Top 10 populairste eSports games van dit moment

  Met een paar vrienden thuis via LAN-verbinding spelletjes spelen, hier is het zaadje geplant voor wat vele jaren later een miljoenenindustrie zou worden. eSports is populair, vooral onder millennials, en vormt een belangrijke tak van de gamingwereld. Maar wat zijn nou de populairste eSports games van dit moment?

  Tegenwoordig wordt het ene na het andere eSports-toernooi de grond uitgestampt. Ook in Nederland zien we er steeds meer. Op dit moment strijden zelfs zestien Hearthstone-spelers om een pot van 1 miljoen dollar in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Het Hearthstone Tour World Championship dat gisteren is begonnen duurt tot en met 21 januari en is niet het eerste internationale eSports-toernooi in Amsterdam, zoals je hieronder kunt lezen.

  10. Rocket League

  Toen Rocket League in 2015 uitkwam had waarschijnlijk niemand verwacht dat dit spel zou uitgroeien tot wat het vandaag de dag is. Met meer dan 1,3 miljoen dollar aan prijzengeld dat er over 2017 verdiend kon worden en 66 toernooien heeft de voetbalgame met speelgoedautootjes een eigen plekje in eSports verdiend.

  De competitieve gamemodi waarbij je met teams van maximaal vier tegen vier strijdt zijn dan perfect om te streamen én leuk om naar te kijken via Twitch of eventueel live in een arena. Je krijgt gegarandeerd spektakel op je plaat!

  9. Halo 5: Guardians

  Eén van de belangrijkste gamefranchises voor Microsoft is Halo. Master Chief en de andere soldaten gaan al een tijdje mee, want het eerste deel, genaamd Halo: Combat Evolved, kwam in 2002 uit voor PC en Xbox. De serie heeft altijd een sterke focus gehad op multiplayer en dat is met Halo 5: Guardians niet anders.

  De Xbox One exclusieve shooter heeft de gameplay uit eerdere delen geperfectioneerd en knalt heerlijk weg. Waar voorheen de Big Team Battles al grootschalig waren, doet Halo 5 er een schepje bovenop met de nieuwe Warzone modus. Met een gevarieerde multiplayer en schitterende graphics is het ook niet gek dat de game van ontwikkelaar Bungie een gewilde eSports game is.

  8. StarCraft 2

  StarCraft 2 is eigenlijk een trilogie, bestaande uit Wings of Liberty, Heart of the Swarm en Legacy of the Void. Het realtime strategiespel leeft enorm onder eSporters en fans van eSports. De originele StarCraft stamt uit 1998 en blijft volgens velen een titel die het RTS-genre heeft geperfectioneerd.

  Het vervolg bewees dat er nog genoeg te verbeteren viel en daarmee is StarCraft 2 uitgegroeid tot één van de beste en populairste strategiespellen ooit. Al het prijzengeld van vorig jaar bij elkaar valt op bijna 3,4 miljoen dollar! En er zijn bovendien meer dan 600 toernooien geweest.

  7. Overwatch

  Het duurde even voor Blizzard weer met een nieuw IP op de proppen kwam, maar daar is wel iets heel moois uit voort gekomen. Overwatch is een scifi shooter in de nabije toekomst, waar robots onderdeel van het straatbeeld zijn geworden. Een team van elitesoldaten moet onze planeet beschermen tegen een invasie van de nieuwe metalen aardbewoners, maar na verloop van tijd keert de mens zich onderling weer tegen elkaar.

  En met dat simpele gegeven kun je een heleboel, wat de multiplayer aantoont. Met een aantal leuke modi, flink wat helden en mappen en een uitgebreid progressiesysteem is het één van de betere shooters van dit moment. Vooral de vloeiende besturing draagt bij aan de potentie als eSports game.

  6. Hearthstone

  Ook card games kunnen heel goed als eSports game fungeren. Hearthstone is het schoolvoorbeeld van hoe een diepgaand kaartspel met fantastische stijl eruit zou moeten zijn. De game kent inmiddels zeven grote uitbreidingen die zowel nieuwe kaarten en helden als campaigns toevoegden.

  Tactiek, een goede voorbereiding en flink wat kennis van het spel is nodig om ver te komen als eSporter in Hearthstone. Het begint al bij het bouwen van je eigen deck, want je moet rekening houden met wat de tegenstander eventueel kan doen en wat jouw speelstijl is. Het is heel tof om te leren van de beste spelers via Twitch, waarop onder andere Nederlander ThijsNL streamt, die al twee keer Europees kampioen is geworden.

  5. Call of Duty: Infinite Warfare

  Alhoewel Activisions actieserie inmiddels is teruggekeerd naar de Tweede Wereldoorlog met Call of Duty: WW2 blijft Infinite Warfare op dit moment de meest gepeelde eSports titel binnen de serie. De snelle gameplay en uitgebreide aanpassingsopties lenen zich er perfect voor.

  Het is voor eSports-fans een interessante game om te zien. Als in een film van Michael Bay verschijnt de ene na de andere explosie op het scherm, laten soldaten bij bosjes het leven en zorgt de kans op een vette kill streak voor extra spanning! Toch verwachten we dat opvolger WW2 in 2018 het stokje gaat overnemen.

  4. Heroes of the Storm

  Blizzard heeft al met meerdere games raak geschoten in het eSports landschap, maar Heroes of the Storm is daar verreweg het populairst van. In deze Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) komen personages uit andere games van de ontwikkelaar, zoals Warcraft, Diablo en Overwatch. Dit levert een leuke kruisbestuiving op, want elke held voelt daardoor uniek aan in de game.

  3. League of Legends

  Daar is hij dan! League of Legends is een onuitwisbaar begrip geworden onder gamers. Ook al houd je er zelf niet van, je kunt niet om de populariteit heen. Riot Games bracht de game in 2009 uit, al bijna een decennium geleden, en het team heeft niet stilgezeten, want League of Legends is groter dan ooit.

  De opzet is eigenlijk vrijwel altijd hetzelfde, maar de matches kunnen onderling toch heel veel verschillen van elkaar. Met de keuze uit meer dan 130 champions is dat ook niet gek, want ze hebben elk hun eigen aanvallen en rol op het strijdtoneel. Dat maakt het ook meteen zo spannend als eSports game: waar gaat het als eerste fout? Als één iemand slecht speelt, kan het hele team als een wankel kaartenhuis in elkaar storten.

  2. Counter-Strike: Global Offensive

  Een shooter op de tweede plek, eentje uit 2012! Counter-Strike: Global Offensive is het laatste hoofddeel uit de bekende reeks en beschikbaar voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360. De Xbox One draait hem ook dankzij backwards compatibility.

  Met bijna 20 miljoen aan prijzengeld in een krappe 900 toernooien en zo’n 4700 professionele spelers is dit een immens populaire eSports game. Global Offensive is bovendien het bewijs dat het shootergenre nog altijd één van de populairste ter wereld is.

  1. Dota 2

  Voluit heet de game eigenlijk Defense of the Ancients 2, maar niemand spreekt het zo uit. Dota 2 is Valves grootste eSports titel en qua prijzengeld überhaupt de grootste. Maar liefst 38 miljoen dollar ging er het afgelopen jaar uit aan prijzen, in 158 toernooien.

  Dota 2 vertoont veel gelijkenissen met de game op plek drie in deze top 10 populairste eSports games van dit moment.: League of Legends. Veel gamers beweren dat van deze twee Dota 2 het meest complex is vanwege alle nuances. Toch heeft Valve wel geprobeerd de game toegankelijker te maken voor nieuwkomers. Hoeveel er tot op heden ook aan gesleuteld is, Dota 2 blijft de onbetwiste koning van eSports.

  Welke van deze populairste eSports games volg jij?

  Dit was de Top 10 populairste eSports games van dit moment. Zoals je hebt gemerkt zit maakt het qua populariteit niet zoveel uit binnen welk genre de games vallen. Card games, shooters en strategiespellen zijn allemaal populair, zolang het concept erachter maar goed uitgevoerd is! Wij zijn vooral benieuwd welke games jij volgt of zelf speelt, dus laat het ons weten in een reactie hieronder.

  Rocket League Collector's Edition

  Verkijgbaar vanaf 24 june 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.