Top 10 beste Tom Cruise films - Geen Oscar, wel goede films!

  Tom Cruise is vandaag 55 jaar geworden! En nog altijd is hij een van de beste acteurs in actiefilms. Daarom zetten wij de Top 10 beste Tom Cruise films op een rijtje.

  10. Top Gun (1986)

  Deze film dateert alweer uit 1986! De film betekende min of meer de doorbraak van Cruise in Hollywood. Cruise wilde graag een hoofdrol, iets wat hij daarvoor wel had, maar in projecten die faalden. Top Gun faalde niet en was een daverend succes.

  In de film speelt Cruise de gevechtspiloot Maverick, een jongen die vliegt met gevoel in plaats van altijd de regels te volgen. Leuk om te weten is dat de jas die hij droeg in de film op een gegeven moment niet meer aan te slepen was. Jongeren in de VS wilden destijds maar al te graag op Tom Cruise lijken en die jas hebben. Inmiddels gaan er geruchten over Top Gun 2. Cruise heeft laten weten daar wel oor naar te hebben. Hij zou er zelfs aan denken om prins Harry te casten. Of dat lukt is een tweede.

  Top Gun is niet zozeer de sterkste film met Tom Cruise, maar het was wel een kaskraker en zorgde ervoor dat zijn naam nooit meer uit Hollywood zou verdwijnen. Hij had het gemaakt.

  Wist je dat: Cruise zelf ook kan vliegen?

  9. The Last Samurai (2003)

  Tom Cruise als Samurai vechter, kan dat? Ja, dat bewijst hij in The Last Samurai. Cruise kruipt in de huid van Nathan Algren, een held uit de Amerikaanse burgeroorlog. Zijn missie is simpel: afreizen naar Japan en daar de samurai bestrijden. Je voelt hem al aankomen: hij kiest de kant van de samurai.

  The Last Samurai is niet de beste film met Tom Cruise maar wel uiterst vermakelijk. The Last Samurai biedt actie (veel gevechten met katana's) en ook de nodige humor. Zeker een keer het kijken waard.

  8. Collateral (2004)

  De film die hij na The Last Samurai maakte was Collateral, wéér een hele andere rol. Vrijwel altijd speelt Tom Cruise de good guy, maar hier laat hij zich van een hele andere kant zien. Cruise kruipt in de rol van Vincent, een moordenaaren zet zijn rol met verve neer. Hij heeft een kille blik in plaats van die bekende grijns van hem en heeft grijs kort haar.

  Dus niet de mooiboy, maar een serieuze rol. Bij fans van Cruise zullen ongetwijfeld de nekharen omhoog zijn gaan staan tijdens het kijken van deze film. Want Cruise komt wel heel creepy goed over als moordenaar. Een rol die je niet verwacht, maar die hij wel goed heeft neergezet.

  7. Minority Report (2002)

  Het maakt voor Cruise niet uit in welke tijd een film zich afspeelt, als het script hem maar aanspreekt. Minority Report is een scifi thriller van Steven Spielberg. Cruise speelt de rol van rechercheur John Anderton. Met allerlei technische snufjes is hij in staat om toekomstige moordenaars op te pakken.

  Maar de film trekt dit idee wat verder door en op het laatst moet Cruise zijn eigen onschuld bewijzen onder het mom van: je bent schuldig, tot het tegendeel bewezen wordt. De film is prachtig gemaakt en als kijker zit je continu op het puntje van je stoel!

  6. Edge of Tomorrow (2014)

  De laatste jaren lijkt Cruise steeds vaker voor dezelfde soort rollen te kiezen, namelijk die van de actieheld. Hoewel zijn films nooit slecht zijn, zijn er toch een paar actiefilms op een rij uitgekomen die bijster bijzonder waren. Denk aan Jack Reacher, Oblivion en Valkyrie. Als er één actiefilm is van hem die er wel uitspringt, is het Edge of Tomorrow.

  Cruise speelt William Cage, iemand die moet vechten tegen een machine voor aliens en doodgaat. Als hij wakker wordt, beleeft hij dezelfde dag steeds weer opnieuw. Wat is er nu precies gaande? De film is een aanrader voor kijkers die houden van een ware mindfuck.

  5. Eyes Wide Shut (1999)

  Dit is de laatste film van Stanley Kubrick, waarin Nicole Kidman en Tom Cruise de hoofdrollen vertolken. In het echt waren ze toen man en vrouw. Cruise speelt Mr. William Harford en hij krijgt te horen dat zijn vrouw op seksueel vlak diepere verlangens heeft. De film bevat dan ook veel erotische scenes. Als kijker ga je op in een wereld die geheel nieuw voor je is.

  Het project wordt weleens beschouwd als de reden waarom hun huwelijk op de klippen liep. ze filmden maanden achter elkaar zonder iets anders te mogen doen dan de film, waarbij Kubriek tientallen keren achter elkaar dezelfde scènes opnam.

  4. Born on te Fourth of July (1989)

  Dit is een van de eerdere films met Tom Cruise. De film vertelt het verhaal van Ron Kovic die in de Vietnamoorlog zwaar gewond raakt. En dit terwijl hij een held wilde worden. Zijn leven moet hij voortzetten in een rolstoel. De film is geregisseerd door Oliver Stone en men had vraagtekens of de jonge Cruise wel zo'n zwaar thema kon dragen.

  Dat kon hij. Hij won er zelfs een Golden Globe voor. De Oscar moest hij helaas wel aan zich voorbij laten gaan. Ondanks de gemiste Oscar, is het een van de de betere films van Tom Cruise, zeker de beste uit zijn beginperiode. Al vind je de beste actiefilm op de tweede plek van deze lijst!

  Tom Cruise won in totaal drie Golden Globes: een voor Born on the Fourth of July, een voor Jerry Maguire en een voor Magnolia. Hoewel hij drie keer genomineerd is voor een Oscar, heeft hij er (nog) geen in zijn bezit.

  3. Jerry Maguire (1996)

  En dan zijn we eindelijk aangekomen bij de top 3. Op drie vinden we een rol van Tom Cruise zoals hij ze misschien vaker moet spelen. Geen actieheld, maar een sportagent. Hij is succesvol en verdient veel geld, maar besluit dan het roer om te gooien.

  Iedereen in zijn omgeving laat hem vallen en hij verliest zijn baan. Hij kan weer opnieuw beginnen. Leuk gegeven is dat Renee Zellweger ook in de fim zit. Cruise speelt zijn rol en hoe hij als persoon verandert vol overtuiging. En de film is een mooi verhaal dat verteld wordt, zonder toeters en bellen, maar wel heel oprecht.

  2. Rain Man (1988)

  En dan is de vraag welke film op 1 staat. Het was lastig kiezen tussen plek 1 en 2, maar Rain Man staat uiteindelijk op nummer 2. De reden: het is niet zo zeer Cruise die show steelt in Rain Man, maar zijn tegenspeler Dustin Hoffman. Feit is ook dat ze juist samen een briljante film hebben neergezet. De twee gaven zich volledig en woonden destijds vlak bij elkaar.

  De film vertelt het verhaal van een broederliefde. Cruise is autoverkoper Charlie Babbit en Hoffman is autist Raymond. Samen reizen ze door Amerika en ze zijn echt totaal verschillend, maar toch bloedverwanten. De reis brengt ze dichter bij elkaar. Hoffman won een Oscar voor zijn rol. Rain Man is een film die je simpelweg gezien moet hebben.

  1. Magnolia (1999)

  Er kan maar één film de beste zijn en dat is Magnolia! De film is een prachtige raamvertelling van Paul Thomas Anderson met hele grote namen, zoals Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. Beiden hebben een Oscar op zak. Cruise greep de Oscar voor beste mannelijke bijrol in Magnolia mis, maar won er wel een Golden Globe voor.

  Hij speelt een beroemde verloren zoon en is alles behalve een persoon om echt aardig te vinden. We zien Cruise dus van een nieuwe, leuke kant. Hij is een beetje een gladjanus met een staartje, strak achterover gekamd haar en als hij een presentatie houdt voor mensen denk je: 'Jeetje, wat een vent. Wat vrouwonvriendelijk'.

  De woorden die hij keer op keer uitkraamt zijn bizar. Juist daardoor zul je Magnolia na één keer kijken niet meer vergeten. Hier laat Cruise zien dat hij écht kan acteren.

  Tom Cruise - Bonusmateriaal

  Tot slot willen we jullie twee grappig filmpjes niet onthouden. De een is van Tropic Thunder. Tom Cruise verschijnt opeens als mega dikke gast aan het einde en het is hilarisch. Wat ook hilarisch is, is Rock of Ages, waarin hij een rockster speelt. En wanneer een journalist hem wil interviewen gebeuren er wel hele gekke dingen...

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.