Top 5 beste co-op games van 2022

Article
zondag, 25 december 2022 om 11:00
warhammer 40k darktide charactersf1671034262
2022 heeft weer tal van prachtige games afgeleverd. Ook als het gaat om co-op games die je samen met vrienden en familie op de bank kunt spelen of gewoon online natuurlijk. De top vijf beste co-op games van 2022 zetten we voor jou op een rijtje.

5. Warhammer 40,000 Darktide

We trappen het lijstje af met Warhammer 40K Darktide, direct de meest recente game die we behandelen. Deze first-person shooter van Fatshark brengt de formule van Warhammer: Vermintide 2 naar de futuristische wereld van Warhammer en doet dit grotendeels met succes. Dat heeft vooral met de gameplay te maken die tot in de puntjes is uitgewerkt op sublieme wijze.
Anderzijds doen bugs en kleine details rondom het live-service systeem veel fans toch een beetje pijn. De studio wordt dan ook verzocht om nog een beetje te sleutelen om de game meer op Vermentide 2 te laten lijken. Dan is de shooter die met maximaal vier spelers online co-op gespeeld kan worden pas echt een grandioos succes!

4. Kirby and the Forgotten Land

Met meer opties, uitdagingen en verzamelvoorwerpen dan ooit te voren verscheen Kirby and the Forgotten Land eerder dit jaar. De schattige platformer van Nintendo bracht meer dan ooit variatie naar de Kirby-wereld, maar is vanuit de basis een singleplayergame. Gelukkig heeft de titel ook een goede co-op-modus.
Lang niet iedere platformer is voorzien van een geweldige co-op-modus, maar gelukkig heeft Kirby and the Forgotten Land deze wel. Natuurlijk zijn de Kirby-games al niet de moeilijkste, maar dat deze modus de jongste spelers wat extra bij de hand houdt, maakt het de ideale game voor het hele gezin dit jaar. Dat de titel een Game Award won in deze categorie zal dan ook zeker te maken hebben met de heerlijke co-op-optie.

3. Pokémon Scarlet & Violet

2022 is het jaar dat niet één, maar drie Pokémon-games verschenen. Twee daarvan zijn elkaars tegenpolen in Scarlet & Violet die een complete vernieuwing voor de reeks met zich meebrengen. Voor het eerst is Pokémon samen met vrienden in co-op te spelen in een enorme open-wereld.
Samen met drie vrienden kun je door de reusachtige Paldea-regio struinen, als de framerate niet al te veel inkakt. Samen de Pokémon-wereld ontdekken en elkaar zien vechten verbroedert enorm, al zijn de co-op-opties nog wel wat gelimiteerd. Dat je de keuze hebt tussen lokaal op de bank samen spelen of via het internet is dan wel weer enorm fijn.

2. Tiny Tina’s Wonderlands

Wie het heeft over co-op denkt vaak direct aan Borderlands. Daarvan kwam dit jaar geen nieuwe game uit, maar wel verscheen co-op knaller Tiny Tina’s Wonderlands, een spin-off van de Borderlands-reeks. Deze zet de gestoorde Tiny centraal met een op Dungeons & Dragons-geinspireerd verhaal.
Met een vernieuwde focus op magie en vechten met wapens zet de Borderlands-gameplay dan ook een mooie stijgende lijn door. Dat het spelen met vrienden wederom centraal staat en nog eens beter past ook door de D&D-setting maakt het plezier alleen maar beter. Alleen het verhaal wat wel wat memorabeler gemogen.

1. Elden Ring

Natuurlijk spant slechts één game de kroon wanneer we het over de beste co-op games van 2022 hebben. Elden Ring pakt die titel met een fenomenaal goede open-wereld die het ontdekken van de wereld centraal zet. Dat je dit met vrienden dan ook tot in de puntjes kan doen, maakt Elden Ring al snel een game waar je met vrienden honderden uren in op pad gaat.
Met uitdagende gevechten, diepgaande RPG-mechanics en een meesterlijk verhaal (waarvoor je je best moet doen om het te vinden) heb je een dijk van een game in handen. Door in co-op te spelen is de sfeer van de wereld wellicht wat minder, maar dat moet de pret niet drukken. Daar is de wereld te gevarieerd voor en vol geheimen om te achterhalen.