Top 10 beste Spider-Man schurken - Wie kan Spider-Man verslaan?

Article
zaterdag, 25 maart 2017 om 15:00
xgn google image
Volgend jaar krijgt de superschurk Venom zijn eigen Spider-Man spin off. Maar Venom is niet de enige superschurk die dit universum kent. Spider-Man heeft het in zijn hele superheldenperiode tegen een hoop verschillende vijanden op moeten nemen. Je leest hier een Top 10 beste Spider-Man schurken.
Veel van deze schurken zagen we voorbijkomen in eerdere Spider-Manfilms. Anderen maakten hun vertoning in games en in de comics van Spider-man.

10. Rhino

In de strips is deze hersenloze superschurk een vermeend vijand van Spider-Man (en zo heel af en toe ook van de Hulk). De vijand moet het voornamelijk hebben van zijn domme kracht. Alhoewel hij niet bijster slim is, heeft hij een gevaarlijke hoorn op zijn neus, waarmee hij iedereen meters de lucht in kan werpen of zelfs kan doorklieven. Rhino berooft in het algemeen vaak banken, maar heeft hiervoor hulp nodig van snuggere medeschurken.
Rhino is ook een van de eerste boss battles in Spider-Man (2000) voor de PlayStation 1. Terwijl hij hier op enorme snelheid met zijn gevaarlijke hoorn op je af komt rennen, moet je hem telkens blijven ontwijken. Als een soort van stierengevecht laat je hem tegen vaten vol explosieven aanlopen om hem zo schade toe te doen. Ook kun je hem vast laten lopen op betonnen muren, zodat je hem vervolgens voor korte tijd kunt meppen.
Rhino heeft ook een kleine rol in de film The Amazing Spider-Man 2. In het begin van de film wordt hij dankzij ingrijpen van Spider-Man gearresteerd en aan het einde van de film weet hij uit de gevangenis te ontsnappen om vervolgens de straten op te gaan met een gepantserd pak in de vorm van een neushoorn. Hoe dit gevecht afloopt zien we niet, want het gevecht dient als afsluiter van de film. Zo volgt al snel de aftiteling van de film.
Rhino ontstond uit de arme sloeber Aleksei Sytsevich, een Russische migrant die maar moeilijk aan geld wist te komen. Al snel wordt hem de kans geboden om deel te nemen aan een sovjetexperiment. Dit experiment loopt totaal uit de hand en al snel veranderd hij in een menselijke tank, doordat zijn kostuum permanent aan zijn huid wordt verbonden.
107834 4

9. Sandman

Als we het woord zandman in de mond nemen dan kun je mogelijk wel denken aan Klaas Vaak. Net als hij kan Sandman mensen in slaap brengen, alleen zullen deze personen dan niet meer wakker worden. Sandman is een sterke vijand die kolossaal groot kan worden, waarbij hij alles kapot maakt wat ook maar op zijn pad ligt. Doordat zijn lichaam uit zand bestaat kan hij verschillende vormen aannemen, wat hij doet in gevechten met Spider-Man.

Dit zagen we onder andere in Spiderman 3, waar voormalig Flint Marko tijdens een vlucht voor de politie plots op een terreinterecht komt waar experimenten worden gedaan met zandmutatie. Wanneer de wetenschappers ontdekken dat er iets in hun experimentzone zit, wordt dit weggeschoven met 'is waarschijnlijk maar een vogel', om vervolgens te zien hoe de grootste schurk uit deze film ontstaat. Zo besluit hij zijn nieuwe krachten namelijk in te zetten om wraak te nemen op die wereld die hem al jaren onrecht heeft aangedaan. In de film heeft Marko een dochtertje dat ongeneeslijk ziek is, maar niemand lijkt hem daarbij te willen helpen.
Sandman beschikt over de mogelijkheid om wonden razendsnel te genezen. Wanneer Spider-Man later zijn halve hoofd eraf schaaft langs een voorbijrijdende metro, weet deze superschurk zijn hoofd weer terug te laten groeien door middel van zand uit de omgeving. Daar staat wel tegenover dat deze zandschurk zo zijn zwakten kent. Wanneer je zand namelijk met water mengt ontstaat er modder, waardoor Sandman uiteenvalt.
107844 1

8. Vulture

Een superschurk gebaseerd op een gier, dat is Vulture. De voormalig elektronica monteur gaf zichzelf een pak waarmee hij kon vliegen, dankzij enkele vleugels die aan zijn armen werden gemonteerd. Naast de mogelijkheid om te vliegen kreeg hij ook supersterke krachten, die hij misbruikte om wraak te nemen. Zo moest hij tijdens de ontwikkeling van zijn pak gedwongen met pensioen, want Volture is een relatief oud mannetje in een gierenpak.
Concept art voor een vierde Spider-Man film lieten de superschurk Vulture al zien. Daarentegen kwam de film niet naar het doek door een heleboel problemen. Zo wilden de makers eerst The Lizard als vijand, maar dit ging niet door omdat Sony liever een meer menselijke vijand zag. In Spider-Man 2 had een menselijke vijand hoog gescoord.
Terwijl uit ongenoegen het script meermaals werd herschreven werden Vulture en Mysterio (had ook bijna deze top 10 gehaald!) voorgesteld. Op het personage Vuture werd daarentegen kritiek geleverd daar deze marketingtechnisch minder makkelijk aan de man kon worden gebracht. Blijkbaar zag de producent niet zoveel heil in een wat oudere superschurk. Uiteindelijk heeft dit hele gebeuren geleid tot een reboot van The Amazing Spider-Man.
107851

7. Electro

Naast Vulture is ook Electro uiteindelijk overwogen voor een rol in de nooit verschenen Spider-Man 4. Uiteindelijk kreeg Electro wel een rol in The Amazing Spider-Man 2. Hier vervult hij de rol als hoofdschurk en weet hij het Spider-Man flink lastig te maken. Nadat Max Dillon in een tank vol genetisch gemanipuleerde sideralen valt, komt hij zodanig onder stroom te staan dat per direct de gevaarlijke elektrische superschurk Electro geboren wordt.
Electro is een superschurk die, zoals de naam al wel doet vermoeden, voornamelijk gevaarlijk uit de hoek kan komen met zijn elektrische aanvallen. Zijn aanvallen kunnen wel 1000 volt per minuut aannemen, verder is hij in staat om met zijn brein elektrische apparaten te besturen. Alhoewel de schurk sterk uit de hoek kan komen, kent hij één grote zwakte: water.
Electro verscheen ook in de game Spider-Man 2: Enter Electro. Deze game kwam in 2001 uit voor de PlayStation 1. Hier is hij de hoofdschurk die de Bio Nexus Device wil stelen. In de game neemt Spider-Man het op tegen schurken als Shocker, Hammerhead, Lizard, Sandman alvorens een strijdt aan te gaan met deze overladen superschurk.
107859

6. Carnage

Carnage is verwant aan een andere schurk, namelijk Venom. Zo wordt de seriemoordenaar Cletus Kasady bezeten door het Carnage-symbioot, een buitenaardse symbioot die zich hecht aan zijn gastheer om zo te overleven. In tegenstelling tot de schurk Venom vertegenwoordigt Carnage het pure kwaad. Als voormalig seriemoordenaar maakt hij het voor Spider-Man in verschillende avonturen bloedjelink in zijn nieuwe schurkenvorm.
Zijn meest memorabele vertoning is toch wel in Spider-Man (2000) voor de PlayStation, want in deze game neem je het maar liefst twee keer tegen Carnage op. Een keer vecht je tegen hem in zijn normale vorm en één keer vecht je hem in een ultieme vorm waarin deze symbioot bezit neemt van het lichaam van de schurk Doc Ock, om op die manier Spider-Man door een heleboel luchtschachten te volgen terwijl langzaamaan het hele gebouw op ontploffen staat.
Carnage is een gevaarlijke vijand, daar Spider-Man hem niet kan opmerken met zijn Spider sensoren. Hierdoor moet Spider-Man altijd extra alert zijn voor de aanwezigheid van deze superschurk. Dit symbiotemonster kan elk moment op de loer liggen.
107866

5. Scorpion

Waar Spider-man zijn krachten voortkomen uit een spinnenbeet, zijn de krachten van Scorpion afkomstig van de schorpioen. Het personage is buiten zijn superschurken status om Marc Gargan, een voormalig privédetective.
De Scorpion is een interessant personage daar hij in de comics is gecreëerd om Spider-Man te kunnen verslaan. Scorpion is gemuteerd door onderzoeker Jameson, die na het maken van Scorpion zijn werk glashard ontkent. Dit zorgt er dan ook voor dat Scorpion hem regelmatig uit wraak probeert te ontvoeren en vervolgens de held Spider-Man hem moet redden. Grappig als je bedenkt dat dat Jameson de schurk Scorpion creëerde om Spider-Man te verslaan.

In Spider-Man (2000) voor de PlayStation 1 is Scorpion één van de eerste vijanden van de game. Je komt in een gevecht met hem terecht wanneer hij probeert om Jameson te ontvoeren. Jameson is er niet blij mee dat Spider-Man hem komt redden: "Spiderman? Ik vraag om de politie en dan krijg ik dit..." Ook maakt Scorpion een verschijning in de Spider-Man game uit 2002 en een verschijning in Spider-Man Shattered Dimensions.
107867

4. Green Goblin

De Green Goblin kan niet worden omschreven als één schurk, zo hebben al verschillende mensen de rol van The Green Goblin op zich genomen. Spider-Man heeft het al tegen Norman Osborn moeten opnemen, maar ook zijn zoon Harry Osborn heeft vele malen in het pak van de Green Goblin gezeten. Alle Green Goblins hebben iets gemeen: het zijn gewetenloze schurken die de stad terroriseren op hun Goblin Glider. Met zijn Glider kan de Green Goblin door de lucht zweven om Spider-Man ook in de lucht te bestrijden.
In de film is de Green Goblin een schurk die Spider-Man voor een heleboel moeilijke keuzes zet. Een bekend moment uit de film valt dan ook te omschrijven met de volgende quote van deze schurk:
The Green Goblin verscheen ook als schurk in The Amazing Spider-Man 2. Hier kruipt Harry Osborn in de huid van de Green Goblin, nadat hij door dezelfde spinnensoort is gebeten die Peter Parker in Spider-Man veranderde.
107871

3. The Lizard

Waar The Lizard geen rol mocht vervullen in het oorspronkelijk geplande Spider-Man 4, kreeg hij toch een aanzienlijke rol in The Amazing Spider-Man. In het dagelijks leven is The Lizard de intelligente Dr. Connor die zichzelf na een geslaagde poging reptielen DNA aan muizen te binden, zichzelf in The Lizard verandert.
Dr. Connor mist zelf een arm, die hij terug kan laten groeien door middel van dit experiment. Het oorspronkelijke doel was om de mensheid (en zichzelf) snel zichzelf te kunnen laten herstellen bij verwondingen. Daarbij baseerde hij zich op reptielen, want wanneer reptielen bijvoorbeeld hun staart verliezen kunnen ze deze terug laten groeien. Zoals het geval is bij zo'n beetje elk experiment in de wereld van Spider-Man: het loopt faliekant mis en een superschurk met immense krachten wordt geboren.
De krachten van The Lizard zijn ongeveer gelijk aan die van Spider-Man. Daarentegen wordt hij wel zwakker als hij zich in een koude omgeving bevind. Reptielen zijn van nature koudbloedig en kunnen daarom minder goed tegen de kou. In de comics kan The Lizard andere reptielen bevelen geven door middel van telepathie.
Dr. Connors komt maar liefst in twee van de Spider-Manfilms uit de trilogie voor. In beide delen mist hij zijn arm. Toch werd The Lizard niet in deze films geïntroduceerd.
107873

2. Doc Ock

Wat heeft zes poten en vliegt door de straten? Nee, niet een spin, die heeft er acht. Het gaat hier uiteraard om Doctor Octopus, ook wel bekend als Doc Ock. Deze gekke geleerde heeft rollen in vele Spider-Man animatieseries en was de hoofdschurk in Spider-Man 2. Ook keert hij terug in een hoop verschillende videogames van Spider-Man.

Doctor Octopus is een wetenschapper die zich richt op de atoomfysica. Bij deze wetenschap kan hij wel een paar extra handjes gebruiken en daarom ontwikkelt hij een mechanisch apparaat met tentakels die hij met zijn brein kan besturen. Het gaat hier om vier extra mechanische armen waarmee hij zijn eigen lichaam kan ondersteunen, maar ook voorwerpen tot ruim acht ton kan optillen.
In de animatieserie liep hij hersenschade op na een atoom-explosie en in de film werkt Doctor Octopus aan een kunstmatige mini zon die de stad van elektriciteit kan voorzien. Bij een explosie raken de armen met zijn lichaam versmolten en wordt de kunstmatige intelligentie van de tentakels hem de baas. in de film Spider-Man 2 verloor hij de controle over zijn tentakels nadat een veiligheidschip geheel verwoest raakte.
Had Doc Ock nu maar samengewerkt met Electro, dan had hij helemaal geen mini zon nodig gehad en was hij misschien nooit zo van het padje geraakt als hij in de Spider-Man Film deed.
107874

1. Venom

Maar de absolute nummer 1 Villain is Venom. Dit personage is ondertussen zo bekend dat er in 2018 zelfs een Spider-Man spinoff in de bioscopen zal draaien met Venom in de hoofdrol.
Net als Incarnate is Venom een creatie die ontstaat het buitenaardse symbioot zich aan een gastheer hecht. De symbioot hecht zich zodanig aan lichamen dat het een soort van pak vormd. Zo hecht het symbioot zich bijvoorbeeld in de comics en derde Spider-Man film aan onze spinnenheld om zo Spider-Man van een zwart pak te voorzien. De parasiet voed zich met de energie van zijn gastheer en zijn enige zwakte is hard geluid.

Zowel in de film als in de comics wordt de symbioot bestreden door kerkklokken te doen luiden. Desalniettemin weet dit buitenaardse goedje wel weer een nieuwe gastheer te vinden. In de comics neemt het Venom-symbioot het lichaam van journalist Eddie Brock over. Deze journalist schreef artikelen over een moordenaar, maar maakte een fout bij zijn brongebruik waardoor de verkeerde persoon als dader werd aangemerkt. Wanneer Spider-Man de echte dader aan het licht brengt en Brock per direct wordt ontslagen, is hij boos en zint hij op wraak.
De symbioot heeft zich in verschillende verhalen al aan diverse gastheren vastgeklemd. Hij hecht zich voornamelijk aan mensen die bijzonder veel adraline aanmaken, wat sowieso veel vrijkomt bij superhelden en superschurken die met elkaar in conflict zijn. Zo vindt de symbioot in enkele verhalen zelf in eerder genoemde superschurk Scorpion een gastheer.
In 2018 zal de symbioot Venom schitteren in zijn eigen film, naast superheldenfilms als Black Panther, The Flash, Avengers Infinity War, Deadpool 2 en The Incredibles 2.

Populair Nieuws