De top 5 beste David Bowie films

Article
dinsdag, 12 januari 2016 om 11:31
xgn google image
Het Britse popicoon David Bowie is afgelopen zondag op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Het blijkt nu dat de rockzanger al anderhalf jaar leed aan de ziekte. Naast zingen was de Brit ook te zien in een lijst met films en als eerbetoon hebben we hier de top 5 beste David Bowie films opgesteld.

5. The Hunger

The Hunger is een van Bowie’s eerdere films en gaat meer de kant op van horror en fantasie. In deze film zien we vampiers, romantiek en een hoop griezelige scènes.
David Bowie speelt in deze film de rol van John Blaylock, de man van Miriam Blaylock, op het eerste oog een hip middelbaar echtpaar met een voorliefde voor klassieke muziek. Het wordt echter al snel duidelijk dat Miriam een onsterfelijke vampier is, die leeft van mensenbloed. Miriam heeft John enkele eeuwen geleden ook veranderd in een vampier, hoewel ze niet verteld heeft dat hij in vergelijking tot haar niet voor eeuwig jong blijft en na enkele eeuwen in razend tempo begint te verouderen.
Haar doel is om een oplossing te vinden voor dit proces en ze belandt bij een dokter die onderzoek doet naar het tegengaan van veroudering. The Hunger is zeker een van de oudere vampierfilms en kwam dan ook jaren eerder uit dan de moderne vampierfilms en series. De film ging in 1983 in première.

4. Merry Christmas Mr. Lawrence

Merry Christmas Mr. Lawrence is een film die plaatsvindt in het jaar 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. David Bowie speelt hier de rol van een Britse soldaat genaamd Jack Celliers die als gevangene eindigt in een Japans gevangeniskamp.
John Lawrence is een gevangene in het kamp die vloeiend Japans spreekt en daarom ook de manier waarom de mensen hier denken begrijpt. De Japanners zien de Britten als lafaards aangezien ze zich hebben laten gevangennemen in plaats van eervol zelfmoord te plegen. Uiteindelijk komt een nieuwe soldaat in het kamp genaamd Jack Celliers. En zijn komst zorgt voor aardig wat opschudding in het Japanse kamp.
Deze film is zeker een van de meeste bekende films van David Bowie en is qua verhaal ook erg sterk. De film kwam uit in 1983 en is gebaseerd op de roman The Seed and the Sower van Laurens van der Post waarin hij zijn ervaringen als krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef.

3. The Prestige

The Prestige is dan weer een van de meer recente films waarin David Bowie te zien is als acteur. Hoewel hij niet de hoofdrol speelt in deze film, is het toch een film die niet kan ontbreken in de lijst met beste films waarin David Bowie heeft gespeeld.
De film speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw in Londen waar twee goochelaars elkaars dagboeken lezen en daarbij alle informatie krijgen over hun goocheltrucs en hun persoonlijke leven. Ze twee mannen waren vroeger vrienden, maar nadat een van de mannen zijn vrouw is kwijtgeraakt tijdens een act heeft hij zijn vriend tot vijand verklaard en leven ze sindsdien als rivalen.
David Bowie speelt de rol van Nikola Tesla, een excentrieke wetenschapper die in de film benaderd wordt door een van de mannen om een teleportatiemachine te bouwen. Hij is zeker goed gecast in deze film, aangezien hij ook zeker hier weer een bepaalde excentriciteit naar voren brengt. De Prestige kwam uit in 2006 en bevat andere namen zoals Hugh Jackman en Christian Bale.

2. The Man Who Fell To Earth

The Man Who Fell to Earth is ook zeker een belangrijke film in het repertoire van David Bowie aangezien het de eerste film is waarin Bowie een echte hoofdrol had bemachtigd. De titel kan daarom ook niet missen in deze lijst.
In The Man Who Fell To Earth speelt Bowie een humanoid alien die naar de aarde komt om water te bemachtigen voor zijn stervende planeet. Hij start op aarde een technologiebedrijf op waarmee hij miljarden dollars inzamelt zodat hij een ruimteschip kan bouwen om terug te keren naar zijn planeet. Wat hij echter niet zag aankomen is dat hij een meisje ontmoet op aarde waar hij gevoelens voor krijgt.
Het is een van de oudste films waarin we Bowie zien schitteren en stamt uit 1976. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek dat in 1963 uitkwam.

1. Labyrinth

Dit is misschien wel een van de bekendste en tegelijkertijd vreemdste films waarin we David Bowie zien acteren. De film gaat over een jong meisje genaamd Sarah die op haar jongere broertje moet passen wanneer haar ouders een avondje uit zijn. Haar broertje blijft maar huilen en ze besluit om hem voor te lezen uit haar favoriete boek zodat hij in slaap valt.
Al snel komt de goblin koning uit verhaal tevoorschijn en neemt haar broertje mee naar een kasteel dat midden in een groot doolhof staat. Het is aan Sarah om haar broertje te redden voordat het middernacht is, anders verandert haar broertje voor eeuwig in een goblin.
Dus waarom staat Labyrinth op nummer één? We spraken met David Bowie superfan Anne Crutzen die ons het volgende argument gaf:
Labyrinth kwam uit in 1986 en naast David Bowie speelde ook bekende namen in de film als Jennifer Connelly en Shelley Thompson.