Top 11 beste films voor januari 2016

  Wij knallen het jaar 2016 natuurgetrouw in met veel prijswaardige films. Zo is de maand januari in Nederland een moment waarop films uitkomen die verscheidene nominaties binnenhalen bij de Golden Globes en Oscars. Wil je weten welke films dit zijn, lees dan onze top 11 beste films voor januari 2016.

  Wij beginnen onze top 11 beste films voor januari 2016 met twee films die zich afspelen in het Wilde Westen van Amerika. Allereerst is er de film The Hateful Eight, de achtste film van Quentin Tarantino met uiteraard een hoofdrol voor Samuel L. Jackson. De tweede film is van regisseur Alejandro González Iñáritu, die vorig jaar drie Oscars won met zijn film Birdman. Dit jaar regisseert hij de film The Revenant met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, die alles op alles geeft om in zijn rol van Hugh Glass de Oscar te winnen.

  The Hateful Eight - 7 januari

  Het verhaal van The Hateful Eight speelt zich enkele jaren na de Amerikaanse burgeroorlog af, waarin een koets door het bekoelde landschap van Wyoming rijdt. De passagiers van de koets zijn premiejager John Ruth (Kurt Russel) en zijn gevangen vluchteling Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), die gezamenlijk richting de plaats Red Rock rijden om Domergue op te hangen. Onderweg komen ze twee vreemdelingen tegen, Majoor Marquis Warren (Samuel L. Jackson), een zwarte voormalige soldaat die een beruchte premiejager is geworden en Chris Mannix (Walton Goggins), een zuidelijke afvallige die claimt de nieuwe sheriff te zijn.

  De koets verliest echter zijn voorsprong op de sneeuwstorm, waardoor het viertal een schuilplaats vindt in Minnie's Haberdashery, een tussenstop voor koetsen op een bergpas. Bij aankomst wordt het viertal niet begroet door de eigenaar, maar door vier onbekende gezichten. Bob (Demian Bichir) past op de zaak, terwijl Minnie haar moeder bezoekt, en hij doet dat gezamenlijk met Oswaldo Mobray (Tim Roth), Joe Gage (Michael Madsen) en Generaal Sanford Smithers van de confederatie (Bruce Dern). Zodra de sneeuwstorm over de bergpas heen trekt, leren onze acht reizigers dat zij niet aankomen bij Red Rock als gepland.

  De nominaties voor de Oscars worden pas op 14 januari bekendgemaakt, dus daar kunnen wij nu nog niks over zeggen. De nominaties voor de Golden Globes zijn echter wel al bekend en daar heeft The Hateful Eight drie nominaties binnengesleept. Jennifer Jason Leigh is genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol en The Hateful Eight zelf is genomineerd voor beste screenplay en beste orginal score. Als de nominaties je nog niet overtuigen, dan kun je ook de review lezen van The Hateful Eight.

  The Revenant - 28 januari

  Het verhaal van The Revenant is gebaseerd op waargebeurde evenementen met daarin centraal het epische avontuur van overleving van één man met de kracht van menselijke wil om te overleven. Tijdens een expeditie in de onbekende Amerikaanse wildernis wordt de legendarische ontdekkingsreiziger Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) op brutale wijze aangevallen door een beer en voor de dood achtergelaten door leden van zijn eigen jachtteam.

  In een streeftocht van overleving verdraagt Glass ondenkbaar verdriet en ook verraad van zijn vertrouweling John Fitzgerald (Tom Hardy). Gedreven door niets minder dan wilskracht en liefde voor zijn familie, navigeert Glass zich een weg door de wrede winter in een dwangmatige achtervolging om te overleven en het vinden van verlossing.

  Net als The Hateful Eight, heeft ook The Revenant een aantal nominaties binnengehaald bij de Golden Globes. Om precies te zijn vier: beste drama film, beste acteur voor Leonardo DiCaprio, beste regisseur en beste orginal score.

  De waarheid naar buiten krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt, en dat laten deze twee films zien die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen. In Spotlight is het een groep van journalisten uit Boston, die gezamenlijk op zoek gaan naar de waarheid in geruchten over kindermisbruik bij de katholieke kerk. Voor de film The Big Short zijn het vier buitenstaanders die de bankencrisis zien aankomen en proberen om dit duidelijk te maken aan de wereld.

  Spotlight - 28 januari

  Spotlight vertelt het spannende en waargebeurde verhaal van het met Pulitzerprijs bekroonde Boston Globe onderzoek, dat zorgt voor een opschudding in de stad en veroorzaakt een crisis in de oudste en meest vertrouwde instituties van de wereld. Wanneer het hardnekkige team van verslaggevers onderzoek doet naar beschuldigingen van misbruik binnen de katholieke kerk, ontdekken zij binnen hun onderzoek van één jaar lang een decennia durende cover-up op de hoogste niveau's van Bostons advocatuur, religieuze- en overheidsinstanties. Met de publicatie van het onderzoek start het team een golf van openbaringen over de hele wereld.

  Het team in Spotlight qua castleden bestaat uit Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d'Arcy James en Stanley Tucci. Onder leiding van regisseur Tom McCarthy heeft de film drie nominaties ontvangen bij de Golden Globes voor beste drama film, beste regisseur en beste screenplay.

  The Big Short - 21 januari

  De film The Big Short is gebaseerd op het non-fictie boek The Big Short: Inside the Doomsday Machine van Michael Lewis. Eerder zijn de films The Blind Side en Moneyball gemaakt op basis van boeken geschreven door Lewis. Het verhaal van The Big Short neemt ons mee naar een periode voor 2008, het jaar waarin een globale financiële crisis ontstaat vanwege banken die hun klanten hebben misbruikt in het begaan van de grootste fraude in Amerikaanse geschiedenis.

  Vier buitenstaanders (Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt) zien deze crisis gebeuren en besluiten het tegen te gaan door een manier te vinden om de markt te kortsluiten. Het risico is groot en de groep heeft slechts één kans om hun plan uit te voeren.

  The Big Short wordt geregisseerd door Adam McKay (Anchorman), daarbij heeft McKay samen met Charles Randolph de screenplay geschreven voor de film. The Big Short heeft in totaal vier nominaties ontvangen bij de Golden Globes voor beste musical/komedie film, beste acteur voor Christian Bale en Steve Carrell en beste screenplay.

  De top 11 beste films voor januari 2016 gaat verder met twee spannende films beide gebaseerd op boeken. De eerste film is The 5th Wave, waarin hoofdrolspeelster Chloë Grace Moretz samen met de rest van de wereld wordt aangevallen door aliens in vijf verschillende golven. De tweede film The Finest Hours is gebaseerd op waargebeurde evenementen en gaat over de kustwacht die in 1952 op zoek gaat naar twee zinkende olietankers in een heftige storm.

  The 5th Wave - 28 januari

  The 5th Wave is het eerste boek uit een trilogiereeks voor jongvolwassenen van Rick Yancey. Door critici zijn de boeken vergeleken met onder andere The Hunger Games en The Road. In het verhaal staat de zestienjarige Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz) centraal die al vier golven aan dodelijke alien aanvallen heeft overleefd.

  Tegenover een achtergrond van angst en wantrouwen is Cassie op de vlucht in een hopeloze zoektocht om haar jongere broertje Sammy te redden. Terwijl Cassie zich voorbereidt op de vijfde golf, ontmoet zij een jonge man genaamd Evan, die mogelijk haar laatste hoop is in een wereld die wordt vernietigd. Alleen is het de vraag of Cassie hem wel kan vertrouwen.

  Naast Chloë Grace Moretz wordt de cast verder aangevuld met Liev Schreiber, Nick Robinson, Alex Roe, Ron Livingston, Maggie Siff, Maika Monroe en Maria Bello.

  The Finest Hours - 28 januari

  De film The Finest Hours is gebaseerd op het boek The Finest Hours: The True Story of the U.S. Coast Guard's Most Daring Sea Rescue van Michael Tougias en Casey Sherman. Hierdoor gaat de film losjes over het waargebeurde verhaal van de Pendleton reddingsmissie. Dit verhaal speelt zich af op 18 februari 1952, wanneer een gevaarlijke en heftige storm de zee tot een gevaarlijk terrein bestempelt.

  Twee olietankers komen vast te zitten in de storm voor de kust van Cape Cod, een aantal kilometers van Chatham, Massachusetts vandaan. De SS Pendleton en SS Fort Mercer worden genadeloos in tweeën gerukt, waardoor alle passagiers hulpeloos in het stormachtige water terechtkomen. De U.S. Coast Goard wordt te hulp gevraagd in een reddingsactie die wordt gelabeld als een zelfmoordmissie.

  Tijdens deze spannende reddingsmissie zien wij een cast actief die bestaat uit onder andere Chris Pine, Holliday Grainger, Eric Bana, Ben Foster, Graham McTavish en Casey Affleck.

  Door naar twee dramatische films waarin twee vrouwen tot hun recht komen op verschillende manieren. In Joy is het Jennifer Lawrence die alle vooroordelen loslaat en de machtigste en belangrijkste vrouw binnen de familie wordt. In de film The Danish Girl staat Eddie Redmayne centraal en hij kan niet langer leven als een man en ondergaat daarom als één van de eerste personen in de wereld een geslachtsoperatie.

  Joy - 7 januari

  Joy is het wilde verhaal van een familie met vier generaties met in de hoofdrol een meisje die een vrouw wordt, een zakelijke dynastie opricht en een stamhoofd wordt in haar eigen recht. Verraad, het verlies van onschuld en de littekens van liefde bestraten de weg in deze intens emotionele en menselijke komedie over het worden van de echte baas van zowel familie als eigen onderneming, tegenover een wereld van onverzoenlijke commercie. Vrienden worden vijanden en vijanden worden vrienden, zowel binnen als buiten de familie, als Joys innerlijke leven en heftige verbeelding haar door de storm stuwen die op de loer ligt.

  Naast Jennifer Lawrence zien wij in Joy ook Robert De Niro, Bradley Cooper, Edgar Ramirez, Isabella Rossellini, Diane Ladd en Virginia Madsen. Hierdoor is Joy de derde film waarin Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en regisseur David O. Russel samenwerken na American Hustle en Silver Linings Playbook. Daarbij heeft Joy twee Golden Globe nominaties binnengehaald voor beste musical/komedie film en beste actrice voor Jennifer Lawrence.

  The Danish Girl - 7 januari

  De film The Danish Girl is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff en is geïnspireerd op het leven van Lili Elbe. De film begint in Kopenhagen in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw. Gerda Wegener (Alicia Vikander) is een Deense schilder, die een portret maakt van haar man Einar Wegener (Eddie Redmayne), maar dan als een vrouw. Wanneer het schilderij bekend raakt, begint Einar langzaamaan zijn uiterlijk te reflecteren naar het uiterlijk van een vrouw en begint hij zichzelf Lili Elbe te noemen.

  Met de steun van Gerda, ondergaat Einar als één van de eerste mensen ter wereld een geslachtsoperatie van man tot vrouw. Hierdoor komt Gerda langzaam tot de ontdekking dat haar man niet langer een man meer is, maar ook niet de persoon waarmee ze was getrouwd.

  The Danish Girl is geregisseerd door de Britse regisseur Tom Hooper, die eerder al prijzen heeft gewonnen met de films The King's Speech en Les Misérables. Daarbij heeft de film drie nominaties binnengesleept bij de Golden Globes voor beste acteur voor Eddie Redmayne, beste actrice voor Alicia Vikander en beste original score.

  Wij eindigen de top 11 beste films voor januari 2016 met een drietal films die niet vergelijkbaar zijn met elkaar behalve dat ze allemaal in januari in de bioscoop te zien zijn. Te beginnen bij Creed, waarin Rocky Balboa zijn terugkeer maakt alleen dit keer om de zoon van zijn voormalige rivaal te trainen. In The Lady in the Van speelt Maggie Smith een dame die uit het niets in een straat in Londen komt wonen, en Brasserie Valentijn is het Nederlandse antwoord voor Valentijnsdag in de bioscoop.

  Creed - 21 januari

  Adonis Johnson (Michael B. Jordan) heeft nooit zijn bekende vader gekend, zwaargewicht kampioen van de wereld Apollo Creed, die overleed voor de geboorte van zijn zoon. Toch valt niet te ontkennen dat boksen in zijn bloed zit, dus vertrekt Adonis richting Philadelphia, de plek waar Apollo Creed zijn legendarische wedstrijd vocht tegen de taaie nieuwkomer Rocky Balboa (Sylvester Stallone). Rocky ziet in Adonis de sterkte en wilskracht die hij kent van Apollo, zijn felle rivaal die later zijn beste vriend werd.

  Creed wordt geregisseerd door de Amerikaan Ryan Coogler, bekend van Fruitvale Station en mogelijk de regisseur voor Marvel's Black Panther. Naast Michael B. Jordan en Sylvester Stallone bestaat de cast verder uit Tessa Thompson, Phylicia Rashad, Tony Bellew, Graham McTavish en Wood Harris. Daarbij is Sylver Stallone genomineerd voor beste mannelijke bijrol bij de Golden Globes in zijn rol van Rocky Balboa.

  The Lady in the Van - 21 januari

  The Lady in the Van is een bijzondere film, want het vertelt het waargebeurde verhaal over de relatie tussen Alan Bennett (Alex Jennings) en de unieke Miss Shepherd (Maggie Smith), een vrouw van onbekende origine die tijdelijk haar busje parkeert voor de deur van Bennett in Londen. Alleen blijft Miss Shepherd voor vijftien jaar lang voor de deur bij Bennett wonen.

  De film The Lady in the Van is gebaseerd op de memoires en theaterproductie van Alan Bennett. De beste man is zelf bekend van het schrijven en uitvoeren van theaterproducties en één daarvan was The Lady in the Van in 1999 en toentertijd speelde Maggie Smith al de rol van Miss Shepherd en vervolgens nog een keer in 2009 voor BBC Radio 4. Hierdoor moest Maggie Smith ook wel de rol van Miss Shepherd aannemen in de gelijknamige film en dat heeft ertoe geleidt dat zij is genomineerd voor beste actrice in een musical/komedie film voor de Golden Globes.

  Brasserie Valentijn - 28 januari

  De film Brasserie Valentijn gaat over een gerenommeerd restaurant dat met succes wordt gerund door Valentijn (Georgina Verbaan) en chef kok Angelo (Roeland Fernhout). 14 februari is de dag van de liefde: één van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een passend liefdesmenu en Valentijn heeft de tafels tiptop gedekt. Ze heeft alles onder controle in haar brasserie.

  In de keuken en in het restaurant zijn de verwachtingen hoog gespannen. Elk koppel dat een tafel heeft bemachtigd, hoopt die avond de liefde op hun bord te krijgen. Er mag niks fout gaan. Maar dan staat Frank (Egbert-Jan Weeber), een oude vlam van Valentijn, ineens op de stoep.

  Naast Georgina Verbaan in de hoofdrol, bestaat de verdere cast van Brasserie Valentijn uit Maarten Heijmans, Simone van Bennekom, Lies Visschedijk, Mark Rietman, Melody Klaver, Jip van den Dool, Jim Deddes, Megan de Kruijf, Tom Jansen, Tine Cartuyvels, Jonas Smulders, Tarikh Janssen, Geza Weisz en Sigrid ten Napel.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.