Top 5 beste first person shooters van 2021

Article
vrijdag, 31 december 2021 om 14:00
far cry 6 headerf1635340846
Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het weer tijd is om terug te blikken op de games van het afgelopen jaar. Welke titels hebben de meeste indruk op ons gemaakt als het aankomt op shooters? Dit zijn de top 5 beste first person shooters van 2021!

5. Far Cry 6

Door de jaren heen is de Far Cry-reeks een hoop verschillende richtingen op gegaan, maar met de meest recente releases lijkt Ubisoft de juiste route te hebben gevonden. Grote open werelden worden nu gecombineerd met explosieve actie, veel activiteiten, iconische villains en een gezonde dosis (zwarte) humor.
Far Cry 6 volgt precies dat recept. Spelers mogen deze keer in de schoenen stappen van de guerillastrijder Dani Rojas, een native van het fictieve eiland Yara - dat sterk gebaseerd is op Cuba. Op het eiland wordt met een ijzeren vuist geregeerd door dictator Antón Castillo (Giancarlo Esposito), die zijn zoon Diego klaarstoomt om hem op te volgen. Het is alleen de taak aan Dani om ervoor te zorgen dat de Castillo-dynastie vroegtijdig ten einde komt.
Dat mag je natuurlijk doen met de hulp van een heleboel wapentuig, waarbij je deze keer ook de beschikking krijgt over wat meer over-the-top apparatuur, zoals het afvuren van raketten vanuit een speciale rugzak. Ook kan je op verschillende manieren wapens aanpassen. Helaas heeft Far Cry 6 een aantal quality of life-gebreken en is er niet genoeg screentime voor Antón Castillo, anders had de game zeker hoger gestaan op onze lijst van beste first person shooters van 2021.
back 4 blood co op tipsf1633907337

4. Back 4 Blood

De Left 4 Dead-games zijn bij veel spelers zeer geliefd. Helaas heeft Valve de rechten in handen van de reeks en is de uitgever allergisch voor het getal drie, waardoor het vrijwel zeker is dat Left 4 Dead 3 nooit zal verschijnen. Gelukkig heeft ontwikkelaar Turtle Rock Studios besloten om zelf een spirituele opvolger te maken in de vorm van Back 4 Blood.
Net zoals in de andere zombiegames, moet je in Back 4 Blood door verschillende levels met drie andere survivors strijden tegen hordes aan ondoden. Daarbij kan je ervoor kiezen om in je eentje te spelen, maar je kan ook vechten in co-op met in totaal vier spelers. Met name dat laatste zorgt verreweg voor het grootste speelplezier in Back 4 Blood. Dat wordt ook nog eens versterkt doordat je de keuze hebt uit meerdere karakters, elk met hun eigen specialiteiten, en je je eigen deck aan bonussen kan samenstellen. Daardoor kan iedere speler zelf zijn of haar speelstijl kiezen om de groep te helpen.
Het is alleen wel een beetje jammer dat de levels niet zo memorabel zijn als in de Left 4 Dead-games. Als Turtle Rock Studios de hoeveelheid opties en gameplay van Back 4 Blood had weten te combineren met de iconische missies van Left 4 Dead, dan had de ontwikkelaar zeker weten een GotY-kandidaat in handen gehad.
resident evil villagef1611649683

3. Resident Evil Village

We gaan van de ene duistere game door naar de andere. De volgende titel op onze lijst van de beste first person shooters van 2021 staat namelijk Resident Evil Village. Sinds Biohazard heeft Capcom er namelijk voor gekozen om de legendarische reeks om te toveren in een first person-game, waardoor je vijanden nog minder snel zal zien aankomen.
In Resident Evil Village speelt zich af drie jaar na Resident Evil 7 Biohazard. Protagonist Ethan Winters lijkt verder te kunnen leven met zijn vrouw Mia en zes maanden-oude dochter Rosemary. Ten minste, totdat Chris Redfield voor de deur staat, Mia wordt gedood en Ethan en Rosemary worden ontvoerd. De protagonist wordt wakker in een mysterieus Europees dorp, waar vier verschillende mutant lords de dienst uitmaken. Ethan zal moeten afrekenen met vampieren, weerwolven en andere bovennatuurlijke wezens om zijn dochter terug te krijgen.
Capcom heeft met Resident Evil Village weer een heerlijke horrorgame afgeleverd die elementen uit Resident Evil 4 en Resident Evil 7 perfect weet te combineren. Zorg er alleen wel voor dat je uit het juiste hout bent gesneden, want deze first person shooter is zeker niet voor de bangeriken onder ons.
halo infinite master chieff1616493849

2. Halo Infinite

Een nieuwe Halo game liet even op zich wachten. Het is namelijk alweer ruim zes jaar geleden sinds Halo 5: Guardians verscheen. Gelukkig is 343 Industries eindelijk met een vervolg gekomen, na een slecht ontvangen gameplay-onthulling in 2020, zodat we weten hoe het verhaal van Master Chief verder gaat.
De iconische held moet het deze keer in zijn eentje opnemen tegen Atriox en zijn leger aan Banished - een splintergroep van de Covenant. De antagonist heeft namelijk eerder korte metten gemaakt een vlaggenschip van de UNSC en elke soldaat afgemaakt, op Master Chief na. Tijdens het avontuur krijgen spelers de mogelijkheid om Zeta Halo te verkennen, een semi-open ringwereld waar de nieuwe Grapple Shot zeer goed van pas komt.
Naast de campagne van Halo Infinite zijn 343 Industries en Microsoft iets eerder ook gekomen met een standalone en gratis multiplayer versie. Binnen no-time heeft de game een vaste playerbase weten te generen en dat is niet vreemd. De iconische Halo-gameplay staat namelijk als een huis, de graphics zien er tip-top in orde uit en we kunnen eindelijk weer Master Chiefs en andere Spartans aan de slag. Halo Infinite verdient dan ook zonder twijfel een plekje op onze lijst van beste first persons shooters van 2021.
deathloop clubf1631525782

1. Deathloop

We sluiten onze top 5 beste first person shooters van 2021 af met de nieuwe titel uit de stal van Arkane Studios: Deathloop. De Franse ontwikkelaar is geen onbekende als het aankomt op indrukwekkende nieuwe IP’s en met Deathloop bewijst de studio opnieuw dat het topgames met een origineel concept kan afleveren.
In de game krijgen spelers de controle over Colt, een assassin die een achttal doelwitten op Blackreef Island moet zien te vermoorden. Het klinkt als een simpele opdracht, ware het niet dat Colt vastzit in een tijdlus en dat alles weer gereset wordt na 24 uur. Het is dus de taak om een manier te vinden om alle targets zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen en ze allemaal te vermoorden binnen één dag.
Gelukkig heb je een flink wapenarsenaal tot je beschikking - die je door middel van een Dark Souls-achtig systeem kan behoeden voor de grote reset - en kan je zelfs speciale krachten bemachtigen. Dat is nodig ook, want het eiland zit vol met vijanden en dan is er ook nog eens de mysterieuze Julianna, die alles lijkt te onthouden én je actief aan het opjagen is. Gooi al die ingrediënten bij elkaar en je hebt een ervaring die je niet mag missen!