Top 10 beste Sony franchises - Welke is de beste?

  Naast Microsoft heeft Sony natuurlijk ook een eigen collectie franchises waar het bedrijf op draait. Hierbij een top 10 beste Sony franchises.

  10. Jak and Daxter

  We trappen de top 10 Sony franchises af met Jak and Daxter, een platformer die een mix is van actie, racing en puzzelelementen. De franchise speelt zich af in een fictief universum dat wordt bewoond door het oeroude ras de Precursors.

  De speler rent in thirdpersonview door de open wereld heen en kan meerdere aanvallen uitvoeren. Ook kan 'Eco' gebruikt worden om bijvoorbeeld de aanvallen sterker te maken en levenspunten te regeneren. Om verder te komen in het spel voltooi je missies en op die manier unlock je steeds nieuwe locaties.

  Jak and Daxter kwam uit in 2001 op de PlayStation 2. Later werd de game inclusief uitbreidingen ook uitgebracht op de PS3.

  9. Crash Bandicoot

  Dit is toch wel de populairste mascotte die de PlayStation ooit heeft gezien en daarom verdient hij een plaats in onze top 10 beste Sony franchises. Als je een grappige en kleurrijke platformervaring wil hebben is er weinig beter dan Crash Bandicoot.

  De game kent vele edities en is dan ook al in alle vormen meer dan tien keer uitgebracht. Het goede en leuke aan Crash is dat elke titel origineel was in zijn soort. Natuurlijk wist je wat je kon verwachten als je een eerder deel had gespeeld, maar toch voelde elke game origineel.

  De eerste Crash Bandicoot kwam uit in 1996 op de PlayStation. Later werden andere vormen van Crash ook uitgebracht op de PS Vita en PS2. Voor dit jaar staat Crash Bandicoot N. Sane Trilogy gepland. De game bevat de eerste drie games van de reeks Crash en zal worden uitgebracht op de PS4.

  8. Wipeout

  In tegenstelling tot de televisieserie Wipeout gaat deze game niet over het doorlopen van een hindernisbaan op water. Wipeout is een racegame vol nostalgie en de eerste racer op de PlayStation.

  De game speelt zich af in het jaar 2052 waar spelers in futuristische machines, racewagens kun je het namelijk niet noemen, het tegen elkaar opnemen om als eerste over de finish te komen. Het originele aan Wipeout is dat zwaartekracht geen rol speelt, de machines zweven over de baan en raken de track dus niet aan.

  Wipeout kwam in 1995 tegelijk uit met de eerste PlayStation. Later werden meerdere sequels uitgebracht waaronder Wipeout HD en Wipeout 2048. Voor 2017 staat Wipeout Omega Collection ingepland. Dit is Wipeout HD in een 4k-jasje.

  7. Ratchet and Clank

  Neem de hoeveelheid sequels, spin-offs en zelfs de verfilming van de franchise Ratchet and Clank even in je gedachte op. Op basis daarvan kun je stellen dat dit één van de beste Sony franchises is in de historie.

  Ratchet and Clank is een platformer in een sciencefiction-setting waarin de speler de avonturen van Ratchet en Clank volgt in een fictief universum. Hun taak is helder, verdedig de wereld tegen kwaadaardige machten die de het universum constant bedreigen. In de game kun je gebruik maken van exotische en unieke over de top wapens waar je de vijanden mee moet afschrikken.

  De franchise Ratchet and Clank ontstond in 2002 en werd uitgebracht op de PlayStation 2. De meest recente game van de serie het origineel in een nieuw jasje voor de PS4.

  6. LittleBIGPlanet

  De franchise LittleBIG Planet was een klein risico voor Sony. Een familieplatformer gebaseerd op een schattig poppetje dat de speler door creativiteit een level moet zien door te komen, misschien niet het beste idee. Gelukkig pakte het anders uit en werd LittleBIGPlanet een groot succes.

  Het spel kent namelijk de nodige dosis humor met doorlopend schitterend vormgegeven levels. Ouders en kinderen waren snel verkocht en de eerste LittleBIGPlanet vloog dan ook over de toonbank. Met alle uitbreidingen en spin-offs is dit met recht een onmisbare franchise in deze top 10 beste Sony franchises.

  Little Big Planet kwam in 2008 uit voor de PlayStation 3. De recentste game is het derde deel van de serie, LittleBIG Planet 3. Een nieuw deel is nog niet aangekondigd.

  5. Infamous

  Infamous, dè superheldengame van Sony en daarom op nummer vijf in onze top 10 beste Sony franchises. In de game kruipt de speler in rol van Cole MacGrath, een fietsende pakketbezorger die plotseling midden in een explosie belandt. De explosie brengt de stad Empire City in chaos terwijl Cole zijn nieuwe gekregen superkrachten onder controle probeert te krijgen.

  Door het verhaal heen leert de speler de superkrachten te gebruiken en krijgt hij van de game meerdere mogelijkheden om die voor het goede of het kwade in te zetten. Die acties hebben gevolgen voor je karma die op zijn beurt weer jouw karakterontwikkeling beïnvloedt.

  Infamous kwam uit in 2009 voor de PlayStation3. Daarna kwamen nog het vervolg Infamous 2 en meerdere spin-offs uit. Een nieuw deel is (nog) niet aangekondigd.

  4. Killzone

  Killzone, onze Nederlandse trots in de game-industrie en het vlaggenschip van Sony op het gebied van shooters. Ontworpen aan de Herengracht in Amsterdam en inmiddels uitgegroeid tot één van de succesvolste first-person shooters op de PlayStations.

  In Killzone volg je de galactische strijd tussen de ISA en de Helghast in het jaar 2357. De hoofdrolspeler Captain Jan Templar moet met zijn squad op pad om de Helghast terug te dringen. Op hun avontuur komen zij andere characters tegen die toevoegingen zijn op het verhaal, zoals bijvoorbeeld Colonel Hakha, een half mens en halve Helghast.

  Killzone werd in 2004 voor de PlayStation 2 uitgebracht. Killzone Shadow Fall is de meest recente game in de franchise. Shadow Fall kwam in 2013 tegelijk uit met de PS4.

  3. God of War

  Altijd al een halfgod willen spelen die Olympische titanen op de meest brute manier afslacht? Dan is God of War jouw franchise. In de action-adventure speel jij als Kratos, een Spartaanse strijder met een agressieprobleempje.

  Dat probleem zat er niet vanaf zijn geboorte in, maar nadat zijn vrouw en kind vermoord werden door de God of War Ares knapte er iets. Kratos wil gerechtigheid en vermoordt Ares. Daaropvolgend neemt Kratos de plaats in van de God of War. Als hij wordt verraden door de King of the Olympian Gods moet Kratos weer revanche zoeken tegen de goden en hun titanen.

  God of War kwam voor het eerst uit in 2005 op de PlayStation 2. Na vele uitbredingen en sequels heeft de franchise zich gevestigd in de game-industrie. De nieuwe God of War is in ontwikkeling voor de PS4, een releasedate is nog niet bekend.

  2. Gran Turismo

  Door velen gezien als de tegenhanger van Microsofts Forza is de Gran Turismo franchise het gezicht op racegebied van Sony. De serie is bij elke release toonaangevend in zijn genre en zuigt zelfs degenen die niet veel met racen hebben, het spel in.

  Gran Turismo staat bekend om de prachtige graphics, een enorm aantal beschikbare auto's en het oog voor de technische details. Zo kun je jouw auto zo tunen om de beste resultaten te behalen op de racebanen en is de speler vaker in de in-game garage te vinden dan op de tracks.

  Met meer dan 76 miljoen verkochte exemplaren is Gran Turismo een van de grootste franchises van Sony. De game zag in 1997 het eerste levenslicht op de PlayStation. Bijna 20 jaar later is Gran Turismo nog steeds een begrip in de racecommunity en waarschijnlijk blijft dit nog even zo. Daarin verdient de game deze hoge positie in onze top 10 beste Sony franchises.

  1. Uncharted

  Op nummer één in onze top 10 beste Sony franchises: Uncharted. Kunnen hier meningsverschillen over zijn? Je verwacht het eigenlijk niet met 33 miljoen verkochte exemplaren en torenhoge beoordelingen.

  Voor degenen die nog nooit van de game gehoord hebben (hoe dan?): In Uncharted speel jij schatzoeker Nathan Drake in zijn avontuur rond de wereld om historische mysteries te ontrafelen. In third-person view stuit je verschillende partijen die niet geheel toevallig, ook op zoek zijn naar die schatten. In een combinatie van actie, geweld en mysterie beland je in een schitterend avontuur dat je nog heel lang zal bijblijven.

  De eerste Uncharted zag het levenslicht op 19 november 2007 op de PlayStation 3. Ontwikkelaar Naughty Dog heeft een nieuwe stand-alone aangekondigd die in 2017 uit zal komen.

  Mis jij een franchise of vind je dat een andere game op nummer één moet staan? Laat het weten in de reacties!

  inFamous

  Verkijgbaar vanaf 29 may 2009

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.