Top 5 beste smartphones met fysiek toetsenbord

Article
vrijdag, 13 november 2015 om 17:29
xgn google image
Het lijkt erop dat de vraag naar smartphones met een QWERTY toetsenbord weer toeneemt. BlackBerry heeft onlangs ook een nieuwe smartphone aangekondigd met zo'n toetsenbord en om die reden hebben we hier de top 5 beste smartphones met fysiek toetsenbord opgesteld.

5. Samsung Galaxy Indulge

De Indulge is iets ouder dan de rest van de toestellen uit deze top 5, maar is zeker niet een slechte keuze als je een betaalbare smartphone zoekt met een goed QWERTY toetsenbord.
De telefoon heeft niet een al te groot scherm, deze is namelijk 3.5 inch en ondersteunt een TFT touchscreen. De telefoon heeft 2GB aan RAM en een microSD poort waar je nog 32GB in kwijt kunt. Je kunt met het toestel foto's maken van 2048 bij 1536 pixels, maar er is geen camera aan de voorkant te vinden.
Verder loopt de Indulge op een oudere versie van Samsung's eigen processor, waardoor de telefoon niet zozeer geschikt is voor mensen die het nieuwste van het nieuwste zoeken. De telefoon is verder goed betaalbaar, je betaalt er namelijk zo'n 300 dollar voor. Een Nederlandse prijs is niet bekend.

4. BlackBerry Classic

De BlackBerry Classic bestaat al iets langer dan bijvoorbeeld de pas aangekondigde BlackBerry Priv, maar is zeker de slechtste niet. De Classic is een vierkant model met een toetsenbord dat vast onder het scherm te vinden is en dus niet uitschuift. Ook is de behuizing van de Classic in tegenstelling tot bijvoorbeeld de BlackBerry Leap gemaakt van metaal en plastic.
Het scherm van de Classic is 3.5 inch en beschikt over 720 bij 720 pixels. Dit is in vergelijking tot de meeste telefoons tegenwoordig niet het beste, maar het scherm is ook een stuk kleiner dan smartphones zonder toetsenbord, waardoor de pixeldichtheid wel weer groter wordt.
De Classic loopt op een Qualcomm MSM8969 Snapdragon S4 processor en ondersteunt 2GB aan RAM. Het interne geheugen bevat 16GB en je kunt dit geheugen nog upgraden tot 128GB. Het is niet de snelste of de beste smartphone van het moment, maar toch betaal je er rond de 350 euro voor.

3. BlackBerry Passport

De BlackBerry Passport is rond dezelfde tijd uitgekomen als de Classic en is op sommige vlakken zeker goed te vergelijken. Wel is de Passport een stuk breder en langer dan de Classic. Ook de Passport heeft een behuizing van metaal en plastic.
De telefoon is 4.5 inch groot en heeft een beeldschermresolutie van 1440 bij 1440 pixels. Dit is een stuk scherper dan de Classic en ook de pixeldichtheid ligt een stuk hoger. De Passport loopt op een snellere Qualcomm MSM8974AA Snapdragon quadcore processor en ondersteunt 3GB aan RAM.
Verder heeft de telefoon een 13MP camera en een optische beeld stabilisator. De camera is daarmee beter dan de Classic en de Leap, maar valt weer in het niets naast de Priv, die een 18MP camera heeft en 4K video's kan opnemen. De BlackBerry Passport wordt verkocht vanaf 400 euro.

2. Motorola MOTORIZR Z1

Veel Motorola modellen zie je niet meer voorbijkomen in de stroom van Samsung, Apple en HTC, maar nu is er dan toch een interessant concept langsgekomen. Het design van de Motorola MOTORIZR Z1 komt van ontwerper Giuseppe Avanzato.
Het is een uitschuifbare telefoon met een QWERTY toetsenbord met vijf rijen toetsen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon aanspreekt tot Motorola fans en BlackBerry fans.
De telefoon moet worden ondersteund door een Snapdragon 810 octacore processor, Adreno 430 graphics en een AMOLED scherm van 4.1 inch. De resolutie hier is 1440 bij 1080 pixels met een Gorilla Glass 4 scherm. Er zit 3GB aan RAM in en 64GB aan intern geheugen. Ook de camera is niet mis, de voorkant moet namelijk beschikken over een 20MP camera.
De telefoon is echter nog niet officieel bevestigd en lijkt nog in ontwikkeling te zijn. Wanneer we de smartphone kunnen zien en of er nog veranderingen plaatsvinden is niet bekend.

1. BlackBerry Priv

De BlackBerry Priv is de nieuwste toevoeging aan de reeks smartphones van BlackBerry en daarbij ook de eerste die op het Android besturingssysteem loopt. Toch blijft BlackBerry bij zijn vertrouwde toetsenbord, ook al heeft de telefoon zelf wel een flinke update gehad.
De Priv krijgt een gebogen QHD display en is een stuk groter dan zijn voorgangers, namelijk 5.4 inch. De telefoon heeft naast een groot touch screen ook een uitschuifbaar QWERTY toetsenbord. Hierdoor kun je als gebruiker kiezen of je typt via het touch screen of op het oude vertrouwde toetsenbord.
Verder heeft de smartphone een scherp AMOLED scherm van 1440 bij 2560 pixels met een pixeldichtheid van 540. De Priv loopt op de Qualcomm Snapdragon 808 processor, die ook te vinden is in de nieuwe Lumia 950 smartphone. Er zit 32GB aan geheugen in en een MicroSD poort waar nog 2TB aan geheugen kan worden toegevoegd. Verder loopt de telefoon momenteel op Android Lollipop, maar zal in de nabije toekomst op de Marshmallow software gaan lopen.
De telefoon is vanaf deze week beschikbaar in Amerika en Canada, maar er is nog geen concrete informatie vrijgegeven over een releasedatum voor Europa. Wanneer we de smartphone in Nederland kunnen verwachten is nog niet zeker.