Top 10 meest iconische gamedeuntjes - Direct herkenbare melodieën

  Niet alleen games zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, ook muziek uit games is een eigen leven gaan leiden. Sommige melodieën kunnen we allemaal meeneuriën of –fluiten. Welke muziekjes dat zijn, lees je in onze top 10 meest iconische gamedeuntjes!

  Misschien is het nostalgie, misschien liggen ze gewoon lekker in het gehoor, maar sommige gamemelodieën zijn zo pakkend dat je ze nooit meer vergeet. In deze special vind je de meest herkenbare deuntjes terug.

  10. Vampire Killer (Castlevania)

  De Castlevania-reeks heeft altijd al goede muziek gehad, met een heleboel deuntjes die fans van de serie kunnen dromen. Maar de bekendste is toch nog altijd Vampire Killer, het nummer uit het eerste level van de originele Castlevania.

  Vampire Killer is in bijna alle latere Castlevania-spellen te horen, bijvoorbeeld als speeldoosversie in Lords of Shadow. Daarnaast doet het deuntje dienst als thema voor Simon Belmont in Judgment (ook al had hij al een apart thema).

  9. Underworld (Kid Icarus)

  Ongetwijfeld het meest herkenbare muziekje uit Kid Icarus. Toen engel Pit na jaren afwezigheid weer verscheen in Super Smash Bros. Brawl, kreeg zijn bijbehorende level (Skyworld) het Underworld-thema als achtergrondmuziek.

  In Kid Icarus: Uprising is dit deuntje zo veelvuldig in de soundtrack verwerkt, dat het beschouwd kan worden als het onofficiële hoofdthema van de game. We zullen deze muziek dan ook zeker weer horen als Pit opnieuw in een game verschijnt.

  8. Brinstar (Metroid)

  Kort nadat Samus voor het eerst op planeet Zebes landt, word je begroet door deze muziek. Het Brinstar-deuntje is niet alleen in de originele Metroid te horen, maar komt ook terug in modernere delen en in Super Smash Bros.

  Zo is een opzwependere versie van het nummer te horen in Metroid: Zero Mission, een remake van de eerste Metroid. Daarnaast is het Tallon Overworld-thema uit Metroid Prime duidelijk geïnspireerd door de Brinstar-melodie.

  7. Star Fox 64 Opening Theme (Star Fox 64)

  Ook Star Fox 64 (en de 3DS-remake) heeft verschillende tracks die erg bekend zijn geworden. Uiteindelijk hebben we besloten om het openingsthema op deze lijst te zetten, omdat je dit als hoofdthema van de reeks kunt zien.

  De melodie is namelijk verwerkt in de hoofdthema’s van Star Fox Adventures en Assault en doet daarnaast dienst als achtergrondmuziek in het hoofdmenu van Command. We durven te wedden dat dit deuntje zal terugkeren in Zero!

  6. Halo Main Theme (Halo)

  De herkenningsmuziek van Master Chiefs avonturen is net zo iconisch als de Halo-serie zelf. Het thema heeft dan ook alles wat een goed thema moet hebben: een unieke melodie, sterke percussie en een eenvoudig ritme.

  Daardoor ligt dit nummer niet alleen lekker in het gehoor, maar is het ook goed te onthouden. Het is daarom niet gek dat er veel covers van deze track zijn: het Halo-hoofdthema is en blijft mateloos populair.

  5. Encounter (Metal Gear Solid)

  Als je dit spannende muziekje hoort, weet je dat het menens is! Het nummer Encounter werd in de eerste Metal Gear Solid gebruikt als achtergrondmuziek tijdens baasgevechten, waardoor deze nóg memorabeler werden.

  Ook dit deuntje is in andere games opgedoken, zoals in Super Smash Bros. Brawl (waarin Solid Snake een speelbaar personage is). Daarnaast was Encounter ook te horen tijdens het laatste baasgevecht in Metal Gear Solid 4.

  4. Donkey Kong Country Opening Theme (Donkey Kong Country)

  Het leuke aan dit thema (en het bijbehorende introfilmpje) is dat het een mix is van oud en nieuw. Zo speelt Cranky Kong een 8-bitversie van het nummer af op zijn grammofoonspeler, waarna Donkey Kong het overneemt met zijn stereo.

  Deze zeer herkenbare melodie vormt daarmee ook een dikke knipoog naar de personages van Donkey Kong Country: de bejaarde, ouderwetse Cranky en de jonge, modernere Donkey. Daardoor past het deuntje perfect bij de game!

  3. Music A (Tetris)

  Zelfs als je nooit Tetris gespeeld hebt, zal deze muziek je waarschijnlijk bekend voorkomen. Music A is namelijk geen origineel nummer, maar gebaseerd op een populair Russisch volksdeuntje met de naam Korobeiniki.

  De melodie wordt vaker gebruikt voor covers, maar wordt tegenwoordig zo sterk geassocieerd met Tetris dat de oorspronkelijke naam niet altijd wordt gebruikt. Gelukkig doet dat niets af aan de herkenbaarheid van deze track!

  2. Overworld (The Legend of Zelda)

  Dit deuntje, dat te horen is als je in de eerste Legend of Zelda-game Hyrule verkent, werd al gauw zo populair dat het werd gebombardeerd tot hoofdthema van de spellenreeks. Als je dit thema hoort, dan denk je onmiddellijk ‘Zelda’.

  Het thema werd oorspronkelijk gecomponeerd door Koji Kondo en begon, net als veel andere deuntjes op deze lijst, als eenvoudig 8-bitmuziekje. Tegenwoordig wordt het regelmatig uitgevoerd door complete symfonieorkesten.

  1. World 1-1 (Super Mario Bros.)

  Ongetwijfeld het meest iconische deuntje in de geschiedenis van videogames en daarom een logische nummer 1 op deze lijst. Vraag iemand of hij het Super Mario-deuntje kent en de kans is groot dat hij het meteen zal neuriën.

  Het is moeilijk te bepalen waarom deze muziek zo goed in het geheugen ligt. Komt het door de melodie, of is het toch het ritme? Wat het antwoord ook mag zijn, feit is dat dit nummer, net als Mario zelf, wereldberoemd is!

  Castlevania Judgment

  Verkijgbaar vanaf 19 march 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.