Top 10 beste stemacteurs in games - Een lust voor het oor

  Een gamefiguur kan er zeer realistisch uitzien, maar zonder geluid is hij of zij niet zo interessant. In deze top 10 beste stemacteurs in games noemen we daarom een paar mensen die virtuele personages echt tot leven wekken!

  Geluid in videogames heeft zich sterk ontwikkeld. Waar we het in het begin van het gametijdperk slechts een paar bliepjes te horen kregen, hebben moderne spellen vaak complete voice-overs die ons een verhaal vertellen.

  Daardoor hebben stemacteurs en –actrices een steeds grotere status binnen de spelindustrie gekregen. Wij hebben de allerbeste van hen onder de loep genomen en zetten ze hier voor jullie op een rijtje!

  10. Charles Martinet

  We beginnen onze top 10 beste stemacteurs in games met de stem van Mario. De man achter de Italiaanse loodgieter heeft ook een aantal andere Nintendo-personages ingesproken, zoals Luigi, Wario, Donkey Kong en Toadsworth.

  Dat wil niet zeggen dat Martinet alleen maar stemmen inspreekt voor Nintendo-games. Zo is de Amerikaanse acteur ook verantwoordelijk voor de stem van de draak Paarthurnax in The Elder Scrolls V: Skyrim.

  9. Fred Tatasciore

  Deze New Yorker staat vooral bekend om het inspreken van monsterlijke types, waaronder de Hulk in diverse Marvel-games. Ook Bane en Solomon Grundy uit de Batman: Arkham-games zijn terug te vinden op zijn cv.

  Tatasciore kan daarnaast ook rustigere types spelen; zo deed hij de stemmen van Zeratul en Rory Swann in de StarCraft II-reeks. Zijn bekendste rol is waarschijnlijk die van Mario Auditore in Assassin’s Creed 2 en Assassin’s Creed: Brotherhood.

  8. Crispin Freeman

  Crispin Freeman is een groot anime-fan en begon zijn carrière als acteur die Engelse stemmen inspreekt voor Japanse tekenfilms. Later breidde hij zijn werk uit naar videogames, wat een goede zet bleek te zijn.

  Freeman heeft namelijk stemwerk gedaan voor een aantal grote games: Destiny, Diablo 3, Final Fantasy Type 0-HD en God of War: Ascension zijn slechts een greep. Ook speelt hij Itachi Uchiha in zowel de Naruto-anime als –games.

  7. Liam O’Brien

  Werp een blik op het cv van Liam O’Brien en je zult waarschijnlijk versteld door het grote aantal games waaraan hij heeft meegewerkt. Net als Crispin Freeman is O’Brien ook bekend als de stem van een Naruto-personage, in dit geval Gaara.

  Daarnaast is de acteur verantwoordelijk voor de stem van Illidan Stormrage, een prominente World of Warcraft-antagonist. Verder heeft O’Brien aan diverse series gewerkt, waaronder Call of Duty en Professor Layton.

  6. Grey DeLisle

  Leuk weetje: Grey DeLisle is voor een klein deel Nederlands, wat terug te zien is aan haar echte achternaam (Van Oosbree). Qua stemacteerwerk heeft DeLisle onder andere Daphne Blake in meerdere Scooby-Doo-spellen ingesproken.

  Verder is DeLisle te horen als verschillende personen in de Mass Effect-reeks, Nova in de StarCraft 2-serie en Heroes of the Storm en Catwoman in de Batman: Arkham-spellen. De strijdkreten van Kitana in Mortal Kombat X zijn ook van haar afkomstig.

  5. Steven Blum

  Steven Blum dankt zijn roem voor een deel aan het inspreken van schurken, waar zijn lage stem perfect geschikt voor is. De schurken die Blum speelt, zijn vaak figuren in games waarin Marvel- of DC Comics-figuren centraal staan.

  Een andere reden waarom Blum zo bekend is, is omdat hij de stemacteur achter Orochimaru in de Naruto-anime is. Hij heeft deze rol dan ook verschillende keren opnieuw gespeeld in een aantal Naruto-games.

  4. Tara Strong

  Deze van oorsprong Canadese actrice is niet alleen veelzijdig, maar kan ook worden beschouwd als een ouwe rot in het vak. Strong begon in 1987 met het inspreken van stemmen en doet dit al 17 jaar lang voor videogames.

  Een paar van haar meest prominente rollen zijn Harley Quinn in verschillende DC Comics-games, Paz Ortega Andrade in de Metal Gear Solid-serie en Ferra en Li Mei in Mortal Kombat X. Verder speelde Strong in onder meer Guild Wars 2.

  3. Nolan North

  Nolan North is zonder twijfel een van de bekendste stemacteurs op deze lijst. Hij is wereldberoemd geworden door zijn rol als Nathan Drake in de Uncharted-reeks en Desmond Miles in diverse Assassin’s Creed-games.

  Hoewel hij voor Nathan Drake en Desmond Miles zijn eigen stem gebruikte, is North veelzijdig genoeg om anders te klinken. Zo sprak hij in de Batman: Arkham-spellen de Penguin in met een Brits Cockney-accent.

  2. Jennifer Hale

  Jennifer Hale heeft zoveel stemwerk gedaan, dat ze in 2013 door Guinness World Records tot meest productieve stemactrice op het gebied van videogames werd uitgeroepen. Haar cv is dan ook gigantisch, zonder te overdrijven.

  Hale heeft dan ook een paar belangrijke rollen gespeeld. Ze was onder andere verantwoordelijk voor de stemeffecten van Samus in de Metroid Prime-games en gooide hoge ogen als de vrouwelijke Commander Shepard in de Mass Effect-serie.

  1. Troy Baker

  Het valt moeilijk te ontkennen dat Troy Baker de grootste stemacteur is van dit moment, in elk geval als het om games gaat. Voor zijn rol als Joel in The Last of Us kreeg Baker niets dan lovende kritieken, van zowel gamers als pers.

  Ook een andere grote rol, die van Booker DeWitt in BioShock Infinite, werd met gejuich ontvangen. Verder heeft Baker stemmen ingesproken voor series als Final Fantasy, Batman: Arkham, Metal Gear Solid, World of Warcraft en ga zo maar door.

  Wie is jullie favoriete stemacteur of –actrice in games? Laat het ons weten!

  Assassin's Creed: Brotherhood

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.