Top 10 beste horror games met jump scares - Je moet er van houden

  Horror games, je moet er echt van houden om ze leuk te vinden. Een intense belevenis wordt je bij vele games in ieder geval gegarandeerd, maar de één is erger dan de ander. Check hier onze top 10 beste horror games met jump scares!

  Makers van horror games moeten alles op alles zetten om hun game zo eng mogelijk te maken. Een taak als deze in de handen leggen van de meest creatieve ontwerpers, zorgt ervoor dat wij 's nachts niet meer kunnen slapen en er nog voor betalen ook.

  In deze special kan je de wat meer recente titels verwachten, de grondleggers van het genre met jump scares kom je hier niet tegen. Toch zijn het wel doodenge games waar voor iedereen wel wat leuks bij zit, ook al ben je nog zo'n fan van de classics.

  Aspecten zoals beangstigend artwork, spannende muziek, een beklemmende sfeer en doodenge monsters samengeworven tot één geheel zorgt ervoor dat je met zwetende handjes achter je toetsenbord zit. Je zet alles op alles om door het enge gedeelte heen te komen, na een lange opbouw moet en zal je het af moeten maken. Check hier onze top 10 beste horror games met jump scares!

  10. Until Dawn

  Until Dawn is een narrative game waarin elke beslissing die jij maakt, invloed heeft op de rest van de game. De speler moet tijdens de game lastige keuzes maken, zoals het opofferen van een vriend of vriendin. In de game ben je bezig met onderzoeken, het vinden van aanwijzingen, keuzes maken en quick-time events.

  Zeven vrienden gaan naar de Blackwood Pines skihut voor hun jaarlijkse winteruitje, maar dit loopt volledig mis. Mensen van de groep verdwijnen, doen domme dingen en zien vreemde wezens. Jij zal ze moeten helpen er doorheen te komen. Of juist niet.

  De jump scares bouwen zich nogal op in deze game. In de eerste instantie laat één van de jongens uit de game je een aantal keer een beetje schrikken, maar later zal de opbouw van angst je toch wel een aantal keer uit je stoel doen springen.

  9. Layers of Fear

  In Layers of Fear treed je in de schoenen van een psychisch gestoorde kunstenaar. Je bevindt je in een groot huis in Victoriaanse stijl. Een huis boordevol schilderijen, wapens en allemaal andere voorwerpen, waarmee bijvoorbeeld een geest je de stuipen op het lijf zou kunnen jagen.

  In een compilatie mist natuurlijk de opbouw van een jump scare nogal, maar YouTuber LordMinion777 houdt het bijna niet meer vol. Tijdens zijn Let's Plays wordt hij middenin zijn zinnen constant onderbroken door jump scares, welke voor ons eerder lachwekkend zijn dan eng. Dat betekent alleen niet dat de game niet eng is, want wij missen de opbouw in dit soort compilatievideo's. Als je een horrorgame fan bent, dan is Layers of Fear zeker het proberen waard.

  8. Until Dawn: Rush of Blood

  Sinds kort is de ultieme speeltuin voor horrorgamemakers uitgebracht: virtual reality. De makers van Until Dawn: Rush of Blood hebben zich in ieder geval niet ingehouden. In je achtbaankarretje word je door de game geleid, terwijl je ondertussen wordt geconfronteerd met de ongelooflijke horrors waar je niet eens over durft te dromen.

  Uit het niets springt er een zombie, of wat het ook mag zijn, midden in je beeld om je de stuipen op het lijf te jagen. De PlayStation VR zorgt ervoor dat je een ongelooflijke ervaring beleeft, omdat jij je midden in de angstaanjagende taferelen bevindt.

  Check de video hierboven om een beeld voor jezelf te scheppen. Degenen die nog nooit met virtual reality in aanraking gekomen zijn, zullen er later nog wel achter komen wat voor ervaring het echt is. Degenen die wel met VR in aanraking zijn gekomen, kunnen zich precies voorstellen wat voor benauwende belevenis dit zal zijn.

  7. Resident Evil 7

  Op 24 januari 2017 was het dan eindelijk zo ver: Resident Evil 7 Biohazard is uitgebracht. Nadat de recentere games in de Resident Evil serie gericht waren op actie, heeft Capcom besloten om ons wat minder van die actie te geven en ons op te zadelen met een zenuwslopende horrorgame, die ook nog in VR te spelen is.

  In Resident Evil 7 speel je als Ethan, een doodnormale burger. Zijn vrouw is drie jaar geleden vermist geraakt, maar nu krijgt hij uit het niets van haar te horen dat ze nog leeft. Als hij haar wil zien, moet hij naar de aangegeven plek komen. Daar komt Ethan voor een onaangename verrassing te staan: de familie Baker is namelijk geen gezellige familie waar je graag wil komen avondeten.

  De bovenstaande video is een compilatie van jump scares uit de Resident Evil 7 teaser. Wil je meer weten over deze gloednieuwe horror game? Check dan onze Resident Evil 7 Review!

  6. Alien: Isolation

  Aien: Isolation is een stealth en survival horror game die zich 15 jaar afspeelt na de gebeurtenissen van de Alien film uit 1979. Het is de bedoeling dat de speler met zijn karakter, door middel van geduld hebben en slim zijn, een Xenomorph alien moet zien te vermijden. Wat een doodeng beest is dat.

  Maar de Xenomorph is niet het enige wezen in de game dat je de stuipen op het lijf kan jagen. Uit eigen ervaring kunnen we je vertellen dat de eerste jump scare, door een android robot, één van de ergste in de game is geweest. Je loopt door een gang en er is geen levende ziel te bekennen, tot je uit het niets bij je been gegrepen wordt door een bijna defecte robot.

  De jump scare is te zien in de video op precies 2:40. Wil je meer weten over deze survival horror game? Check dan onze Alien: Isolation Review!

  5. Dead Space

  Dead Space laat je in de voetstappen treden van Isaac, die zich bevindt op een verlaten ruimteschip. Al is verlaten wel een groot woord, want er zitten geen mensen op het ruimteschip. Het zit er wel bomvol met smerige aliens, die je vrijwel alleen dood zal krijgen door hun ledematen eraf te schieten. In het heetst van de strijd kan je nog wel eens missen en dat betekent dan je einde.

  Als je een held op sokken bent, dan zal je je nog wel eens helemaal kapot schrikken, wat vervolgens je einde betekent. In deze video zie je een aantal gameplaymomenten die laten zien waarom de game zo creepy is.

  4. Thief

  Mensen die de meest recente game van Thief nog niet gespeeld hebben, zullen zich wel afvragen waarom de game in dit lijstje staat. Mensen die de game wel volledig hebben uitgespeeld weten meteen waarom hij in het lijstje staat. De sfeer in Thief is al heel erg grauw, maar Chapter 5: The Forsaken is één hoofdstuk lang pure angst en narigheid.

  In het verlaten gekkenhuis in Thief ga je op zoek naar informatie over Erin. Maar voor deze informatie ga je door een virtuele hel. Zo af en toe hoor je een geluid, terwijl je niet weet waar het vandaan komt. Soms zie je een gedaante de hoek om lopen en er zijn zelfs paspoppen, die achter je komen staan wanneer je ze even de rug toe keert.

  3. Amnesia: The Dark Descent

  Je wordt wakker in een gigantisch en ouderwets huis, maar je hebt geen idee waar je bent. Je bent zojuist in de schoenen getreden van Daniel, die nog een lange en doodenge reis voor zich heeft. Daniel lijdt aan geheugenverlies, ofwel Amnesia.

  Door middel van onderzoeken en rondspeuren wordt het verhaal steeds duidelijker voor je. Het probleem is wel dat een gruwelijk monster je bijna constant op de hielen zit. Daarnaast mag je niet te lang in het donker doorbrengen, want dan word je helemaal gek. Daarom moet je er voor zorgen dat je altijd lampolie bij de hand hebt.

  De sfeer in Amnesia is enorm beklemmend en het monster kan ook op ieder moment opduiken. Dit zorgt voor de nodige jump scares, waardoor Amnesia een enorm enge game is!

  2. Outlast: Whistleblower

  Whistleblower is de story DLC van de bekende horrorgame Outlast. Je baant je hierin een weg door een gigantisch verlaten gekkenhuis, waar je met je camera zoveel mogelijk dingen moet vastleggen die ongehoord zijn en tegen de regels in gaan. Het idee is niet zo lastig, maar 'ongehoord' is zacht uitgedrukt. Je komt er al snel achter dat het gekkenhuis waar je je in bevindt, een grote angstaanjagende bende is waar je zo snel mogelijk weer uit wil. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

  In Whistleblower kom je hier en daar wel eens een freak tegen, die uit het niets opduikt en je even in je stoel laten stuiteren. De game is ook heel goed in het opbouwen van spanning en het is misschien wel de beste game op dat gebied. Vooral wanneer je achterna gezeten wordt door The Groom, een rare gast die mensen mutileert en van hun genitalia ontdoet.

  1. Silent Hills P.T.

  P.T. is afgekort voor Playable Teaser, maar aan deze teaser leek maar geen einde te komen. Constant leg je dezelfde route af door een huis, maar iedere keer wordt het verhaal duidelijk en de game steeds enger. Een aantal broekpoep-momenten zijn in deze game wel voorgekomen.

  Silent Hills P.T. is een game die je met je licht uit, koptelefoon op en in de nacht op je kamer moet spelen terwijl je alleen thuis bent. Als het je dan lukt om deze doodenge game uit te spelen, dan mag je jezelf wel even een applaus geven vanwege je stalen zenuwen.

  Alien: Isolation

  Verkijgbaar vanaf 7 october 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.