Top 10 pc games die je gespeeld moet hebben

  De afgelopen en komende maanden is de pc niet ontzien als platform waar een hoop games voor uit zullen komen of zijn gekomen. Maar wat zijn nou echt pc titels die je gespeeld moet hebben of welke een sublieme ervaring geven ten opzichte van hun console variant? Lees het in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben!

  Als we een lijst samen moesten stellen met de beste pc games dan zou deze hoogstwaarschijnlijk tien keer zoveel titels bevatten. Niet alleen pc exclusives maar ook pc games waarvan de potentie beter naar voren komt op de pc zijn er genoeg en een complete lijst hiervan zou te groot worden.

  Daarom doen wij een greep uit de beschikbare toppers die momenteel op de pc te spelen zijn waarvan wij vinden dat je ze gespeeld moet hebben of zo snel mogelijk moet binnenhalen.

  10. De S.T.A.L.K.E.R. games

  Eerlijk is eerlijk: dit zijn technisch gezien drie games. Maar zodra het moment daar is dat de Steamsales weer online staan, zijn de S.T.A.L.K.E.R. games eigenlijk altijd als bundel het goedkoopst. Met Shadow of Chernobyl, Call of Pripyat en Clear Sky krijg je zeker waar voor je geld als je de bundel aanschaft.

  De drie games spelen zich allemaal af in het Chernobyl van na de ramp met nucleaire reactor nummer 4. In de eerste uitgekomen titel, Shadow of Chernobyl, ga je op onderzoek uit om achter de mysterieuze gebeurtenissen in The Zone te komen en probeer je je verloren geheugen terug te krijgen. Wie is de mysterieuze Strelok en waarom is jouw drang om hem te vermoorden zo groot?

  De verhalen in Clear Sky en Call of Pripyat zijn, zoals valt te verwachten van een prequel en sequel, gericht om het verhaal van Shadow of Chernobyl (SoC) iets meer vorm te geven. Clear Sky (CS) speelt zich af voor de gebeurtenissen uit SoC en geeft meer uitleg over Strelok en zijn team. CoP blikt juist terug op de gebeurtenissen van SoC en brengt het hoofdstuk van de 3-delige reeks tot een einde.

  De atmosfeer van alle drie de games is verbluffend. Gemaakt in een behoorlijk beruchte engine (de Xray engine) zal je weliswaar behoorlijk vaak naar je bureaublad crashen, maar het gevoel van ronddwalen in het post-apocalyptische Chernobyl en haar omgeving is geweldig.

  Wie heeft genoten van games als Metro 2033 en Last Light of houdt van rondstruinen als in Fallout zal zich zeker kunnen vinden in deze games. En voor nog geen tientje in de sales hoef je het voor de prijs ook niet te laten. Ook vanwege het aanbod van mods voor de games zal het lang duren voordat je uit bent gekeken op de stalker serie.

  Een vervolg op de games komt vooralsnog niet: werk aan Stalker 2 werd een paar jaar geleden gestaakt, waarna studio GSC er sindsdien niet meer mee bezig is geweest.

  9. Age of Empires 2

  Robin Hood, Lumberjack en cheese steak jimmy’s. Dat of ‘wololo’ zijn de eerste kreten die je te binnen schieten als iemand Age of Empires 2 zegt. Het strategiespel dat dateert uit 1999 kent ondertussen een HD versie waar nog geregeld updates voor komen en nog steeds behoorlijk populair is.

  Ook nu nog is de keuze uit verschillende volken met elk een andere tech-tree ontzettend groot. Waar opvolger Age of Empires 3 ook de mogelijkheid gaf om een Nederlands rijk op te bouwen gaat het bij nummer twee om volken die voor ‘onze’ tijd de aarde onveilig maakten.

  Niet alleen met de keuze tussen verschillende, lange singleplayer campaigns is naar moderne standaard nog behoorlijk, ook de variatie per multiplayer potje kan ook nu nog goed meekomen. Het standaard spel kent een groot aantal speelbare maps voor potjes met vrienden, ook online zijn tal van zelfgemaakte maps te vinden waardoor geen een match hetzelfde is.

  De matchmaking via Steam maakt het mogelijk ook tegen mensen te spelen die niet in je vriendenlijst staan, waardoor de uitdaging aangaan als je zeker genoeg bent van je tactische vaardigheden altidj een optie is. Kijk dan alleen wel goed of het hokje met ‘enable cheats’ in de lobby niet aangevinkt staat; anders zullen de kogel-schietende racewagens je om de oren vliegen.

  8. Mount and Blade Warband

  Met het vervolg op deze game, Mount and Blade Bannerlord, waarvan de release nog dit jaar zal zijn, is Warband zeker een game die in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben thuishoort. De combinatie van top-down strategie, het samenstellen van je legers en het leiden van je troepen in gevechten maken deze game zeker de moeite waard.

  Al meteen in het begin kom je voor de keuze te staan wat voor expertises je hebt en waar je je avonturen wil beginnen. Kies je voor de besneeuwde bergen van de Vaegirs of de woestijn van de Sarranid Sultanate? Of ga je toch voor de bossen van het rijk van Swadia?

  Afhankelijk van je keuze zal je de meeste tijd doorbrengen in de bijbehorende landschappen en je uiteindelijk ofwel aansluiten bij de koning van het gebied of een opstand beginnen om zijn rijk over te nemen. Dat alles terwijl je je uiterste best moet doen om de vele dorpjes te vriend te houden en niet in een hinderlaag van de vele bandieten te lopen die in elk gebied ronddwalen.

  Toegegeven, het spel ziet er grafisch niet bijzonder goed uit en het overnemen van kastelen verveelt al behoorlijk snel, maar het langzaam opwerken tot monarch is een geweldige ervaring. Kies je voor het overtuigen van andere leiders om te muiten tegen de koning of werk je jezelf langzaam op tot troonopvolger?

  Mount and Blade Warband is wat dat aangaat een game die niet mag ontbreken in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben.

  7. Euro Truck Simulator 2

  Voor wie overleven in een post-apocalyptische wereld niets is of liever niet de veldmaarschalk uithangt is Euro Truck Simulator 2 misschien wat. Steam staat tegenwoordig vol met tal van simulatiegames, Euro Truck Simulator 2 is er daar een van waarvan wij vinden dat deze gespeeld moet worden.

  Net als in elke andere simulatiegame begin je onderaan de ladder in dienst van iemand anders. In Euro Truck Simulator 2 is dat niet anders. In loondienst van een ander bedrijf rij je honderden kilometers voor een mager kilometertarief totdat je een paar levels hoger bent. Dan geeft de bank je een mogelijkheid tot het afsluiten van een lening en begint het spel pas echt.

  Je kunt er ook voor kiezen in loondienst te blijven rijden. Je verdiende geld is dan weliswaar een stuk minder dan als eigen baas, benzine- en reparatiekosten aan je vrachtwagen blijven buiten jouw kostenplaatje.

  Het idee is natuurlijk wel dat je op een gegeven moment besluit uit de schaduw van een baas te komen en zelf mensen in dienst neemt. Met je eerste garage (in Nederland kun je deze neerzetten in Groningen, Amsterdam of Rotterdam) in een grote Europese stad en enkel jezelf en één werknemer in dienst zet je je eerste stappen in een poging de truckermarkt over te nemen.

  Terwijl je werknemers net genoeg geld in het laadje brengen om je lening af te betalen blijf je zelf ook vrolijk auto’s, boten, benzine en cyanide afleveren. Langzaamaan krijg je toegang tot fragielere, duurdere en zwaardere ladingen en elke gereden kilometer wordt ook beter betaald.

  De verschillende landschappen van Europese landen zorgen ervoor dat het behoorlijk lang duurt voordat Euro Truck Simulator 2 begint te vervelen. En zelfs dan kun je ervoor kiezen de Scandinavië of Oostblok DLC aan te schaffen om ook daar de wegen onveilig te maken.

  Wie op zoek is naar een urenslurper en niet vies is van luidkeels meezingen met ‘Met de vlam in de pijp scheur ik door de brennerpas’ zal zich zeker kunnen vinden in de nummer 7 op onze lijst met pc games die je gespeeld moet hebben.

  6. Counter Strike Global Offensive

  Of we nu CS:GO of Counter Strike 1.6 kiezen, een Counter Strike game mag niet ontbreken in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben. Deze populaire game is voor zowel casual gamers als spelers die er hun baan van hebben gemaakt. Counter Strike is niet weg te denken uit de lijst met best verkochte titels op Steam.

  Dat alles wat Valve aanraakt in goud lijkt te veranderen wordt ook weer bewezen met de Counter Strike games. Twee teams met elk een scala wapens ter beschikking waarvan één team een bom moet planten en het andere team dit moet voorkomen. Hoe meer vijanden je neer weet te schieten hoe meer geld je krijgt. Geld kan vervolgens worden gebruikt om betere wapens te kopen voor de volgende ronde.

  Zo ontzettend simpel en toch immens populair. Zelfs als het spelen van competitive potjes niets voor je is kan je altijd een match spelen met andere spelers die het ook ietwat minder serieus nemen. Of tegen bots natuurlijk, wat op een andere manier ontzettend leuk kan zijn.

  5. Fallout New Vegas

  De voorganger van Fallout 4 maakte een hoop verwachtingen waar en werd wereldwijd goed ontvangen. Ook met de DLC zat het wel snor en al met al was de ervaring van Fallout New Vegas op consoles prima. Maar je hebt het spel pas echt in volle glorie ervaren zodra je een of meerdere van de duizenden beschikbare mods met de pc versie hebt gecombineerd.

  Hoewel Steam geen workshop support heeft voor Fallout New Vegas zijn er tal van andere populaire plekken om modificaties voor New Vegas te verkrijgen. Nexus mods bieden naast een gigantische aanbod aan mods ook een aantal overzichtelijke launchers om het downloaden, installeren en gebruik van mods zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  Zo wordt het niet alleen mogelijk om nieuwe soorten wapens, armors en companions uit te proberen, ook grote modificaties als Project Nevada en Project Brazil zijn op de pc versie de moeite waard. Deze projecten veranderen de totale ervaring van Fallout New Vegas en zorgen voor een behoorlijke doses aan extra speeltijd.

  Ook met de aangekondigde mod voor New Vegas, The Frontier, wordt getoond dat het spelen van de normale versie van een spel pas het begin is. Modmakers brengen grote games pas echt tot leven en daarom mag ook Fallout New Vegas niet ontbreken in onze lijst van top 10 pc games die je gespeeld moet hebben.

  4. The Elder Scrolls V: Skyrim

  De standaard versie van Skyrim is op zichzelf een titel waarvan een hoop mensen zullen zeggen dat je deze moet hebben gespeeld, de pc versie ervan is dat zeker ook. Zelfs na een aantal patches zijn er behoorlijk wat frustrerende bugs en glitches in de wereld van Skyrim, tenzij je aan de slag gaat met de vele mods die Skryim te bieden heeft.

  Op de pc heeft Skryim, in tegenstelling tot Fallout New Vegas, volledige Steam Workshop support. Het downloaden en installeren van modificaties is wat dat aangaat ontzettend makkelijk, maar er zitten wel een aantal beperkingen aan de workshop. Waaronder de maximale grootte van mods en, weliswaar later teruggedraaide, betaalde mods.

  Niet alleen de ‘onofficiële Skyrim patch’ staat tussen de meest populaire downloads in de workshop. Vooral mods die de wereld van Skyrim nog mooier maken dan dat die al is vinden gretig aftrek bij pc gamers. Ook de toevoeging van nieuwe wapens, armor en mounts zijn populair. Voor wie denkt dat het blijft bij functionele mods heeft het fout. Behoorlijk fout.

  Bij de meest gedownloade mods staan namelijk ook modificaties die het hele spel zoals je het kent omgooien. Denk dan aan lightsabers als wapens, Master Chief uit Halo als companion en verandering van de ‘dragon shout’ naar een ‘dragon fart’. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft de mod gemaakt en op de Steam workshop of Skyrim Nexus gezet.

  Of je dus opzoek bent naar een functionele mod om je ervaring vloeiender te maken, je nieuwe dungeons wil verkennen of het spel lachwekkender wil maken: de pc versie van Skyrim biedt dit en meer.

  3. Quake III Arena/Quake Live

  Niet alleen recente games zijn opgenomen in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben. Een klassieker die dan ook absoluut niet mag ontbreken is Quake III Arena. Als een van de grondleggers van competitive gaming leeft Quake tot op de dag van vandaag door.

  Wie de arena gevechten met Major, Sorlag, Doom, Anarki, Orb en vele anderen kan herinneren zal ongetwijfeld een traantje wegpinken. Het was een van de eerste games waarbij je met wat geknoei de kleur van je naam aan kon passen (want wat is er nou vetter dan je naam in de kleuren van de regenboog op het scoreboard te zien), grondlegger van rocketjumps en verfijnder van momentumrunning.

  Hoewel het maken van een match in Quake III Arena tegenwoordig bijna niet meer te doen is (via LAN werkt het nog steeds prima, ideaal voor LAN-parties) is er ook goed nieuw voor fragfanaten. Een aantal jaar geelden bracht Steam het toen relatief populaire Quake Live naar haar platform. En sindsdien is er weer volop leven in de arena’s van Dredwerkz, The Longest Yard en The Camping Grounds.

  Waar Quake Live voordat het naar Steam kwam gratis was (tegen betaling had je geen last van advertenties en dergelijke), kost het tegenwoordig een tientje om de oude tijd te herleven. Maar wat ont betreft is dat een nietige prijs als je ziet hoeveel uren fragplezier je hiervoor krijgt.

  Daarom opent Quake III Arena/Quake Live onze top 3 in top 10 pc games die je gespeeld moet hebben.

  2. Arma 2: DayZ

  Hier maken we duidelijk onderscheid in de DayZ Standalone en de mod voor oorlogssimulator Arma 2. De standalone zal uiteindelijk ook naar de consoles moeten komen, de Arma games en bijbehorende modificaties zullen dit niet.

  De DayZ Standalone zal als het goed is ergens dit jaar uitkomen, de mod waarop deze gebaseerd is kwam enkele jaren geleden al uit. De vele rebellen uit de oorlogssimulator werden vervangen door hongerige zombies en het aantal beschikbare voertuigen werd teruggedrongen tot een minimum zodat vervoer in Chernarus een rariteit was.

  Met het implementeren van een dorst- en hongersysteem, zichtbaarheid en geluid en lootsysteem om bepaalde gebieden lucratiever te maken bracht DayZ een unieke ervaring. Sindsdien zijn er veel aanpassingen op de bestaande mod gekomen, waardoor er een uitgebreide keuze is uit het aanbod van verschillende DayZ versies.

  Niet alleen verschillende locaties (Lingor Island, Takistan of het originele Chernarus) maar ook versies met meer focus op het vrijmaken van een gebied van zombies om het te verdedigen tegen andere groepen spelers doen het erg goed. Ook met versies waarbij het mogelijk is om zelf een basis te bouwen en deze uit te bouwen met materialen die her en der in de wereld liggen zijn nog steeds populair.

  Ongeacht of de DayZ Standalone ooit hetzelfde zal bieden als de mod en ook op de consoles beschikbaar zal zijn, de DayZ mod is nog steeds een prima reden om Arma 2 (en de benodigde Operation Arrowhead) te kopen. Reden genoeg om deze game en mod in deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben te noemen.

  1. Garry’s Mod

  Waarschijnlijk niet onverwacht maar zeker terecht; Garry’s Mod voert deze top 10 pc games die je gespeeld moet hebben aan. Waar het bij alle eerdere genoemde pc games vooral gaat om de extra mogelijkheden die pc versies hebben, is Garry’s Mod op zichzelf een game waarbij de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn zonder downloaden van enige toevoegingen.

  Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een server met een gamemode voor. Het hebben van vijf minuten om een slee te bouwen van beschikbare onderdelen om te racen tegen anderen of een collectie minigames waarbij door spelers-gekozen muziek uit je headset schalt.

  Door de gigantische hoeveelheid beschikbare gamemodes zit er voor iedereen wel iets tussen waar ze tientallen uren aan kwijt zijn. Ook een voordeel is dat een groot deel van de servers gehost worden door een aantal communities, waardoor je meerdere soorten gamemodes met dezelfde mensen speelt.

  Mocht het zo zijn dat er echt niets voor je tussen zit, dan is Garry’s Mod de perfecte game om zelf een poging te wagen tot het maken van jouw eutopische gamemode.

  Daarmee staat Garry’s Mod bovenaan deze op 10 pc games die je gespeeld moet hebben. De lijst is slechts een greep uit het overweldigende aanbod aan pc games die beschikbaar zijn. Natuurlijk zijn er tal van andere goede pc titels, maar deze lijst legt de focus op een aantal van deze games waarvan wij vinden dat je ze zeker gespeeld moet hebben.

  S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

  Verkijgbaar vanaf 23 march 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.