in Street Fighter toernooien."

  Op zijn dertiende kreeg hij al bekendheid door in de arcadehal een winning streak van 286 potjes neer te zetten. Helaas gaan ook in Japan arcadehallen wel eens dicht, en moest hij aftaaien. Meerdere vechtspellen en succesvolle toernooien later heeft Daigo inmiddels een biografie en een zelfgeschreven boek op zijn naam staan, en is hij onder andere in de docu "Bang the Machine" te zien.

  Top 5 legendarische gamers

  The Beast werd in 2004 nog beroemder dankzij één van de beste YouTube clips allertijden. Hierin staat hij in Street Fighter III: 3rd Strike achter in de verliezersgroep van het Evolution Championship Series.

  In de allerlaatste ronde tegen de eveneens beroemde vechtspelheld Justin Wong heeft hij één pixel aan health over. Elke special attack van Wong zou verlies voor Daigo betekenen, omdat je dan ook een beetje health verliest terwijl je verdedigt. In een laatste wanhopige poging wordt The Beast unleashed, en besluit Daigo om te gaan pareren. Hierbij moet je op het juiste moment richting de tegenstander verdedigen én bewegen.

  Deze zogeheten "parry" moet precies binnen vier frames van de aanvalsanimatie gedaan worden. Een 15-delige combo move van Wong werd 15 keer (!) op deze manier gepareerd, waardoor Daigo zijn laatste health-pixel niet verloor. Daarna voert hij zelf een combo uit waar hij de match mee won, en het publiek gaat los!

  Een van de mooiste momenten in gaming geschiedenis.

  Thor Aackerlund

  De man met de majestueuze naam is volgens velen terecht vernoemd naar de Noorse godheid, hoewel hij een bescheidener voorkomen heeft. Thor Aackerlund is de officiële winnaar van de enige editie ooit gehouden van het Nintendo World Championship. Hij won het toernooi op 14-jarige leeftijd in 1990, en was de beste in Super Mario Bros., Rad Racer en Tetris.

  Vooral bij Tetris was Aackerlund onverslaanbaar, en stak hij ver boven de andere deelnemers uit. Hij had een speciale techniek ontwikkeld om met zijn linkerduim zo snel te vibreren dat hij de Tetromino's (de blokjes) snel genoeg naar de zijkanten kon bewegen om de snellere latere levels ook te halen.

  Hij was na zijn denderende overwinning te zien in een paar reclames van een Nintendo concurrent, maar verdween daarna twintig jaar lang in de obscuriteit. Niemand wist of hij nog leefde, wat hij deed en of het waar was dat hij het gevreesde 29e level van Tetris op de NES écht had kunnen voltooien. Dit was nooit officieel erkend, want niet gefilmd, maar Thor zou de enige zijn die het kon, áls het überhaupt mogelijk was.

  Top 5 legendarische gamers

  De Tetris legende (links op bovenstaande foto) maakte een onverwachte comeback tijdens het Tetris World Championship in 2010, waar hij echter om meerdere redenen niet won. We komen er in de documentaire Ecstasy of Order: Tetris Masters achter dat Thor een zwaar ongeluk had gehad, maandenlang in coma had gelegen, z'n moeder vroeg overleed en z'n vader hem als enige kostwinnaar in de familie uitbuitte. Een allround kutjeugd dus, die ervoor zorgde dat hij uit de spotlights was gestapt.

  Maar gelukkig heeft deze legende een happy end. Een paar maanden na het Tetris toernooi verbrak hij thuis alsnog het all-time Tetris record, deze keer wel op film. Glorieus!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.