Top 10 leukste co-op games voor 2 spelers

Article
maandag, 28 juli 2014 om 13:50
xgn google image
We hadden al een mooie top 10 gemaakt van de leukste co-op voor vier spelers, maar er zijn natuurlijk ook zat games speciaal gemaakt voor twee spelers. Want laten we eerlijk zijn; met z’n tweeën is het toch een stuk intiemer.
Uiteraard zetten we in deze lijst niet alleen co-op games die je het beste op een eerste date kan spelen, maar co-op games die simpelweg het meeste plezier opleveren. Om te beginnen met…

10. Army of Two: The 40th Day

Als er een serie is die twee speler co-op hoog in het vaandel heeft staan, dan is het wel Army of Two. Sterker nog; we zullen je niet aanraden om de games in je eentje te spelen, want daar zijn de games simpelweg niet voor gemaakt. Alleen samen, rug tegen rug, kunnen Rios en Salem Shanghai in oorlogstijd overleven. En The 40th Dag was toch wel heel cool!
Offline en online co-op
15752

9. House of the Dead 3 & Overkill

Wie kent ze nog? Die heerlijk ouderwetse arcade-kasten, waar je met een pistool in je handen op zombies moest knallen. Capcom bracht diezelfde ervaring naar je eigen huiskamer met House of the Dead 3 en later met House of the Dead: Overkill voor de Wii. Wat is er nou beter dan schouder aan schouder met je beste vriend zoveel mogelijk zombies omleggen? In deze on-rails shooter gaat het vooral om heel snel herladen en dan zo snel mogelijk knallen!
Mocht je trouwens al die bloedspetters op je scherm te ranzig vinden kun je er overigens voor kiezen om blood als groen in te stellen in plaats van rood. Maar hé, de echte hardcore gamer deinst natuurlijk niet terug van wat geweld.
Offline co-op
15753

8. Ilomilo

Als je even tot rust wilt komen van al dat geweld, dan lijkt Ilomilo de ideale co-op game. Maar laat je niet verrassen door deze XBLA-game, want na de eerste paar levels wordt deze puzzel-game genadeloos moeilijk. Jouw inspanningen en die van je partner worden uiteindelijk uitbetaald in een vrolijk vreugdedansje na elk level. Hoezee!
Daarnaast heeft de game een uitermate fijne soundtrack en kun je zelfs in het hoofdmenu een achievement verdienen door het deuntje na te doen op je controller. Wel even goed timen!
Offline co-op
15754

7. Splinter Cell: Blacklist

Het laatste deel uit de Splinter Cell-serie had een nogal opmerkelijke co-op. De missies waren namelijk verweven in het verhaal, maar tegelijkertijd optioneel en een extra uitdaging. Tijdens de missies was samenwerken van levensbelang, helemaal omdat je vaak niet eens gezien mocht worden, anders was het einde missie. Leg dus alvast maar een hamer en beitel klaar om de billen weer van elkaar te scheiden.
Offline en online co-op
15755

6. LEGO Marvel Super Heroes

We konden hier eigenlijk bijna de hele LEGO-franchise neerzetten, want een grote focus van de games ligt altijd op co-op. Ook in Marvel Super Heroes heb je een grote keuze uit superhelden en de synergie tussen de verschillende helden is belangrijk. Zo kan de Hulk grote objecten verplaatsen en kan Iron Man overal overheen vliegen.
Gelukkig kun je bij deze game iets relaxter op de bank zitten, want als je doodgaat bouw je jezelf weer op na een aantal seconden. En eerlijk is eerlijk: LEGO Marvel Super Heroes is toch wel een van de leukste LEGO-games, zo niet dé leukste.
Offline co-op
15756

5. Saints Row: The Third

Co-op games heb je in vele soorten en maten, van serieuze shooters tot puzzelgames, maar een van de leukste blijft wel de hersenloze, rare co-op game. We waren even aan het twijfelen Saints Row: The Third en Dead Rising 2, maar voor ons is Saints Row net dat stukje maffer.
Want je gaat ons niet vertellen dat je in andere co-op games je voorbijgangers dood kan knuppelen met een enorme paarse dildo, of omver kan blazen met een dubstep-gun. Of wat dacht je ervan om gelijktijdig naakt te gaan? Als je even flink wilt lachen, dan moet je bij Saints Row: The Third zijn. Overigens is deel vier ook totaal geen slechte co-op game, van geheel andere orde dan deeltje drie, maar zeker ook de moeite waard!
Online co-op
15757

4. Portal 2

Een andere puzzelgame, maar van een heel andere orde, is Portal 2. In het origineel werden we al in ons eentje geconfronteerd met hersenkrakende puzzels en dimensie-brekende portalen, maar in het tweede deel doet Valve er nog een schepje bovenop. Als twee robots moet je samenwerken om alle vijf kamers te voltooien en beide robots hebben een volledig functionerende portal-gun. We zien jullie al denken; daarmee kun je inderdaad elkaar heerlijk in de weg zitten.
Offline en online co-op
15758

3. Resident Evil 5

Resident Evil 5 had wat kritiek te verduren gekregen, vooral omdat het op moest boksen tegen het fenomenale Resident Evil 4. Maar wat Capcom wel dik voor elkaar had gekregen was het co-op-gedeelte. In een met zombies overspoeld Afrika moeten Chris en Sheva zien te overleven, maar kogels zijn schaars en plantjes om je levenspunten mee aan te vullen zijn zelfs nog schaarser.
Spelers zullen dus niet alleen goed moeten mikken, maar ook elkaar steunen om heelhuids de campagne door te komen.
Offline en online co-op
15759

2. Donkey Kong: Tropical Freeze

Als er één uitgever is die veel co-op games uitbrengt, dan is het Nintendo wel. Toch zijn deze games vaak gericht op vier of meer spelers en niet zoveel op twee spelers. De Donkey Kong-games zijn een uitzondering op die regel, want na Donkey Kong: Country Returns is ook Tropical Freeze een heerlijke co-op game.
Donkey en de andere Kongs hebben allemaal verschillende manieren om elkaar te helpen en dat is ook nodig om de pittige levels te voltooien. Zo kan Diddy op de rug van Donkey klimmen en zijn jetpack weer gebruiken om elkaar te laten zweven.
Offline co-op
15760

1. Halo 3

Net zoals de LEGO-franchise kunnen we hier eigenlijk ook de Halo-franchise neerzetten. Maar naar onze mening is Halo 3 de beste co-op game voor twee spelers – voor extra effect moet je nu even de Halo soundtrack opzetten.
De game is stiekem ook met vier spelers te spelen, maar het feit dat de twee extra spelers niet in cutscenes voorkomen – en speler twee Thel ‘Vadam wel - zegt eigenlijk al genoeg. Dus als je volgens ons de beste co-op ervaring; zoek een mooie Warthog op en open gezamenlijk het vuur op The Covenant.
Offline en online co-op