Top 10 speed run records - gamen op hoog tempo

Article
woensdag, 06 januari 2016 om 13:16
xgn google image
Awesome Games Done Quick, het evenement waarop diverse games zo snel mogelijk worden uitgespeeld, begon dit weekend. Het speedrunnen van games gebeurt al enkele jaren en het is dan ook bijzonder om te zien hoe snel sommige mensen een game weten uit te spelen. In dit artikel vind je de top 10 speed run records van de afgelopen jaren!
Met behulp van allerlei trucjes en soms ook glitches proberen mensen een zo snel mogelijke tijd neer te zetten voor het uitspelen van een game. Het is niet altijd mogelijk om heel snel een game uit te spelen. De tijden waarin mensen records neerzetten lopen nogal uiteen voor diverse games. Zo is er een game die je in 4 minuten kan uitspelen, maar soms heb je bijna tweeënhalf uur nodig voor een game.
De 10 meest opvallende tijden voor games vind je in dit overzicht. Misschien wordt er tijdens deze editie van Awesome Games Done Quick wel een nieuw record neergezet voor een van deze games!

10. Spelunky

De PC game Spelunky is een platform game waarin je allerlei gevaren dient te trotseren en ondertussen goud kan verzamelen. Met je verzamelde goud kun je allerlei items kopen om verder te komen. Alle levels die je speelt zijn random: geen level is dus hetzelfde. Er zijn ook heel veel geheimen te ontdekken in de game.
Hoe lang het duurt om de game uit te spelen? Dat hangt er vanaf. Het huidige wereldrecord staat namelijk op 1 minuut en 55 minuten. Dit is neergezet door YouTuber Pibonacci. Hij versloeg hierbij YouTuber Latedog, die het vorige record van 4 minuten en 36 seconden in handen hield.
Zonder twijfel is Spelunky een van de games die je in de minste tijd kan uitspelen. Voor veel andere games heb je namelijk meer tijd nodig.
84308

9. Doom 2

De klassieke shooter Doom 2 van ID Software is een van de meest bekende games die gebruikt wordt voor speedruns. Er zijn al veel records neergezet voor Doom 2, de een nog indrukwekkender dan de ander. Een record dat lang bleef staan was van 23 minuten en 25 seconden van Looper. Dit record is echter al verbroken sinds eind 2014 door Zero-Master.
Met 22 seconden verschil wist Zero-Master het record van Looper te verbreken. De snelste tijd staat nu dan ook op 23 minuten en 2 seconden. Het is een zeer indrukwekkend record, als je je bedenkt dat de speedrun is gedaan op de hoogste moeilijkheidsgraad. In de video zie je hoe Zero-Master te werk gaat tijdens zijn speedrun.
84309

8. Fallout 3

Een game die zich misschien op het eerste gezicht niet per se uit voor een speedrun, is Fallout 3. De RPG van Bethesda is zo immens, hoe kun je dat ooit speedrunnen? Schijn bedriegt, want ook Fallout 3 kun je speedrunnen. YouTuber Rydou heeft momenteel namelijk het wereldrecord.
In een tijd van 14 minuten(!) en 54 seconden is het hem gelukt om de game uit te spelen. Hierbij heeft hij wel gebruik gemaakt van een glitch, zoals hij uitlegt in zijn video. Het is een quick save glitch, waarmee je door muren kan lopen. Zo kan je dus binnen 20 minuten van baby naar held van Washington gaan.
84310

7. Dishonored

De stealth game Dishonored van Bethesda is ook een game die veel gespeeld wordt om een record neer te zetten. Corvo is al razendsnel als je de game op je dooie gemakje speelt, laat staan als je een record wil neerzetten. YouTuber TheWalrusMovement is momenteel de wereldrecordhouder. Hij zette een tijd neer van 34 minuten en 35 seconden om de game volledig uit te spelen.
Belangrijk bij de speedrun van Dishonored is de blink vaardigheid van Corvo. Je kan hiermee heel snel bewegen, maar in de speedrun van TheWalrusMovement wordt de vaardigheid wel heel vaak gebruikt. In het filmpje legt hij uit hoe hij zijn record heeft neergezet. Ook geeft hij aan waar hij sneller had kunnen zijn.
84311

6. Portal

Een van de klassieke games van Valve is natuurlijk Portal. Met de doldwaze portalgun moet je allerlei puzzels oplossen. Nou is Portal niet een bijster langdurende game, maar het record waarin Portal het snelst is uitgespeeld is wel heel snel. Het record is namelijk in handen van maar liefst 4 spelers: Z1mb0bw4y, Inexistence, Gocnak, Xebaz.
Dit viertal heeft samen het snelste record gezet voor Portal. Met een indrukwekkende tijd van 8 minuten en 31 seconden in de game hebben zij het wereldrecord in handen. Sommige mensen vinden misschien dat het niet gepast is dat vier mensen samen het record hebben, maar desondanks is het indrukwekkend om te zien hoe snel ze de game kunnen uitspelen.
84312

5. Dark Souls

Dark Souls, ook wel de moeilijkste game van de vorige generatie consoles genoemd, is ook een game die mensen speedrunnen. De game is behoorlijk moeilijk en kan normaal makkelijk tientallen uren tijd opslokken. Speedrunners hebben echter geen boodschap aan dit gegeven. Het huidige speed run record staat namelijk op 25 minuten en 11 seconden.
Speler Treynquil heeft met behulp van een glitch de game uitgespeeld in bovenstaande tijd. Er is echter ook een versie waarbij geen glitches worden gebruiken. Het record van deze speedrun zonder glitches, staat op naam van Kahmul78. Hij kon de game zonder glitches uitspelen in een tijd van 50 minuten en 16 seconden.
84313

4. Final Fantasy 7

Final Fantasy 7 leeft wederom, want er komt een remake van de game. Het origineel zullen veel van jullie nog wel kennen. Het bekende hoofdpersonage Cloud keert regelmatig terug in diverse games als Kingdom Hearts en Super Smash Bros. Ook deze game kun je snel uitspelen, daar waar je normaal tientallen uren kwijt bent.
The_roth maakt gebruik van de Yuffie warping glitch om de snelste tijd neer te zetten. Hij komt hiermee op een tijd uit van 2 uur en 26 minuten. Erg indrukwekkend, als je je beseft dat je normaal meer dan 40 uur nodig hebt om de game uit te spelen. In de video zie je meer details en het gebruik van de glitch.
84314

3. Pokémon Red

Een van de meest bekende games van vroeger is ongetwijfeld Pokémon Red/Blue. Deze klassieker voor de Game Boy is waarschijnlijk geen onbekende voor veel van jullie. Het duurt heel wat uurtjes voordat je alle 150 Pokémon hebt gevangen. Het kan natuurlijk ook in minder tijd, zoals Exarion laat zien.
Deze gamer heeft deze Game Boy game uitgespeeld in een tijd van slechts 1 uur en 50 minuten. Exarion geeft als tip Squirtle als starter Pokémon te gebruiken en je moet je tekst op fast zetten voor een record. Wel is het zo dat er ook geluk bij komt kijken, om de game in 1 uur en 50 minuten uit te spelen. Bekijk de video voor meer details.
84315

2. Half-Life 2

De andere klassieker van Valve die zich ook uitstekend leent voor een speedrun is Half-Life 2. Dat Half-Life 2 een briljante game is, blijkt wel uit het feit dat in veel lijstjes van beste games ooit de game nog altijd prominent aanwezig is. De game is behoorlijk uitgebreid, maar ook bij deze titel is het voor sommige mensen leuk om het einde zo snel mogelijk te halen. Het huidige wereldrecord staat nu op naam van GocnAk.
De tijd van 1 uur en 32 minuten lijkt in eerste instantie niet zo indrukwekkend. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er bepaalde dialogen in de game zitten die je niet kan overslaan. Daarom loopt de tijd al snel op. Bekijk in de video hoe GocnAk deze tijd heeft neergezet.
84316

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Een van de bekendste en misschien wel beste games ooit is The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Deze game die oorspronkelijk op de Nintendo 64 uitkwam laat je een briljant avontuur beleven. Als je deze game nog nooit gespeeld hebt, is de nieuwe versie voor de Nintendo 3DS wel iets voor jou. Om de game in de tijd van Jodenstone uit te spelen, lijkt echter onmogelijk.
Met een bizar hoge snelheid doorloopt hij de game en speelt hij deze in 18 minuten en 7 seconden uit! Normaal zit de game vol met puzzels waar je heel veel uren aan kwijt bent, maar voor Jodenstone is het geen uitdaging meer. Dit record wordt vermoedelijk niet zomaar verbroken.
Het speedrunnen van games is hoe dan ook een bijzondere hobby en helemaal actueel tijdens de Awesome Games Done Quick!